bird
vrijdag 19 april | 15.23 uur

Zoals de Waard Was: Bloemencorso Kerkwijk (augustus 1971)

02-08-2021 17:49
uur
Door: Gerrit Verkuil
Oogstcorso001-1
• Deze corsowagen met als titel ‘De rattenvanger van Hamelen’ won in Kerkwijk de eerste prijs. (Foto: Regionaal Archief Rivierenland)

KERKWIJK - Dat een relatief kleine dorpsgemeenschap tot grootse dingen in staat is werd in Kerkwijk bewezen toen daar een tot in de puntjes verzorgd oogstcorso de bewondering van honderden toeschouwers verwierf.

Onder leiding van M. Deege, de voorzitter van de Kerkwijkse Oranjevereniging, wilde men de jaarlijkse optocht naar een hoger peil brengen. De mensen hadden genoeg imitatie-woonwagens met bierdrinkende en ‘kippenjattende’ namaakzigeuners door het dorp zien grasduinen.

Van Rijnsbergen
Vooral dankzij de inzet van de bekende bloemistenfamilie Van Rijnsbergen slaagden de inwoners van Bruchem, Kerkwijk en Delwijnen er in om tot een verfijnd geheel te komen. Verschillende verenigingen en bewoners van bepaalde dorpswijken waren weken voordat de optocht plaatsvond in actie om negen praalwagens te construeren.

Dahlia's
Het echte zenuwenwerk begon op de vrijdagavond voor het grootse gebeuren. Toen moesten er ongeveer 80.000 dahlia’s en chrysanten alsmede vele honderden kilo’s groenten en fruit op de wagens aangebracht worden. Tot grote schrik van de bouwers bleek in de nacht van vrijdag op zaterdag dat er duizenden bloemen te weinig waren aangevoerd. In allerijl werden die alsnog uit de kassen gesneden.

Muziek
Het corso werd muzikaal opgeluisterd door de muziekkorpsen O.B.K. uit Kerkwijk, D.E.S. ut Hedel, de Jeugdfanfare Alem, Concordia uit Nederhemert en de drumband Prinses Marijke uit Den Bosch.

Regionaal karakter
Omdat was gebleken dat een ‘echt corso’ een haalbare zaak was, lag het in de bedoeling om het in de toekomst een wat meer regionaal karakter te geven. Tot teleurstelling van de organisatoren werd dat geen succes en behoorde binnen niet al te lange tijd het boeiende evenement tot het verleden.

 

Tags

zoals de waard was,bloemencorso kerkwijk