bird
zondag 26 mei | 04.22 uur

Natuur

03_Fietsen-3

Wandelen en Fietsen in de Bommelerwaard

Eindeloos wandelen en fietsen door de mooiste natuurgebieden en pittoreske dorpjes. De Bommelerwaard is een paradijs voor wie lekker actief van de natuur wil genieten!

Verder lezen
08_Kil van Hurwenen

Wielen in de Bommelerwaard

De Bommelerwaard is 28 wielen rijk, 17 in Zaltbommel en 11 in Maasdriel. Wielen zijn restanten van vroeger dijkdoorbraken en vormen daarmee een karakteristiek element in het rivierengebied.

Verder lezen
04-Blommenwaard

Uitwaaien en opladen op het eiland

De rust en de ruimte in het veelzijdige en kleinschalige landschap van de Bommelerwaard, waar op sommige plekken de tijd stil lijkt te staan, zijn een uitnodiging voor iedereen die behoefte heeft om het oude achter zich te laten en nieuwe energie op te doen.

Verder lezen
DSC_4542

Rondje Pontje Project wil beleving van de Waal versterken

Rondje Pontje is een samenwerkingsconcept. De naam doelt op twee pontjes of oeververbindingen en de route daartussen op beide oevers. 

Verder lezen
DSC_4712

Op zoek naar de holwortel in 't Slingerbos

Al sinds mensenheugenis ligt achter het kasteel in Rossum het Slingerbos. Ook al is het klein in oppervlakte, toch is het een bijzonder stukje natuur dat door veel mensen wordt gekoesterd en gebruikt om in te wandelen. 

Verder lezen
dieren

Natuurgebieden rond Loevestein

Naast de historie heeft de omgeving van Slot Loevestein ook veel te bieden. Het is een fraai en gevarieerd natuurgebied van ca. 120 ha. groot, met kleiputten en diverse planten en dieren. 

Verder lezen
natuurgebied-de-boterkampen-1404123088

Natuurgebied De Boterkampen

De Boterkampen is een natuurgebied in de Bommelerwaard. Het is agrarische grond die in 2011 is teruggegeven aan de natuur als onderdeel van een natuurcompensatieproject.

Verder lezen
DSC_4574

Munnikenland

Het landschap rond Loevestein laat zich lezen als een spannend boek. Er zijn historische sporen zichtbaar hoe middeleeuwse monniken dit gebied op de rivier bevochten, tot ontginning brachten en zeventig jaar later weer opgaven. 

Verder lezen
DSC_4506

Landgoed Brakel

Aangenomen wordt dat de geschiedenis van Brakel teruggaat tot ca. 870. In het midden van de 13e eeuw zwaaide de ridder van Brakel, Eustachius, de scepter. 

Verder lezen
08_Kil van Hurwenen-2

Kil van Hurwenen / de Hurnse Kil

Een natuurgebied van formaat is het internationale natuurreservaat in de uiterwaarden bij Hurwenen. Het natuurgebied is in 1639 in een afgesneden rivierarm van de Waal ontstaan. 

Verder lezen
beleef-de-afgedamde-maas-1491991953

Gamerensche Uiterwaard

De Gamerensche Uiterwaard is een relatief jong natuurgebied in de Bommelerwaard met oeverzwaluwen en ijsvogels en bijzondere plantensoorten. 

Verder lezen
het-eiland-van-nederhemert_1369598763-1

Eiland van Nederhemert

Nederhemert Zuid is een monumentaal dorpje op een schiereiland, met prachtige boerderijen, een kasteel en een speeltuin. Het telt circa 45 inwoners. 

Verder lezen
de-oude-moestuin-van-brakel-1428404147

De Oude Moestuin van Brakel

Deze deels ommuurde tuin dateert uit 1768. De tuin is tegelijk met de bouw van Huis Brakel aangelegd. Het deed toen dienst als moestuin, vandaar de naam ‘Oude Moestuin’.

Verder lezen

De Blommenwaard

Wandelaars mogen vrij genieten van de Blommenwaard, een verscholen natuurgebiedje in de Hurnse Kil dat in beheer is bij SBNL. De Stichting Beheer Natuur- en Landelijke gebied zet zich in voor natuur en landschapsbeheer.

Verder lezen
bruchemse-bos_1369408629-4

Bruchemse Bos

Het Bruchemse Bos is een dagrecreatiegebied ten westen van Bruchem.

Verder lezen
boezem-van-brakel-1416262628

Boezem van Brakel

De Boezem van Brakel is een voormalig inundatiegebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, gelegen tussen de forten Poederoijen en Brakel. 

Verder lezen
beleef-de-afgedamde-maas-2

Beleef de Afgedamde Maas!

Precies op de rand van Gelderland en Noord-Brabant vind je de Afgedamde Maas. Een plek om te varen, te zwemmen en te genieten van mooie natuur. Kortom: een rivier om zuinig op te zijn!

Verder lezen