bird
zondag 16 juni | 07.20 uur

De Oude Moestuin van Brakel

de-oude-moestuin-van-brakel-1

Deze deels ommuurde tuin dateert uit 1768. De tuin is tegelijk met de bouw van Huis Brakel aangelegd. Het deed toen dienst als moestuin, vandaar de naam ‘Oude Moestuin’.

In 1981/1982 is de tuin gerestaureerd en door vrijwilligers Willem en Janny Ermstrang ingericht als ecologische bloemen-, kruiden- en moestuin. De tuin geniet landelijke bekendheid.

Oude Voorburcht
De gedeeltelijk ommuurde moestuin op de oude voorburcht is oorspronkelijk in 1768 aangelegd en in 1981-1982 gerestaureerd. De ligging van de tuin is prachtig te midden van de hoge bomen van het park. Langs de oude tuinmuren zijn allerlei klimplanten te vinden. De tuin heeft zo’n 2.000 soorten planten, waaronder kruiden, inheemse planten en vele kuipplanten. Een groot gedeelte van de kruiden en inheemse planten is zeldzaam.

Oude Pomp, veenmoerasje en bananenboom
Centraal in de tuin staat een put met oude pomp, onder een berceau met afdak. Het geheel is begroeid met wilde kamperfoelie, bosrank en kiwi. In de kas staan onder meer 75 verschillende soorten tomaten. Achter de kas ligt een veenmoerasje. Blikvanger is de bananenboom, die rond juli/augustus prachtig in bloei staat.

Historie
De plaats van wat nu de Oude Moestuin is, was vroeger een gedeelte van het kasteel. De tuin is in 1768 aangelegd, gelijktijdig met de bouw van wat nu huis Brakel is en deed dienst als moestuin. In de tuin stond een oranjerie die in de wintermaanden de oranjeboompjes herbergde. De oranjeboompjes dienden als aankleding van huis Brakel. Nu staat er een kas op de plek van de voormalige oranjerie. Geldersch Landschap & Kasteelen kocht het landgoed in 1972 van de familie Van Dam van Brakel en in 1981/82 is de tuin geheel gerestaureerd. Hiermee heeft de Oude Moestuin weer haar vroegere functie teruggekregen. Sinds 1982 wordt de tuin onderhouden door het vrijwilligersechtpaar Ermstrang.

De Oude Moestuin Brakel is geopend van 13.00 tot 17.00 uur op:

  • elk eerste en derde zondag van Juni, Juli, Augustus
  • de eerste zondag van September

De toegang is gratis. Een bijdrage in de bus bij de ingang van de tuin voor de aankoop van nieuwe planten wordt op prijs gesteld. Op genoemde dagen zijn er ook zaden te koop en is er iemand aanwezig om toelichting te geven. Honden zijn welkom mits aangelijnd.

Tags