bird
donderdag 28 maart | 12.57 uur

Kasteel Nederhemert

kasteel-nederhemert-1

Kasteel Nederhemert is één van de grote trekpleisters van het mooie Eiland van Nederhemert. De oudste delen van het kasteel dateren al uit de 13e eeuw (de woontoren van Reinoud van Gelre). Het wordt omringd door restanten van een 16e eeuwse fortificatie.

In 1318 kwam het huis in bezit van Willem de Cock, die zich hierop Van Hemert liet noemen. De familie de Cock bezat ook een aantal andere heerlijkheden en kastelen in het rivierenland (zoals Kasteel Delwijnen). Door de tijd heen werden aan de woontoren zijvleugels en drie torens toegevoegd. Zo werd Nederhemert één van de grotere middeleeuwse kastelen van Nederland.

Het kasteel werd zes en een halve eeuw bewoond door adelijke families: Van Hemert, Torck (1546), Van Quadt (1655), Van Vittinghof gen. Schell (1697), Van Lynden (1726), Bentinck (1791), Van Nagell (1814) en Van Wassenaer (1910).

De inrichting van Nederhemert is nog gefotografeerd in 1943. Bekend is het bed van de Gelderse veldmaarschalk Marten van Rossem. En de kamer met een 18de-eeuws geschilderd linnen behangsel met Chinese voorstellingen.

De fatale brand in 1945
Het in 1945 geheel uitgebrande kasteel Nederhemert was het laatste grote oorlogsschadegeval van ons land. Alleen de indrukwekkende buitenmuren bleven overeind staan. De 14de-eeuwse kelders, met een prachtig tongewelf en een zeldzaam boheems gewelf in de woontoren, bleven gespaard. Ook vele muurtrappen, kaarsnissen, bogen en bouwnaden zijn intact gebleven.

Restauratie
Na 50 jaar verval werd de restauratie eindelijk opgepakt en in 2005 voltooid. Het resultaat mag er zijn! Op 15 april 2005 is het kasteel heropend in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin. In het kasteel is nu een kantoor gevestigd en het heeft een lichte publieksfunctie.

In het huidige, gerestaureerde, kasteel hangen in de zaal acht levensgrote portretten van de 17de-eeuwse bewoners Van Quadt-Torck en hun nazaten. Het portret van Maria Torck uit deze reeks toont op de achtergrond kasteel Nederhemert. Het kasteel is opengesteld tijdens twee open dagen. Ook is het kasteel geopend tijdens Open Monumentendag. Hiervoor hoeft u zich niet op te geven en hieraan zijn geen kosten verbonden.

Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen
Kasteel Nederhemert is door de eeuwen heen in handen geweest van veel families. Na de brand besloot de toenmalige eigenaar, de familie Van Wassenaer, om in 1957 het kasteel te verkopen aan de staat, die het vervolgens in beheer stelde van Staatsbosbeheer. In 1961 droeg Staatsbosbeheer kasteel Nederhemert over in langdurig erfpacht aan Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.

 

Naam
Kasteel Nederhemert
Plaats
Nederhemert-Zuid
Gebouwd
In ieder geval vóór 1310, het jaar waarin Jan van Hemert dit kasteel opdraagt aan de Hertog van Gelre.


Vooraanzicht van Kasteel Nederhemert na de restauratie


Meer lezen?
Door Trees Blom en Corien van der Stelt is het boekje 'Rondgang door kasteel Nederhemert' geschreven. Het boekje geeft in tekst en beeld een beschrijving van alle verschillende ruimtes in het kasteel tijdens de restauratie: de woontoren, de ridderzaal, de ronde toren, de eetzaal, de keukentoren, de kelders en de zolders en telt 35 pagina’s.

Het boekje is te bestellen via de website van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen. Daarnaast is het ook verkrijgbaar bij kasteel Ammersoyen, Kasteellaan 1, Ammerzoden.

Tags