bird
donderdag 13 juni | 19.25 uur

Kersvers burgemeester Geurts: 'Ik streef niet naar succes, maar wil wel van waarde zijn'

06-06-2023 15:51
uur
Door: Martin van Hemert
010623_Geurts
Jaco Geurts startte op 1 juni als waarnemend burgemeester in Maasdriel. Foto: gemeente Maasdriel

MAASDRIEL - Jaco Geurts is vorige week gestart als waarnemend burgemeester van de gemeente Maasdriel. Die functie bekleedt hij tot de installatie van de nieuwe kroonbenoemde burgemeester, naar verwachting in juni 2024.

"Vertrouwen komt in Maasdriel te voet en vertrekt te pony.” Met die gevleugelde uitspraak nam Henny van Kooten in april afscheid van de gemeente Maasdriel. Na 8,5 jaar burgemeesterschap droeg hij het stokje over aan zijn opvolger, wiens naam op dat moment nog niet bekend is.

Uitdagingen
Een kleine week later is er witte rook en volgt de mededeling dat de in Voorthuizen woonachtige Jaco Geurts de nieuwe waarnemend burgemeester wordt van Maasdriel. De 52-jarige Geurts is sinds 2012 lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Voorafgaand aan die periode was hij onder meer raadslid in de gemeente Barneveld.

Het eerde gememoreerde vertrouwen is een belangrijk facet van de politiek in Maasdriel. Na een periode van achterkamertjespolitiek en onrust slaagde Van Kooten erin om de rust weder te laten keren. Geurts is op de hoogte van het politieke verleden van Maasdriel: "Ik heb best wel gevolgd dat er hier uitdagingen lagen in het verleden. Ik denk dat de raad heel hard gewerkt heeft aan de onderlinge verhoudingen, op een positieve manier. De historie poets je niet weg, maar ik denk dat de huidige situatie echt goed is."

Warm welkom
Inmiddels heeft Geurts zijn eerste dagen als waarnemend burgemeester van Maasdriel achter de rug. Hij kijkt er met een goed gevoel op terug: "Ik heb een warm welkom gekregen en ben nu kennis aan het maken met alle geledingen. Ik wil binnenkort ook graag met alle raadsleden op stap, zodat ze mij kunnen laten zien wat ze belangrijk vinden in de gemeente. En afgelopen donderdag was er een echtpaar vijftig jaar getrouwd. Dan heb je een gesprek en leer je ook weer hoe deze mensen in de samenleving staan. Veel gesprekken voeren", zo omschrijft Geurts zijn 'debuut' als burgemeester. "Bij de aftrap heb ik gezegd dat ik er niet naar streef om een succes te zijn, maar wel van waarde. Echt een burgervader, een verbinder zijn; dat zie ik als mijn taak."

Overigens ziet Geurts het niet snel gebeuren dat hij na zijn waarnemerschap nog burgemeester in Maasdriel blijft: "Het ligt niet in de lijn der verwachting, maar ik ga het woord 'nooit' nooit meer gebruiken. Mijn broers plagen me er weleens mee dat ik in het verre verleden weleens gezegd heb dat ik nooit de politiek in zou gaan. Ik zag aan wijlen mijn vader (36 jaar politiek actief, red.) dat het veel energie kostte en weinig waardering opleverde. Daarom zei ik dat ik het nooit zou doen, maar nu heb ik wel geleerd om nooit 'nooit'te zeggen."

Sleuteloverdracht
Van Maasdrielse tradities zoals de Hedelse paardenmarkt en de kermis in Kerkdriel is Geurts inmiddels op de hoogte. "Ik ga zeker naar de kermis toe, al zul je mij niet in allerlei apparatuur voorbij zien zweven. Maar dat zou ik als privépersoon ook niet doen."

Ook carnaval is belangrijk voor de meeste inwoners van Maasdriel. Ondanks zijn gereformeerde inborst, ziet Geurts daar zeker de meerwaarde van in: "Ik ben zelf protestant en niet met carnavalstraditie opgegroeid, maar ik vind de gemeenschapszin mooi, daar ben ik zeker van. Ik vind het mooi dat mensen op die manier met elkaar samenwerken en er een feest van maken. Ik denk dat dat verbindt in zo'n gemeenschap", aldus Geurts, die tot besluit nog een belofte doet: "De sleuteloverdracht zal ik zeker op me nemen."

Tags

Jaco Geurts,waarnemend burgemeester,gemeente Maasdriel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie