bird
zaterdag 02 maart | 14.07 uur

Marcel Zuurbier trots op plotselinge deelname aan '24 uur van Le Mans'

04-05-2023 15:31
uur
Door: Martin van Hemert
2022-10-08_assen_met_zuurbier_racing-LR
Marcel (midden) in de pitbox op het circuit in Assen. Archieffoto: William Pompen

BRUCHEM/LE MANS - Motorcoureur Marcel Zuurbier ging als reserverijder naar Le Mans, maar nam half april tóch deel aan de legendarische '24 uur van Le Mans'. De eigenaar van het bedrijf Zuurbier Motoren en Scooters in Bruchem beleefde als rijder van team Holland Motorstore Racing een debuut om niet snel te vergeten.

Het was voor Marcel Zuurbier best even schakelen; waar hij aanvankelijk niet zelf zou deelnemen aan de 24 uur durende motorracewedstrijd op Le Mans, blijkt 's ochtends dat hij alsnog zijn opwachting mag maken. Teamgenoot Jaivy Eikelenboom voelde zich tijdens de warming-up namelijk niet fit genoeg om op de motor te kunnen stappen.

Ervaring
Hoewel Zuurbier zijn debuut zou maken tijdens de 24 uur van Le Mans, was het circuit hem niet onbekend. Eind maart was hij ook al samen met zijn teamgenoten op het circuit om daar twee testdagen af te werken. Tijdens die testdagen leerde hij zijn nieuwe Yamaha R1 goed kennen, geen overbodige luxe met de 24 uur van Le Mans in het vooruitzicht.

Ook in het Endurance World Championship EWC - de competitie waar de 24 uur van Le Mans deel uitmaakt - is Zuurbier geen onbekende. Hij reed vorig jaar namelijk ook al de EWC-wedstrijd 24 uur van Spa, op het circuit Spa-Francorchamps. Met die ervaring op zak ging Zuurbier als derde rijder van team Holland Motorstore Racing (HMR) van start.

Boven verwachting
Tijdens een pitstop ging er iets mis waardoor de motor geen voorrem had. Zuurbier dook de pitbox in om het te laten verhelpen en kon snel weer naar buiten. De rest van zijn eerste stint (een serie racerondes achter elkaar) verliep nagenoeg vlekkeloos. In zijn zeventiende rondje lag Zuurbier's team twintigste in de superstock-klasse.

Daarna reed Marcel ook twee keer achter elkaar een persoonlijk record, wat betekent dat hij een goed tempo reed en zich goed voelde op de motor. Team HMR presteerde overigens boven verwachting door constant in de buurt van de vijftiende plaats rond te rijden.

Overbelast
Bij aanvang van zijn vierde stint sloeg de vermoeidheid bij Zuurbier toe. Ook kreeg hij last van een overbelaste pees in zijn pols. De aanwezige fysiotherapeut heeft de pols daarom ingetaped. Dat kon echter niet voorkomen dat Zuurbier vooral halverwege zijn stints nog veel last had van de blessure.

Mede daardoor wist Zuurbier zijn eerdere rondetijden niet meer te benaderen tijdens de laatste stints. "Waar ik gisteren nog rondetijden van 1.44 kon noteren, reed ik in de laatste stint met pijn en moeite rond de 1.50." 

Valpartijen
Ook mechanische pech speelde Zuurbier en zijn team op het laatste moment nog parten, toen er een ketting kapot ging. Dat kostte team HMR op de valreep nog twee plaatsen, terwijl het team van Zuurbier juist bijna de hele wedstrijd uit de problemen wist te blijven: "Tijdens de race zijn er heel veel valpartijen geweest, vooral in de koude nacht en ochtend. Wij zijn één van de teams die de minste problemen hebben meegemaakt tijdens de race."

"Wat ik wel meegemaakt heb? Pijn, plezier, frustratie, trots, vermoeidheid, adrenaline, en nog heel veel meer. De laatste stints van vandaag waren echt heel zwaar. Mijn pols is overbelast door het vele remmen en accelereren, met flinke pijn als gevolg", aldus Zuurbier. Het debuterende Team HMR wist tijdens de eerste deelname in het EWC al direct punten te pakken voor het wereldkampioenschap. 

Karakter
Zuurbier kijkt dan ook met een voldaan gevoel terug op de wedstrijd: "Ik heb de legendarische 24 uur van Le Mans gereden en volbracht. Dat voelt heel goed!"
Dat beaamt zijn vriendin Ilja Pokorny: "Ik kan alleen maar ontzettend trots zijn op 'Mars', wat een doorzettingsvermogen, wat een karakter heeft hij getoond. Super supertrots en een droom die uitgekomen is", besluit de Aalsterse.

Tags

Marcel Zuurbier,24 uur van Le Mans