bird
zaterdag 10 december | 07.42 uur

Nieuw Fort St. Andries

nieuw-fort-st-andries-1415906266

 

De ruïne van Fort Sint Andries, gelegen naast de sluis bij Heerewaarden, is welbekend bij velen in de regio. Het fort wordt omringd met verhalen, legendes en historie.

Er gaan veel verhalen rond over kelders, vermiste soldaten, Duitse bezetting en soms nog vreemdere zaken. Maar wat is er nu eigenlijk van waar? Of hoe zag het er uit, waarom is het daar aangelegd en waarom is er nu niet zo heel veel meer van over.

Het Nieuw Fort St. Andries is een voormalig militair fort tussen Maas en Waal bij Heerewaarden. Het dateert uit 1815.

Tijdens WOII werd in het fort een kleine afdeling van de Duitse Luftwaffe gestationeerd. In april 1945 werd het fort door de Duitsers opgeblazen, nadat de Engelsen samen met een Belgisch bataljon een aanval hadden ingezet. Op de Waaldijk staat het Hadwin & Stopher Memorial, een oorlogsmonument voor de gevallen soldaten.

Het oude Fort Sint Andries (1599)
Nieuw Fort Sint Andries werd gebouwd ter vervanging van het Fort Sint-Andries uit 1599. Dit laatste fort lag een stukje oostelijker, maar er is niets meer van over. Het werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden gebouwd om zich te beschermen tegen de Hollanders. Vanuit het fort in Heerewaarden hadden zij een perfect uitzicht over het rivierengebied. Het fort is genoemd naar de waarnemend landvoogd gouverneur Kardinaal Andreas van Oostenrijk.

Tags