bird
maandag 27 juni | 19.56 uur

Elke Smulders (D66 Zaltbommel)

07-03-2022 10:29
uur
Door: Britta Alink
07-d66elkesmulders-1
• Elke Smulders.

Hieronder zie je de volledige vragenlijst en antwoorden waarvan in de krant van woensdag 9 maart 2022 een korte samenvatting staat:

Partij: D66
Naam: Elke Smulders
Leeftijd: 38
Woonplaats: Zaltbommel        
Geboren in: ´s-Hertogenbosch
Opgegroeid in: Rosmalen
Kinderen: Duuk (9), Chiem (8) Fille (5) en 3 bonuskinderen (Annabel 21, Madelief 20, Berend 18)
Huisdieren: ja/nee, eventueel kat, hond, cavia etc. plus namen? Abel (hond), Pelle en Kiki (katten)

Favoriete plek in de gemeente:
Zaltbommel is een prachtige landelijke gemeente, waar de rivier nooit ver weg is. Ik kan erg genieten van ons dijkenlandschap maar ook van het Brakels bos ; het ligt prachtig verscholen tussen mooie authentieke woningen en huize Brakel, met oude ruïnes, een boomgaard, de oude moestuin en ook nog vlak bij de waal; al met al heerlijk wandelen.

Hoelang actief in de gemeentepolitiek?
Toen ik vanuit Brakel in Zaltbommel kwam wonen kende ik niemand. In die periode werd óók de transitie jeugdzorg doorgevoerd en maakte mijn hulpverleners-hart zich zorgen over mijn eigen gemeente. Ik wilde graag in mijn eigen gemeente verschil kunnen maken en nieuwe mensen leren kennen en besloot me daarom weer aan te sluiten bij de politieke partij waar ik ook tijdens mijn studie al lid van was. Al snel bleek dat het een enorm warm bad was, een hechte club en werd ik steeds meer geprikkeld om meer voor mijn eigen gemeente te kunnen gaan betekenen. Ik heb vooralsnog geen politieke ambities die verder strekken dan mijn gemeente; ik wil voornamelijk van enige betekenis zijn voor de gemeente waarin ik woon.

Waarom ben je actief in de gemeentepolitiek?
Omdat ik denk dat ik, als gewone moeder op het schoolplein, consument bij de lokale ondernemer, inwoner van de binnenstad, gebruiker van het groen zo dichtbij de inwoners sta dat je juist dan een verschil kan maken.  Ik wil graag proberen met zo

Wie is je grote (politieke) voorbeeld?
Ondanks dat ik altijd zeer onder de indruk ben van de charme en bevlogenheid van Jan Terlouw , de kracht en invloed van Els Borst kies ik in deze toch voor prive. Voor iemand die mij heeft leren doorzetten, die mij heeft geleerd dat je niet altijd voor de makkelijkste weg hoeft te kiezen ,het leven niet gaat zoals je wilt,  dat je altijd moet streven naar verbetering van jezelf en die mij heeft opgevoed met Hans v Mierlo en het D66 gedachte goed. Mijn vader. Mijn vader, die met 28 jaar oud in een rolstoel terecht kwam, heeft mij vaardigheden geleerd én kennis laten maken met D66 Zonder deze kennismaking en deze vaardigheden had ik het nooit gedurfd de politiek in te gaan.

Wat is de belangrijkste reden om op jou en jouw partij te stemmen?
In een naar rechts-leunende conservatieve gemeente is het belangrijk dat er ook een progressief geluid is. Een partij die durft te veranderen, die voor vernieuwing gaat maar ook iedereen respecteert ongeacht afkomst, uiterlijk of geaardheid. Dat is voor mij de kern van liberalisme; D66 zet vrijheid voorop. Voor het individu, maar met enorme verantwoordelijk naar elkaar om goed met vrijheid om te gaan.

Willen we in de gemeente Zaltbommel mee gaan met de tijd, kansen creëren en benutten en iedereen gelijke kansen geven; stem dan D66!

Als je de komende 4 jaar iets mag en kunt veranderen in de gemeente, wat zou dat dan zeker moeten zijn?
Een nog betere en leidende rol in de aanpak van klimaatuitdagingen waarbij er rekening wordt gehouden met de portemonnee van iedereen.
Impulsen voor kwantiteit EN kwaliteit van nieuwbouw in onze kernen voor alle doelgroepen.
Een verbetering en vooral versimpeling van het huidige parkeerbeleid in Zaltbommel.
Gelijke kansen voor iedereen, van jong tot oud, op goed onderwijs dicht bij huis in ieder dorp.

