bird
vrijdag 09 december | 23.48 uur

Molen Gebr. Remmerde

molen-gebr-remmerde-1

De Molen van de Gebr. Remmerde is een zeskante houten grondzeiler aan de Maasdijk in Nederhemert. Zeskanten molens zijn in Nederland een unicum, er zijn er nog slechts acht. De molen is maalvaardig, met twee koppels maalstenen kan graan worden gemalen.

De korenmolen werd rond 1716 gebouwd en hoorde bij het kasteel Nederhemert. In 1868 kwam ze in bezit van de familie Remmerde. In 1958 volgde een grondige restauratie.

Oorspronkelijk eigendom van de heer van Nederhemert
In de onderbouw van de molen bevindt zich een steen uit de 18e eeuw die erop wijst dat de molen oorspronkelijk bij de bezittingen van Kasteel Nederhemert behoorde. De twee gebeeldhouwde leeuwen hebben namelijk betrekking op Otto Frederik van Vittinghoff - van 1706 tot 1724 heer van Nederhemert - en zijn vrouw Margaretha van Randwijck.

Nieuwe generatie Remmerde aan het roer
In april 2019 hebben mevrouw en meneer Remmerde uit Nederhemert het eigendom en de exploitatie van de rijksmonumentale molen overgedragen aan hun zoon: Lean Remmerde. Daarmee staat een nieuwe generatie Remmerde aan het roer van deze molen. De molen is door de familie Remmerde steeds perfect onderhouden. Lean zal er met zijn gezin gaan wonen en ook vor de toekomst de molen in goede staat onderhouden.

Tags