bird
woensdag 24 april | 03.10 uur

Roel (20): 'Politiek is minder ver weg dan het lijkt'

13-03-2021 10:45
uur
Door: Dominik Morawiak
raadszaal-2
• Roel is burgerlid voor D66 in de gemeente Maasdriel.

De Tweede Kamerverkiezingen komen eraan. Voor veel jongvolwassenen is dit de eerste keer dat zij hun stem mogen uitbrengen. Wat zijn de belangrijkste punten voor jongeren in deze verkiezingen? En waarom is het belangrijk om je stem te laten horen? In het derde deel van Opgroeien tussen de rivieren: het Maasdrielse D66-lid Roel Reedijk.

Roel is 20 jaar oud en komt uit Hurwenen. Hij studeert Bestuurskunde aan Avans Hogeschool in Den Bosch. Sinds 2019 is Roel burgerlid van D66 Maasdriel. Hij zit in de Commissie Ruimte waarin hij samen met het raadslid Tom van Engelen alles bespreekt wat met de ruimtelijke ordening in de gemeente te maken heeft.

Roel, waar komt jouw interesse in de politiek vandaan?
“Als kind vond ik geschiedenis erg interessant en op de middelbare school vond ik maatschappijleer een heel boeiend vak. Toen ben ik me gaan verdiepen in de politiek. Ik heb ontdekt dat het een plek is waar je serieus er toe doet en de wereld een stukje mooier kunt maken. Daarom ben ik ook Bestuurskunde gaan studeren.”

Waarom heb je voor D66 gekozen? Heb je ook andere partijen overwogen?
“Op mijn zestiende was ik lid van de JOVD: de jongerenorganisatie van de VVD. Het was toch niet mijn ding, ik vond het te rechts. Ik vind het fijn als de wereld zo eerlijk mogelijk is, maar tegelijkertijd snap ik ook wel dat je niet overal de bureaucratie moet inbouwen. Ik vind bijvoorbeeld dat je iemand moet helpen die door pech in financiële problemen is terechtgekomen, maar er moeten genoeg uitdagingen voor mensen blijven om het zelf op te lossen. Als je die twee standpunten combineert kom je uit op een partij als D66.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Heb je het gevoel dat je jezelf extra moet bewijzen vanwege jouw leeftijd?
“Jezelf bewijzen hoort er altijd wel bij. Ik ben iemand die al helemaal een nieuwkomer is, niet alleen vanwege mijn leeftijd. Ik woon pas vier jaar in Maasdriel dus ik ben totaal nieuw in de lokale politiek. Het is altijd een spelletje van elkaar leren kennen, ontdekken wat je aan elkaar hebt. Dat vind ik ook een van de mooiere dingen aan dit vak.”

Mensen gaan vaak de politiek in omdat ze iets willen veranderen in de maatschappij. Geldt dat ook voor jou?
“Ik heb niet één groot doel voor ogen, maar eerder meerdere kleine doelen. Ik strijd in ieder geval voor een rechtvaardige en duurzame wereld. Het is helaas niet in een nacht te bereiken.”

Over veranderingen gesproken, 17 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. In hoeverre leven die verkiezingen onder de jongeren?
“Voor mijn gevoel leeft het heel erg. Ik denk dat jongeren door de coronamaatregelen meer politiekbewust zijn geworden dan in voorgaande jaren. Je ziet aan alle kanten dat jongeren zich steeds meer laten horen, door bijvoorbeeld te demonstreren. Ik heb het vermoeden dat de opkomst onder die groep dit jaar aanzienlijk hoger zal zijn dan in het verleden. Toen is het meer een ver-van-mijn-bedshow geweest. Nu merken de jongeren: die overheid kan best wel veel en heeft echt invloed op mijn leven.”

Wat zijn de belangrijke punten voor jongeren in deze verkiezingen?
“Het leenstelstel en de kansenongelijkheid die het stelsel veroorzaakt is een cruciaal punt. Veel studenten vragen zich af: heb ik straks nog een kans op een hypotheek met een studieschuld? De diversiteit is ook een belangrijk punt: in hoeverre worden jongeren betrokken in organisaties? Er zijn nog steeds organisaties die liever geen jongeren hebben omdat ze volgens hen minder kennis hebben. Terwijl jongeren een heel waardevolle bijdrage kunnen leveren aan bedrijven.”

Jouw partij heeft destijds wel ingestemd met het leenstelsel.
“Dat klopt. Het uitgangspunt was toen dat het extra geld geïnvesteerd zou worden in de verbetering van het onderwijs. We zien nu dat er weinig van terecht is gekomen. Ik vind het daarom goed dat D66 er nu op terugkomt en pleit voor een basisbeurs.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Er zijn genoeg jongeren die twijfelen of ze moeten gaan stemmen. Hoe zou je hen kunnen aanmoedigen om toch hun stem te laten horen?
“De politiek is minder ver weg dan het lijkt. Er wordt vaak gedacht dat het iets voor oudere mensen is. Als je het zelf gaat opzoeken, ontdek je dat de politiek leeft en belangrijk is. Ik zou zeggen: verdiep je er een beetje in. Doe de stemwijzer, kijk een keer het nieuws of een debat. Ondanks dat die dingen oppervlakkiger zijn dan volledige partijprogramma’s lezen, zal je toch een beter beeld krijgen waar je kansen als stemmer liggen. En ga vooral stemmen!”

 

 

Tags

roel reedijk,opgroeien tussen de rivieren,d66 maasdriel