bird
woensdag 17 augustus | 11.52 uur

Gemeente maakt plannen voor renovatie schootsveld

12-08-2021 11:13
uur
Door: Britta Alink
IMG_0276-1
• Het schootsveld ligt langs de Gisbert Schairtweg in de wijk de Vergt. (Foto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL – Gemeente Zaltbommel is in gesprek met de Rijksoverheid over subsidie voor de renovatie van het schootsveld langs de Gisbert Schairtweg.

Dat meldt de gemeente in de nieuwsbrief over de Stadswallen. Een schootsveld is een open veld dat aansluit op een gebied dat verdedigd moet worden. Het stuk grond biedt een zo goed mogelijk uitzicht op de eventueel naderende vijand. Bij en rond Zaltbommel is er vermoedelijk al vanaf het jaar 1000 in primitieve zin sprake van een schootsveld. Pas na de komst van de zeven bolwerken sloten de schootsvelden aan op wat we nu de oude binnenstad noemen.

Gisbert Schairtweg
Het oude schootsveld ligt voornamelijk langs de Gisbert Schairtweg waar nu een wandelpark en het trapveldje liggen. Ook een van de oude Joodse begraafplaatsen bevindt zich in dat gebied. “Langzaam maar zeker is het besef doorgedrongen dat je ook dit waardevolle en historische gebied aandacht moet geven”, aldus de gemeente in de nieuwsbrief.

Afwatering
Een paar zaken komen daarbij min of meer toevallig samen, volgens de gemeente. “Op de eerste plaats is dat de klimaatverandering.” Het riool in de woonwijk de Vergt kan de afwatering door toenemende extreme weersomstandigheden amper, eigenlijk niet, aan. Een oplossing zou zijn om de oude waterloop van de Waal, die door het schootsveld heen loopt, weer te benutten als een soort afvoerreservoir. “Daar is wel een ingrijpende operatie voor nodig”, aldus de gemeente.

Reinigen
Maar die operatie is te combineren met het ‘reinigen’ van het gebied. Want in het gebied is misschien wel honderden jaren lang allerlei afval gestort.

In ere herstellen
Naast de functionele component (afwatering), het milieu-aspect (de reiniging) komt het derde element in beeld: de cultuur-historische. Oftewel het weer in ere herstellen en benoemen van het gebied. Deze drie elementen zorgen ervoor dat de landelijke overheid mogelijk bereid is om het project voor een behoorlijk deel te financieren.

Joodse begraafplaats
Voor het concreet invullen van de renovatie worden nog plannen gemaakt. Zeker is wel dat de gemeente aandacht wil geven aan de oude Joodse begraafplaats. Daar staat nu bijvoorbeeld een volgens de gemeente ‘spuuglelijk’ hek. “Het idee is om in ieder geval voor dit soort elementen passende alternatieven te plaatsen”, aldus de gemeente. “En ook hebben we het plan om het schootsveld weer in beeld te brengen en te duiden. Hoe? Daar studeren we nog op.”

Tags

schootveld,stadswallen,gisbert schairtweg