bird
woensdag 22 mei | 13.31 uur

Zoals de Waard was: Halve eeuw muziek door OBK Well

28-09-2020 10:45
uur
Door: Gerrit Verkuil
img044-2
• Oefening Baart Kunst (OBK) Well in de zeventiger jaren. (Foto: Collectie Lies van Lopik)

 

WELL - Met een receptie en twee feestavonden werd in Well in 1970 het vijftigjarig bestaan van de fanfare OBK (Oefening Baart Kunst) gevierd.

De vereniging werd 20 oktober 1920 ten huize van K. Struyk in Wellseind opgericht. Omdat er 1500 gulden nodig was voor instrumenten en dergelijke, werd er een rondgang door het dorp gehouden.

Men ging eerst naar notaris Hoeflak, maar die zei dat ze eerst maar eens bij andere mensen moesten gaan vragen. De rondgang bracht 1200 gulden op waarna de notaris de ontbrekende 300 gulden schonk.

Ons Huis
Zeven jaar lang werd er gerepeteerd bij Struyk. Daarna gingen de muzikanten repeteren in verenigingsgebouw Óns Huis’, dat in 1927 gereed was gekomen.

Leden uit Wellseind vonden dat maar niets en bedankten als lid. De meeste van hen keerden na verloop van tijd weer terug.

Baselaar
OBK, dat in de loop der jaren met wisselend succes aan tal van concoursen deelnam, had als eerste dirigent P. Baselaar uit Ammerzoden. Hij bleef dat maar liefst 33 jaar.

Toen hij benoemd werd tot dirigent ontving Baselaar, van beroep kleermaker, een honorarium van vijf gulden per repetitieavond. Dat was voor 1920 misschien niet zo’n gek bedrag, maar toen hij na lange tijd afscheid nam ontving hij nog steeds hetzelfde.

Taxi
Toen woonde Baselaar al lang in Zaltbommel, van waar hij zich door taxi, die hij zelf betaalde, naar Well liet brengen.

In 1953 werd Baselaar opgevolgd door Van Gool uit Tilburg. Hij trad om gezondheidsredenen in 1966 af. In de twee jaar rond het gouden jubileum kregen de meeste OBK-muzikanten een nieuw instrument. Het is in een van de kleinste dorpen van de Bommelerwaard nog steeds een bloeiende vereniging.

Tags

zoals de waard was