bird
woensdag 22 mei | 13.33 uur

Raad Maasdriel beveelt Antoine Walraven aan als nieuwe burgemeester

18-04-2024 19:47
uur
Door: Martin van Hemert
180424_Antoine Walraven
Antoine Walraven. Foto: Dtv Nieuws

MAASDRIEL – Als het aan de gemeenteraad in Maasdriel ligt, wordt Antoine Walraven (VVD) de nieuwe kroonbenoemde burgemeester. Walraven volgt daarmee waarnemer Jaco Geurts op.

De voordracht van de 57-jarige Walraven als nieuwe burgemeester werd beklonken tijdens een besloten raadsvergadering voorafgaand aan de reguliere raadsvergadering. Voorzitter van de vertrouwenscommissie Bart de Leeuw motiveerde vervolgens de keuze voor Walraven.

Betrokken
Volgens De Leeuw is Walraven verbindend en ‘iemand die met iedereen het gesprek aan kan gaan.’ "Zo is hij betrokken bij alle inwoners en alle dorpen. De vertrouwenscommissie heeft hem leren kennen als iemand die gevoel heeft voor mensen, maar ook als iemand die zich duidelijk uitspreekt, weet wat hij wil en ergens voor durft te staan. Hij heeft zicht op wat er nodig is om binnen de gemeente met organisatie, college en raad goed samen te werken.”

Antoine Walraven is gemeenteraadslid en wethouder in Best geweest. Vervolgens was hij van 2013 tot de herindeling per 1 januari 2022 burgemeester van de gemeente Mill en St. Hubert. Het afgelopen jaar was hij waarnemend burgemeester van de gemeente Bernheze. 

Koning
Op 11 januari heeft de gemeenteraad, onder andere op basis van een enquête onder de inwoners, de profielschets voor een nieuwe burgemeester vastgesteld. Er solliciteerden in totaal elf kandidaten op de functie van burgemeester. Een vertrouwenscommissie heeft, namens de gemeenteraad, een selectie van twee kandidaten gemaakt.

De gemeenteraad beveelt Antoine Walraven aan bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In uitzonderlijke gevallen kan de minister besluiten de aanbeveling niet over te nemen. De minister draagt de kandidaat uiteindelijk voor bij Zijne Majesteit de Koning. De Koning benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit.

Kroonbenoemd
Naar verwachting wordt Walraven in een bijzondere raadsvergadering op 27 juni geïnstalleerd als nieuwe kroonbenoemde burgemeester. Indien dit het geval is, wordt hij de eerste kroonbenoemde burgemeester in Maasdriel sinds Henny van Kooten.

Nadat Van Kooten in april 2023 na bijna 8,5 jaar burgemeesterschap afscheid nam, werd Jaco Geurts aangesteld als waarnemend burgemeester. Momenteel worden de honneurs van de zieke Geurts waargenomen door André Baars.

Tags

Antoine Walraven,Maasdriel,nieuwe burgemeester