bird
donderdag 13 juni | 18.30 uur

Afscheid burgemeester Van Kooten: ‘Ik hoop dat we een nieuwe Henny krijgen’

17-04-2023 15:46
uur
Door: Martin van Hemert
130423_HelsBenkske-1
Burgemeester Van Kooten (links) tijdens de onthulling van het Hels Bènkske. (foto: Bommelerwaardgids)

MAASDRIEL – Na bijna 8,5 jaar burgemeester te zijn geweest, nam Henny van Kooten afgelopen vrijdag afscheid van de gemeente Maasdriel. De redactie van de Bommelerwaardgids sprak daarom met diverse personen die met Van Kooten hebben samengewerkt.

Robert van Dijk (CDA-raadslid): ‘Een betrouwbaar en rechtvaardig man’

In de gemeente Maasdriel behoort het CDA al sinds jaar en dag tot de grootste partijen. Toen Van Kooten in 2014 aantrad als burgemeester was de partij zelfs de grootste. Robert van Dijk, de huidige fractievoorzitter van het CDA, komt door de jaren heen veelvuldig met Van Kooten in aanraking. Hij typeert de burgemeester als volgt: “Hij is joviaal en aardig, maar tegelijkertijd ook een betrouwbaar en rechtvaardig man. Hij heeft orde op zaken gesteld in de gemeente en diverse mensen en organisaties weer op het goede spoor gezet. Ik heb ontzettend fijn met hem gewerkt. Al heb ik ook weleens een keer van hem op mijn sodemieter gehad, toen ik mijn zin probeerde door te drijven”, lacht Van Dijk, die ook als één van de voortrekkers van carnaval in ut Malse Arckeldurp (Ammerzoden) met Van Kooten te maken had. Van Dijk kijkt met een positief gevoel terug op het burgemeesterschap van Van Kooten en heeft nog een afscheidsboodschap: “Zorg goed voor hetgeen waar je voor wil zorgen en voor jezelf. En vergeet niet om een keertje op een mooie warme zomerdag langs te komen, dan heb ik een biertje voor je klaar staan.”

 

De Burgemeester op het Helsbenkske. (Foto: Bommelerwaardgids)

Ad van Gessel (OVM): ‘Toegankelijk persoon’

Als voorzitter van de Ondernemersvereniging Maasdriel (OVM) kwam Ad van Gessel de voorbije jaren veelvuldig in contact met Van Kooten. Onder meer het verdwijnen van een pinautomaat in het centrum van Kerkdriel was een veelbesproken onderwerp. Door de jaren heen leerde Van Gessel de burgemeester steeds beter kennen: “Van Kooten is een toegankelijk persoon. Hij wilde ook graag dat je direct contact met hem opnam als er problemen waren en hij durfde de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Het is altijd fijn als een burgemeester er zorg voor draagt dat het goedkomt. Maasdriel is niet de makkelijkste gemeente, maar hij heeft het hier goed volgehouden”, vindt Van Gessel. Hij wenst Van Kooten dan ook het beste: “Ik denk dat het belangrijk is dat hij lekker met zijn vrouw gaat genieten van het leven. Dat heeft hij verdiend.”

Burgemeester Henny van Kooten met Ad van Gessel. (foto: aangeleverd)

Ko Hooijmans (VVD-politicus): ‘Hij kon met iedereen opschieten’

VVD-fractievoorzitter Ko Hooijmans is inmiddels (met tussenpozen) 34 jaar politiek actief in de gemeenten Oud-Maasdriel en Maasdriel. Hij maakte de aanstelling van Van Kooten weliswaar niet als actief politicus mee, maar werkte sinds zijn aantreden als gemeenteraadslid voor de VVD in 2018 wél nauw samen met de burgemeester. Hooijmans typeert Van Kooten als volgt: “Een aimabele man met charisma en uitstraling, die met iedereen kon opschieten. En die zijn eigen mening niet onder stoelen of banken stak”, aldus de VVD-voorman, die Van Kooten niet graag ziet vertrekken: “Ik betreur het feit dat hij vertrekt, maar ik vind de reden van zijn vertrek heel logisch. Ik heb veel respect voor wat hij gedaan heeft. Ik hoop dat het hem en zijn vrouw en familie heel goed mag gaan in de vrije tijd die hij nu tot zijn beschikking heeft.”