Heb je nog een ‘nabrander’?
Als alleenstaande moeder van 3 kids, met een baan als zzper en een handjevol huisdieren, is het combineren met de politiek niet altijd makkelijk. Soms vraag ik af , als  ik wéér mijn kinderen niet op bed kan leggen, of alle tijd die ik er in steek het me wel waard is . Ja het is het waard! Het is niet altijd leuk, zeker niet altijd makkelijk maar iedere kleine verandering die ik kan doorvoeren is er 1. Ik zit er niet vanuit allerlei vriendschappelijke contacten en ook niet omdat ik er zelf beter van wil worden. Ik zit er wél om Zaltbommel net iets mooier, beter, veiliger en groener te maken. Als je vragen hebt; benader me dan. Samen komen we verder en alle hulp is welkom

Stellingen

De gemeente moet meer zorg dragen voor de opvang van statushouders
Mensen die in Nederland asiel aanvragen, moeten snel duidelijkheid krijgen. Wie in Nederland mag blijven, moet snel mee kunnen doen in de samenleving. Wie niet mag blijven, moet zo snel mogelijk vertrekken. Door verantwoordelijkheid te nemen over de opvang van statushouders leveren we als gemeente een bijdrage aan mensen die huis en haard hebben moeten verlaten op zoek naar een veilige plek. Een goede start in onze samenleving geven, dat is waar D66 voor staat. Samen met inburgeringsorganisaties en de vele vrijwilligers zien we het als onze taak om een succesvolle integratie mogelijk te maken. Daarnaast is het zaak dat er goede informatievoorziening richting omwonenden plaatsvindt. Bijvoorbeeld door middel van informatiebijeenkomsten en informatie op de gemeentelijke website.

Een fusie met Maasdriel is goed voor onze gemeente
We zijn 2 kleine gemeentes gevangen tussen alle grote spelers. Een bestuurlijke fusie maakt ons sterker, weerbaar en geeft de Bommelerwaard regionale positie terwijl identiteit van dorpen/kernen behouden kan blijven. Eén grotere gemeente is beter instaat  goed kwalitatief personeel in dienst te houden. Dit komt de kwaliteit van onze projecten, gemeente én inwoners ten goede. D66 begrijpt alle emoties die spelen bij dit onderwerp. Het is echter van belang rationele, bewuste en kwalitatieve keuzes te maken die de gemeente en daarmee de inwoners ten goede komt. Uiteindelijk is een fusie onoverkomelijk. Laten we dit dan zelf in de hand houden en met elkaar tot een goed proces brengen.

Een parkeergarage van drie verdiepingen hoog is noodzakelijk in in plan Bossche Poort de oude binnenstad
D66 is van mening dat dit niet gezegd kan worden zolang het huidige (onbegrijpelijk en moeilijk) parkeerbeleid niet eerst geëvalueerd is. Als blijkt dat er inderdaad meer parkeercapaciteit nodig blijkt te zijn, is D66  van mening dat deze gerealiseerd moet worden door een extra laag ondergronds te realiseren. We investeren maar 1x in zo’n groot majeur gebouw; laten we dit goed en doordacht doen en het stadsaanzicht behouden!

Het is goed wonen in de gemeente Zaltbommel omdat:
Verzamelde reacties vanuit D66 Zaltbommel: “het de sfeer en voorzieningen heeft met de stad en knusheid van de dorpen met prachtige culturele waarde ”, Elke Smulders, kandidaat #1. “…de centrale ligging langs de A2 tussen de rivieren ideaal wonen is”, Joost Drijvers kandidaat #2. “…het is kleinschalig genoeg om relaxed te wonen, maar wel alle voorzieningen die je nodig hebt, Martijn Derksen, kandidaat #3. “…het dorpse karakter met al het water en groen een vakantiegevoel geeft ”, Larissa Langstraat, kandidaat #4.

De komende vier jaar is dit voor mijn fractie het belangrijkste onderwerp:
Het uitgangspunt van D66 dat iedereen gelijke kansen moet krijgen, speelt in vele onderwerpen een rol. Ondanks dat grotere partijen in de gemeenteraad het niet met ons eens zijn, is D66 van mening dat gelijkheid in ras, afkomst , geloof en seksuele geaardheid in onze gemeente structureel onder de aandacht gebracht moet worden. Gelijkheid betekent óók gelijke kansen op onderwijs; een basisschool in iedere kern en met behoud van basisvoorzieningen. Een eerlijke kans op wonen; niet bouwen zonder visie maar kijk waar de behoefte ligt en speel daar op in! Een gelijke kans op energietransitie is voor D66 ook van belang; we moeten voorkomen dat dit alleen haalbaar is voor mensen met een dikke portemonnee.

 

 

Tags

Elke Smulders,D66 zaltbommel

Laatste nieuws

080322_Verkiezingen-2022-2

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

09-03-2022 09:09
uur
04_D66TomvanEngelen-1

Tom van Engelen (D66 Maasdriel)

08-03-2022 14:31
uur
03_VVDKoHooijmans-1

Ko Hooijmans (VVD Maasdriel)

08-03-2022 14:11
uur
Meer nieuws hier..

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie

ikzoekuwhuis-banner336x336px-2
mada-banner336x336px-334x0
metalura-336x336-steelart
vdolw-bommelerwaardgids-336x336
metalura-336x336-balkonbeglazing2
artisan-banner336x336px-v2
manpune-banner336x336pxkopie
metalura-336x336-glazenwanden
arkadya-banner336x336px-2
lsh-banner336x336px-21
fordgerritse-banner336x336px-v2
horssenbv-banner336x336px
p-gsafety-banner336x336px
optisportdekreek-banner336x336px
klaverklinieken-bwg-336x336
movementpodotherapie-banner336x336px
wolplein-banner336x336px