bird
zaterdag 10 december | 06.07 uur

Thijmen (19) is een opkomend make-uptalent

17-04-2021 10:55
uur
Door: Dominik Morawiak
Glow_Up_portret_Thijmen-1
• Thijmen is een van de deelnemers van de Videoland Original: Glow Up: The Next Dutch Make-Up Star (Foto: Mark Engelen)

In de rubriek Opgroeien tussen de rivieren geeft de Bommelerwaardgids het woord aan jongeren uit de regio. Waar houden zij zich mee bezig? Wat zijn hun toekomstplannen? In dit deel: het Brakelse make-uptalent Thijmen van Heusden (19).

Thijmen is een van de deelnemers van de Videoland Original: Glow Up: The Next Dutch Make-Up Star. Tien veelbelovende make-uptalenten nemen het tegen elkaar op in een spannende competitie, gepresenteerd door Roxeanne Hazes. Hun werk wordt beoordeeld door de vaste juryleden Nikkie de Jager en Pernell Kusmus en elke week een ander gastjurylid. De winnaar van het programma krijgt 15.000 euro en een talentcontract bij de agency House of Orange.

Creatief
“Make-up is een manier voor mij om creatief te zijn. Ik heb vroeger van alles geprobeerd – tekenen, schilderen – maar dat klikte allemaal niet”, vertelt Thijmen. “Als klein kind stal ik al make-uppaletten van mijn moeder. Ik heb het nog moeten ontdekken, ik wist niet dat je een carrière in de make-up kunt hebben.”

Onzeker
Thijmen doet sinds drie jaar de opleiding Allround Grimeur op de ROC Amsterdam. Als allround grimeur weet je alles over het opbrengen van make-up en grime, maar ook over haarwerken. Vanuit zijn opleiding werd hij benaderd door de redactie van het programma. “Ik maakte mezelf gek: ben ik wel genoeg creatief voor het programma? Ik keek de Britse versie van Glow Up en ik dacht qua opdrachten: hier zou ik niet op komen. Ik belde met mijn beste vriendin en ze zei: ga je zo’n kans weg laten gooien? Toen wist ik: ik moet het doen.”

Identiteit
In de eerste aflevering moesten de kandidaten zichzelf opmaken en uit de make-up moest hun identiteit naar voren komen. “Mijn opa Kees Bol was kunstenaar en heel ons huis hangt vol met zijn werk. Ik dacht: ik ga mijn versie van zijn kunst op mijn gezicht doen. Terwijl ik daarmee bezig was, realiseerde ik me pas hoe belangrijk dat voor me was. De emotionele lading was veel groter dan ik van tevoren dacht.” Nikkie de Jager noemde Thijmens werk ‘een nieuwe trend’. “Die stak ik echt in mijn zak. Het is een van mijn favoriete looks gedurende het programma. Mijn familie zei: je hebt opa trots gemaakt.”

Taboe
Thijmen kreeg als feedback van de juryleden om zichzelf meer open te stellen. Dat was echter niet zo makkelijk voor hem. “Als je uit een grote stad komt, stel je jezelf makkelijker open als het gaat om expressie en kleding. In een dorp is het toch meer een taboe. Je krijgt hier sneller schuine blikken als je met fel roze kleding en hakken aan over straat loopt. Als ik het zou willen, kan ik het doen, maar ik vind het niet nodig om mezelf erg te expressen. Ik draag basic kleding want daar houd ik van. Voor mijn gevoel ben ik al erg expressionistisch in de manier waarop ik praat en hoe ik me gedraag.”

Rollercoaster
Het jonge talent kijkt tevreden terug op zijn deelname aan Glow Up. “Het is een rollercoaster geweest. Ik had ups en downs, maar ik ben heel blij dat ik de kans heb genomen. Dat ik het heb gedurfd, terwijl ik in het begin nog twijfelde of ik het aan kon. Alle ervaring uit het programma neem ik mee voor later.”

Toekomst
In de toekomst hoopt Thijmen aan de slag te gaan bij theater-, film- en dansproducties. “Ik voel me niet zo zeer alleen een make-upartist. Je wordt snel in een hoekje geduwd terwijl wat ik leuk vind zit in het complete doen van het vak. Ik vind pruiken een van de leukste dingen om te doen: inrollen, transformeren en karakter maken van iemand in combinatie met make-up.”

Eindhoven
Ondanks dat Thijmen in de Randstad studeert, wil hij later in een heel ander deel van het land gaan wonen. “Ik heb een enorme klik met Eindhoven. Mijn roots liggen daar, ik heb vrienden die daar wonen. De Brabantse gemoedelijkheid met de losse sfeer daar is de perfecte combinatie voor mij.”

 

 

Tags

thijmen van heusden,Glow Up: The Next Dutch Make-Up Star