bird
maandag 04 maart | 22.18 uur

Historie & Bezienswaardigheden

gasthuiskapel-zaltbommel-zaltbommel-1

Gasthuiskapel Zaltbommel

Sinds enkele jaren is de gerestaureerde Gasthuiskapel in Zaltbommel weer volop in gebruik. Concerten, exposities, huwelijken, zaalverhuur. Voor diverse gelegenheden vormt de fraaie Gasthuiskapel een perfecte ambiance.

Verder lezen
DSC_4659-1

Het Huis te Hurwenen

Huis te Hurwenen. Statige, rijksmonumentale villa, aan de rand van natuurreservaat ‘De Hurnse Kil’ aan de Waaldijk 8 in Hurwenen. Ooit was dit de woning van de directeur van de steenfabriek van Hurwenen.

Verder lezen
marienacker_1370258526-1

Klooster Sint Mariënacker

In de Kloosterwaard - de naam zegt het al - zijn restanten in de grond gevonden van Mariënacker, een klooster dat daar eeuwenlang heeft gestaan.

Verder lezen
huize-wielestein-1

Huize Wielestein

Deze voormalige pastorie uit 1891 is in 1991 gerestaureerd. Het huis ontleent zijn naam aan de vijver: een wiel dat ontstaan is bij een dijkdoorbraak meer dan 400 jaar geleden.

Verder lezen
DSC_3981

Martinus Nijhoffbrug Zaltbommel

In januari 1996 werd de nieuwe Martinus Nijhoffbrug geopend door de Minister van Verkeer en Waterstaat (Mw. Jorritsma).

Verder lezen
de-oude-waalbrug-van-zaltbommel_1370083136

De oude Waalbrug van Zaltbommel

Wat ooit begon als een veerpont, groeide uit tot een oeververbinding van formaat, overleefde stormen en oorlog, en eindigde als een klein stil monument.

Verder lezen
geschiedenis-van-de-abdij-van-berne-1391008260-1

Geschiedenis van de Abdij van Berne

We schrijven het jaar 1132. Ridder Fulco van Berne staat aan de oevers van de Maas, achtervolgd door de Hertog van Brabant en de Graaf van Holland.

Verder lezen
DSC_4578-1

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Het meest zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt in de Bommelerwaard: twee batterijen en één militair fort: Loevestein.

Verder lezen
gezicht_op_loevestein-2

Geschiedenis van Slot Loevestein

Slot Loevestein is imposant en meer dan dat! U kent misschien het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist. Maar er is meer te vertellen...

Verder lezen
-1

De Nieuwe Hollandse Waterlinie in 10 vragen

Fransen dwepen met de Eiffeltoren, Chinezen met hun Muur, maar ook de Nederlanders hebben een cultuur-historisch monument om ‘U’ tegen te zeggen: De Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Verder lezen
de-hoge-heerlijkheid-poederoijen-en-het-geslacht-viruly_1369600274

De Hoge Heerlijkheid Poederoijen en het Geslacht Viruly

In de omgeving van het kasteel heeft tot het eind van de vorige eeuw ook een aanzienlijk huis gestaan dat in bezit was van de familie Viruly. 

Verder lezen
batterij-poederoijen-en-batterij-brakel-1

Batterij Poederoijen en Batterij Brakel

Als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn in de buurt van de Wilhelminasluis twee forten aangelegd: Batterij onder Poederoijen en Batterij onder Brakel.

Verder lezen
nieuw-fort-st-andries-1

Nieuw Fort St. Andries

De ruïne van Fort Sint Andries, gelegen naast de sluis bij Heerewaarden, is welbekend bij velen in de regio. Het fort wordt omringd met verhalen, legendes en historie.

Verder lezen
DSC_4019

Stadskasteel Zaltbommel

In het museum Stadskasteel Zaltbommel wordt de geschiedenis van de Bommelerwaard verteld in verhalen. Verhalen over de Tachtig Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en verhalen uit onze tijd.

Verder lezen
slot-well-1378759321

Slot Well

Het Slot Well is een waterburcht, oorspronkelijk een versterkte woontoren op een strategisch gekozen plek, langs een bocht in de Maas. Over de eerste bewoner van de donjon, waarschijnlijk ridder Nicolaas van Malsen en de zijnen, is weinig bekend.

Verder lezen
slot-loevenstijn-bwg-bezienswaardigheid

Slot Loevestein

Er is zo veel te beleven in het kasteel, het soldatendorp en de voorburcht. Kom meer te weten over het slot in de Middeleeuwen, over het leven van Hugo de Groot en zijn bijzondere ontsnapping, de staatsgevangenis en over de functie van Loevestein in de Hollandse Waterlinies.

