bird
vrijdag 26 april | 02.11 uur

Eiland van Nederhemert

het-eiland-van-nederhemert_1369598763-2

Nederhemert Zuid is een monumentaal dorpje op een schiereiland, met prachtige boerderijen, een kasteel en een speeltuin. Het telt circa 45 inwoners. Behalve de kerk en het kasteel is de speeltuin met haar grote, schaduwrijke bomen een heerlijke plek om te vertoeven. Het dorpje heeft de status 'beschermd dorpsgezicht'.

Beschermd dorpsgezicht
Het dorpje heeft niet voor niets de status 'beschermd dorpsgezicht'. Rondom het kasteel staan verschillende historische woningen, zoals huize Wielestein, de oude pastorie.

Schiereiland
Het Eiland van Nederhemert is eigenlijk een schiereiland. Nederhemert ligt op een oeverwal in de Doornwaard aan een oude bocht van de Maas. Een strategische plek, tussen de Maas (nu afgedamde Maas), die in de Waal uitstroomt en de Bergse Maas, die in de Biesbosch uitstroomt.

Het kon op die manier deze twee belangrijke rivieren controleren. Sinds de Maas is afgedamd, stroomt er geen water meer door de Doornwaard. De uiterwaard is intact gebleven, met richels en droge geulen en enkele moerassige oude Maasbeddingen. Het verschil tussen de hoge, droge oeverwal, met daarop Nederhemert, en de lager gelegen natte Doornwaard is nog steeds goed te zien. Met een beetje fantasie kun je je Nederhemert voorstellen, temidden van rivierwater en de vijand voor de deur.

Geschiedenis
Nederhemert was vroeger een hoge heerlijkheid. Dat wil zeggen dat het een eigen rechtbank bezat, waar de heer recht sprak. Ook had Nederhemert een eigen dijkstoel.

Het dorp Hemert bestond al in de 11e eeuw en misschien al eerder. De belangrijkste vondsten dateren uit de 16de eeuw: een dolk, een tinnen schotel gemaakt in 's- Hertogenbosch en twee grijze trechterbekers, gemaakt in het Duitse Siegburg. Op deze bekers zijn de wapens van kasteelbewoners aangebracht: Torck-van Wittenhorst en Van Merode-Torck. Nederhemert was tot 1955 een zelfstandige gemeente. Daarna werd het onderdeel van de gemeente Kerkwijk. En weer later werd het ingedeeld bij de gemeente Zaltbommel.

Het kasteel Nederhemert
Het meest in het oog springende gebouw van het Eiland is het Kasteel Nederhemert, dat vrijwel geheel verwoest werd in de Tweede Wereldoorlog. Pas na 50 jaar verval werd de restauratie opgepakt en in 2005 voltooid.

Bewoners Kasteel Nederhemert:
Achtereenvolgens woonden op het kasteel de families Van Hemert, Torck (1546), Van Quadt (1655), Van Vittinghof gen. Schell (1697), Van Lynden (1726), Bentinck (1791), Van Nagell (1814) en Van Wassenaer (1910).

Nederlands Hervormde Kerk
De Nederlands hervormde kerk dateert uit de 14e-16e eeuw. Tot 1944 had de kerk nog een toren en een schip. Beide werden in dat jaar verwoest. Het in 1550 gebouwde koor werd in 1958 gerestaureerd en in gebruik genomen als kerk.

Tags