bird
zondag 26 mei | 05.12 uur

Zevende plaats voor Marcel Zuurbier bij zeven uur durende race op TT-circuit

12-07-2023 12:46
uur
Door: Martin van Hemert
100723_MarcelZuurbier
Blijdschap bij het team van Marcel Zuurbier (op de gele motor). Foto: aangeleverd

ASSEN - Het team van motorcoureur Marcel Zuurbier heeft afgelopen weekend een knappe prestatie geleverd tijdens de Zeven uur van Assen. Samen met teamgenoot Kevin Mos reed Zuurbier in een startveld van 56 deelnemende teams naar een zeer verdienstelijke zevende plaats op het legendarische TT Circuit.

De Zeven uur van Assen is een zogeheten 'endurance-wedstrijd', oftewel een race van de lange adem. Zuurbier - eigenaar van Zuurbier Motoren en Scooters in Bruchem - deed eerder ook al aan zulk soort races mee op onder meer het Belgische Spa-Francorchamps en het Le Mans-circuit in Frankrijk. Namens het debuterende Team HMR wist Zuurbier op Le Mans al direct punten te pakken voor het wereldkampioenschap.

Concurrentie
Ook Assen is voor Zuurbier geen onbekend terrein; vorig jaar nam hij ook deel aan de Zeven uur van Assen en daarin werd hij zesde van de ruim vijftig deelnemende teams. Opvallend genoeg was het team van Zuurbier daarin het enige team dat uit twee rijders bestond, de concurrentie beschikte over minimaal drie en soms zelfs vier coureurs.

Dat was ook tijdens de 2023-editie van de Zeven uur van Assen het geval. Zaterdagochtend om 11:30 uur ging die race van start, slechts twee weken nadat het internationale MotoGP-circus neerstreek op het TT Circuit. Mede dankzij een hele goede eerste stint (serie racerondes, red.) van teamgenoot Mos en een aantal snelle pitstops reed team Mobu/Zuurbier Motorsport zelfs na anderhalf uur aan de leiding van de race. 

Problemen
Helaas voor team Zuurbier gooiden technische problemen bij de motor van Mos roet in het eten met betrekking tot een eventuele podiumplaats. Mos reed mede daarom een stint op de Yamaha van Zuurbier, waarna Zuurbier een aantal rondes op de Kawasaki van Mos reed. Op die manier kon er namelijk kostbare tijd worden bespaard. 

Hoe dichter de race bij het einde kwam, hoe zwaarder het tweekoppige team van Zuurbier het kreeg. Vooral de tropische weersomstandigheden hadden hun weerslag op Zuurbier en Mos, want waar andere teams nog extra rijders konden wisselen, moesten zij elkaar constant aflossen.

Kort na afloop van de race liet Zuurbier weten dat hij het zwaar had gehad: "We hebben flink afgezien in de hitte. Zowel Kevin als ik zijn echt even helemaal van de wereld. We voelen ons aardig slecht na zo'n warme dag vol inspanningen", aldus Zuurbier, voor wie de uiteindelijke zevende plaats troost bood.

Tags

Marcel Zuurbier,motorsport,Assen,TT Circuit