Verder lezen
poldermolen-zuilichem-1557483092

Poldermolen Zuilichem

De fraaigelegen poldermolen van Zuilichem is oorspronkelijk gebouwd om de Bommelerwaard ten oosten van de Meidijk droog te houden. De molen dateert van het jaar 1720.

Verder lezen
molen-vento-vivimus_1369410271-1

Molen Vento Vivimus Hurwenen

Een fraaie, gemetselde ronde, stenen beltmolen / korenmolen uit 1875 is een Rijksmonument. De naam Vento Vivimus betekent: 'Wij leven van de wind'. In 1945 is de molen, die zware oorlogsschade had opgelopen, hersteld.

Verder lezen
molen-sara-catharina-1557473241

Molen Sara Catharina

Statige korenmolen uit 1846, die elke zaterdagmiddag geopend is als de blauwe vlag uithangt.Vroeger werd met deze molen ook olie geslagen. De oliekelder is nog aanwezig.

Verder lezen
molen-gebr-remmerde-1479988029

Molen Gebr. Remmerde

De Molen van de Gebr. Remmerde is een zeskante houten grondzeiler aan de Maasdijk in Nederhemert. Zeskanten molens zijn in Nederland een unicum, er zijn er nog slechts acht. 

Verder lezen
korenmolen-de-hoop-in-zuilichem_1369564536

Korenmolen De Hoop in Zuilichem

Eén van de weinige molens in ons land waarin wordt gewoond en die ook nog maalvaardig is staat in Zuilichem. De huidige bewoners hebben de molen in de jaren 70 grondig opgeknapt.

Verder lezen
geschiedenis-van-het-kasteel-van-delwijnen_1369554086-1

Kasteel van Delwijnen

Ooit stond in Delwijnen een kapel, een fraai kasteel, een molen, verschillende ridderhofsteden en wie weet zelfs een klooster van de Tempeliers! 

Verder lezen
kasteel-van-aalst_1369406048-1

Kasteel van Aalst

Het kasteel van Aalst werd gebouwd door Boudewijn II, heer van Heusden, tegelijk met de kastelen van Brakel en Poederoijen. Het was een stevig kasteel met muren van twee meter dik.

Verder lezen
het-kasteel-poederoijen-een-roversbroeinest_1369565213

Kasteel Poederoijen

Het kasteel Poederoijen werd gebouwd in 870. Dat er veel gevochten is rondom het kasteel Poederoijen is algemeen bekend. Dit is te danken aan haar strategische ligging tussen Brabant, Holland en Gelderland.

Verder lezen
kasteel-nederhemert-1372166663

Kasteel Nederhemert

Kasteel Nederhemert is één van de grote trekpleisters van het mooie Eiland van Nederhemert. De oudste delen van het kasteel dateren al uit de 13e eeuw (de woontoren van Reinoud van Gelre). 

Verder lezen
kasteel-ammersoyen-1371122675

Kasteel Ammersoyen

Omstreeks 1026, voerden Landsheer Rothardus de Ambersoi en broer Wiricus het bewind over de 'Heerlijkheid Ambersoi', een nederzetting op de oevers langs de Maas. 

Verder lezen
eeuwenoude-voetstappen-in-de-bommelerwaard-1370288836

Eeuwenoude voetstappen in de Bommelerwaard

De Bommelerwaard is al eeuwen bewoond, zelfs lang voordat de dijken werden aangelegd om de meanderende rivieren te temmen. Welke bekende personen lieten hun voetstappen achter in de Bommelerwaard? 

Verder lezen
DSC_4524

De Oude Moestuin van Brakel

Deze deels ommuurde tuin dateert uit 1768. De tuin is tegelijk met de bouw van Huis Brakel aangelegd. Het deed toen dienst als moestuin, vandaar de naam ‘Oude Moestuin’.

Verder lezen
nieuw-de-geldersche-kasteelenroute-1532080630

De Geldersche Kasteelenroute

Geldersch Landschap & Kasteelen en Fietnetwerk.nl lanceren 'De Geldersche Kasteelenroute', de eerste fietsroute die alle opengestelde Gelderse kastelen bevat.

Verder lezen
DSC_4081

Beleef de boeiende historie van de waard

De rijke historie van de Bommelerwaard is voor velen het ultieme decor voor een ontspannend en tegelijk boeiend bezoek. In de Bommelerwaard vind je de sporen van een rijk geschakeerd en veelbewogen verleden dat verwant is aan de ontstaansgeschiedenis van Nederland.

Verder lezen