bird
woensdag 24 april | 11.01 uur

Geschiedenis van Slot Loevestein

gezicht_op_loevestein-3

een imposant monument

Slot Loevestein is imposant en meer dan dat! U kent misschien het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist. Maar er is meer te vertellen...

Loevestein is de drager van herinneringen aan vroegere tijden. Een oase van rust in onze steeds vluchtiger samenleving. Niet alleen het slot maar het gehele vestingcomplex, de omringende natuur, de nabijgelegen forten en de collectie met bodemvondsten zijn zeer bezienswaardig. Slot Loevestein is niet voor niets de bekendste (internationale) attractie van de Bommelerwaard! Door tal van activiteiten brengt Stichting Loevestein de verhalen van vroeger weer tot leven. Naast de reguliere openingstijden van het slot zijn er in de zomermaanden diverse evenementen. Raadpleeg de UITagenda.

Ridderkasteel
Rond 1368 bouwde ridder Dirc Loef van Horne een kasteel op een strategische plaats in het hart van Nederland, waar Maas en Waal samenkwamen: het 'Stenen huis van Loef'. Door de eeuwen heen is het huis regelmatig van vorm veranderd. Ook de inwoners veranderden. Het slot is nooit permanent bewoond geweest door een adellijke familie.

Vesting met aarden wallen
Het is begonnen als een robuust kasteel met zware vierkante torens en schietgaten, met een ridderzaal, een kruittoren en grachten. In de tachtigjarige oorlog speelde het slot een rol in de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd. Willem van Oranje liet toen vestingwallen en een buitengracht aanleggen. Vanaf de 17e eeuw werd het slot uitgebreid tot een complete vesting met aarden wallen, twee slotgrachten, een arsenaal, een kazemat, een commandantswoning en soldatenhuisjes. De 22 soldatenhuisjes in 'het straatje van Loevestein' boden onderdak aan soldaten die op het slot gelegerd waren. Eén huisje is nog steeds in de sfeer van 1745 ingericht.

gezicht op Loevestein

Slot Loevestein vanaf de Rivier de Waal gezien, kopergravure van Hendrik Spilman, 1749.


Staatsgevangenis
Het kasteel werd de best bewaakte staatsgevangenis voor politieke gevangenen in Nederland! Het was immers de gevangenis van Hugo de Groot*) en zijn vrouw Maria, die hem met een exemplaar van het nieuwe testament in een boekenkist stopte en zo naar de vrijheid wist te smokkelen. Dankzij deze spectaculaire ontsnapping van Hugo de Groot, heeft het slot internationale bekendheid gekregen.

Hollandse Waterlinie
In de 19e eeuw maakte Loevestein als militair fort deel uit van de Hollandse waterlinie **).

Opsluiting Loevestein

Opsluiting in een gevangenis (16e eeuwse houtgravure)




*) Hugo de Groot, de beroemde geleerde uit Delft is bekend om zijn boeken, "Over het recht van oorlog en vrede", dat het begin is geweest van het huidige volkenrecht, en "Zeerecht", over het onderscheid tussen nationale en internationale wateren.

**) Het principe van de Hollandse waterlinie bestond uit het onder water zetten van stroken land om de vijand tegen te houden.

Tags