 

Jeroen van Leeuwen (Teskesdurperroad): ‘Hij heeft carnaval leren waarderen’

De Teskesdurperroad is sinds 2016 verantwoordelijk voor de organisatie van carnaval in Teskesdurp (Kerkdriel). In die jaren heeft voorzitter Jeroen van Leeuwen veel te maken met SGP’er Van Kooten, die in het begin weinig op heeft met het katholieke feest: “Het was in het begin even zoeken. We moesten ons als organisatie bewijzen, met name wanneer het ging over de carnavalsoptochten. Maar als je bij Henny laat zien dat je het goed regelt, is er niet veel aan de hand en dan maakt hij zijn toezeggingen waar. Daardoor is er wederzijds vertrouwen opgebouwd en dat was heel fijn werken. Voordat hij ons leerde kennen had hij niks met carnaval, maar dat heeft hij echt leren waarderen, zegt hij zelf”, aldus Van Leeuwen met gepaste trots. Dat Van Kooten nu vertrekt vindt hij ‘oprecht jammer’: “Het liefst hadden we hem nog tien jaar als burgemeester gehad, maar ik zou in zijn situatie precies hetzelfde doen. Ik wens hem het beste en ik hoop dat we een nieuwe Henny gaan krijgen.” 

 

Burgemeester Henny van Kooten tijdens Carnaval. (Foto: Gemeente Maasdriel)

 

Anita Sørensen (wethouder): ‘Hij was echt dé burgervader’

In het college van burgemeester en wethouders werkte Anita Sørensen als wethouder het langst samen met Van Kooten. Vanaf het begin van die periode van ruim zeven jaar is Van Kooten voor haar van grote waarde geweest: “De functie van wethouder was nieuw voor me. Het was in die beginfase heel fijn om te merken dat ik er niet alleen voor stond; ik kon Henny altijd bellen en om advies vragen. Als ik een klankbord nodig had, was hij beschikbaar”, aldus Sørensen, die door de jaren heen zag hoe Van Kooten een enorme kennissenkring opbouwde: “Hij kent iedereen. Als hij iemand één keer ontmoet, weet hij de volgende keer nog precies hoe diegene heet, of hij of zij kinderen heeft en wie de andere familieleden zijn.  Hij was echt dé burgervader.” Die rol vertolkte hij ook wanneer er een hoofdpijndossier op zijn bureau belandde (zie kadertekst): “Ik vind het heel stoer dat hij een aantal problemen echt heeft aangepakt. Soms gaat-ie een beetje snel – hij wil doorpakken – maar als het momentum ergens is, moet je stappen zetten. Door de gemeenteraad is hij er ook weleens op aangesproken dat hij té snel ging. Dan heeft hij ook respect voor de raad en doet hij een stapje terug.”

In het begin – toen Sørensen nog niet bij alle Maasdrielenaren een bekend gezicht was – ontstond er tijdens één van de huldigingen van een sportkampioen overigens bijna een fors misverstand: “Ik hoorde mensen aan elkaar vragen wie er naast de burgemeester zat. ‘Dat is z’n vrouw’, werd er teruggezegd. Toen fluisterde ik tegen Henny dat hij me toch maar even moest voorstellen. En ook al kennen de mensen me nu wel, toch heeft hij dat er lange tijd in gehouden”, lacht Sørensen, wiens boodschap voor de vertrekkend burgemeester kort, maar krachtig is: “Geniet ervan.”

 

Martin van Hemert

 

De Burgemeester tijdens zijn werkzaamheden: (Foto's: Gemeente Maasdriel)

De burgemeester en zijn vrouw voor een fotoshoot van de Bommelerwaardgids:

Het burgemeesterschap van Van Kooten

MAASDRIEL - Na drie waarnemend burgemeesters (Frankfort, De Cloe en Prick, red.) start Henny van Kooten op 21 november 2014 als ‘vaste’ burgemeester in de gemeente Maasdriel. Het is aan hem om na jarenlange bestuurlijke wanorde de rust in de gemeente terug te brengen. Of SGP’er Van Kooten daar in het overwegend katholieke Maasdriel de juiste man voor is, zal de toekomst uitwijzen. Tijdens zijn burgemeesterschap drukt hij zijn stempel op diverse hoofdpijndossiers. Zo zet hij zich er onder andere voor in dat probleemcamping Maaszicht (‘er was prostitutie, je kon er gokken, er waren hennepkwekerijen, er was sprake van uitbuiting en er zijn zelf liquidaties geweest’) wordt overgenomen door EuroParcs. Zijn laatste huzarenstukje had de verkoop van MFC De Kreek moeten zijn geweest, maar die vlieger gaat vanwege het groot aantal vragen van raadsleden helaas niet op. “Ik had graag dit onderwerp nog willen afhandelen voordat ik hier afzwaai, maar we moeten zorgvuldigheid boven snelheid laten prevaleren. We hebben daarom besloten meer tijd te nemen om u netjes van een antwoord te kunnen voorzien.” Op vrijdag 14 april nam Van Kooten na 8,5 jaar afscheid als burgemeester van Maasdriel. De belangrijkste reden voor zijn vertrek is de ziekte van zijn vrouw Nelly. “Ik kies ervoor om de jaren die ik nog op aarde mag zijn, te besteden aan de zorg voor mijn dierbaren. Dat was een lastig besluit waar ik goed over heb nagedacht."

 

Burgemeester Henny van Kooten met zijn vrouw. (Foto: Gemeente Maasdriel)

Tags

afscheid henny van kooten

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie