bird
woensdag 22 mei | 12.55 uur

Zoals de Waard was: Rossum in oude ansichten (1971)

07-12-2021 14:32
uur
Door: Gerrit Verkuil
zoalsdewaard-1
• Op maandag 23 april 1945 bliezen de Duitsers de toren van de Sint Martinuskerk in Rossum op. (Foto: Regionaal Archief Rivierenland)

ROSSUM - In december 1971 kwam: ‘Rossum in oude ansichten' uit. Dit maakte deel uit van een serie boekjes waarin vastgelegd werd hoe een bepaalde plaats er uitzag in ‘grootvaders tijd', dat wil zeggen in de periode die ligt tussen ongeveer 1889 en 1930.

De reeks werd uitgegeven door de in Zaltbommel gevestigde Europese Bibliotheek, die haar activiteiten begon in de Gasthuisstraat en later verhuisde naar de Korte Steigerstraat. Achter deze vestiging met een uitgang naar de Waalkade werd Grafisch Bedrijf De Steigerpoort gebouwd. Daar werden tal van boekjes gedrukt en gebonden.

Broer Cretier
De foto's in het boekje over Rossum werden door E.W. Cretier, beter bekend als ‘Broer Cretier van De Gouden Molen' van onderschriften voorzien. In zijn inleiding stelde Cretier dat gebrek aan historisch besef en het onvermogen om in eigen milieu het cultureel waardevolle te onderkennen er ook in Rossum toe heeft geleid dat behalve de oude kerktoren van de N.H. kerk er weinig of niets is overgebleven dat herinnert aan het grijze verleden van het dorp. 

 

Tags

zoals de waard was