bird
woensdag 15 mei | 08.13 uur

'Leefbaarheid onder druk door uitstel verbreding A2'

22-11-2023 11:46
uur
Door: Britta Alink
a2-verbreding A2_files A2_Martinus Nijhoffbrug
Op de A2 door de Bommelerwaard staat het verkeer regelmatig vast. Foto: Regio Rivierenland

RIVIERENLAND - De Regio Rivierenland vindt het 'onacceptabel' dat de verbreding van de A2 is uitgesteld. "We zullen er dan ook voor blijven lobbyen om, gezien de urgentie, de verbreding van de A2 op de agenda te houden en zo snel mogelijk naar voren te halen in de uitvoeringsagenda van het Rijk", aldus de Regio.

De verbreding van de A2 tussen Deil en Vught is op de lange baan beland omdat er volgens het ministerie tot 2037 geen geld voor is. In het MIRT (Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport) is dat gebrek aan financiële ruimte bevestigd. De Regio Rivierenland is wel blij dat tijdens dat overleg afspraken zijn gemaakt om tijdelijke bereikbaarheidsvoorzieningen te treffen. De Regio is en blijft van mening dat verbreding van de A2 de beste oplossing is voor de aanpak van de fileproblematiek, het tegengaan van het sluipverkeer en het verbeteren van de leefbaarheid van de dorpen langs de A2.

Onacceptabel
Eerder liet de Regio Rivierenland al weten aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat dat vertraging van de verbreding van de A2 voor deze regio geen optie is. "De druk op de leefbaarheid en verkeersveiligheid in veel dorpen langs de A2 is nu al hoog en wordt naar verwachting door de groeiende bevolking alleen maar groter", vindt de Regio. "Dit gaat ten koste van het welzijn van onze inwoners en ten koste van het bedrijfsleven. Wij vinden dat onacceptabel. We zullen er dan ook voor blijven lobbyen de verbreding van de A2 op de agenda te houden."

De Regio pleit ervoor dat een deel van het gerserveerde bedrag voor de verbreding van de weg nu al wordt ingezet voor het 'breed mobiliteitspakket', dat zich richt op alternatieven voor de automobilist. Mogelijke maatregelen zijn de uitbreiding van de snelle fietsroutes, verbeteren van openbaar vervoer, inzetten van gedragscampagnes en opwaarderen/realiseren van carpoolplaatsen.

De Regio hoopt dat bij de kabinetsformatie na de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november extra aandacht uitgaat naar het belang van een goede bereikbaarheid van de regio's. "We zullen dat straks actief en met grote klem onder de aandacht van de onderhandelende partijen brengen", aldus Jacoline Hartman, wethouder van West Betuwe en namens de Regio FruitDelta Rivierenland lid van de Stuurgroep A2.

Tags

verbreding A2,Regio Rivierenland

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie