bird
zaterdag 27 april | 06.42 uur

René van Dam heeft de mooiste galerie

19-08-2020 11:45
uur
Door: Rein van Willigen
rene-2
• René van Dam voor zijn galerie aan de Gasthuisstraat. (foto: Rein van Willigen)

ZALTBOMMEL "Toen ik dit pand kocht was het een bouwval. Tweeënhalf jaar ben ik er aan bezig geweest. Op een gegeven moment is het klaar." Tevreden blikt verbouwer én kunstenaar René van Dam (1952) zijn galerie annex atelier gelegen in de Gasthuisstraat te Zaltbommel in.

"'Wat is kunst?' Ik ben kunstenaar, ik heb op de kunstacademie gezeten. Daar leer je een kunstje. Als ik naar kunst kijk, herken ik een amateur... Dat mist diepgang, een trucje. Als kunstenaar moet je je ziel in je werk leggen. Misschien verkoop je jezelf."

Modellen
Als een beeld in de maak gaat, wordt een ruimte gehuurd. "In Tilburg, daar zit de dansacademie. Ideale modellen, rond de 20 jaar. Goed in hun vel. Zij zijn gewend stil te staan. Wij bepalen de houding."

Kaasschaaf
De artiest legt zijn manier van werken uit. "Ik heb klei bij me, of was. Ik smelt de was en maak er een dikke plak van. Met een kaasschaaf snijd ik kleine plakjes. Een andere keer werk ik met klei, dan sla, boetseer ik met een stuk hout." Het 'handschrift' van René luidt als volgt: "Ik maak de heupen breder, de benen langer. Het hoofd heeft geen gezicht. Anders krijg je tante Truus waarvan de neus scheef zit."

Ouwehoeren
De vraag wie René van Dam is, wordt allereerst met een stilte. beantwoord. Vervolgens: "Ieder mens is verschillend. Ik heb 38 jaar les gegeven. Het was nooit de bedoeling dat ik leraar zou worden." Ontwapend omschrijft hij zichzelf als "... een beetje dyslectisch en adhd. Ik kan flink ouwehoeren. Ik oog zekerder dan ik ben. Op school had ik mijn postuur mee. Je moet wel laten weten dat jij de baas bent!"

Klappen
Hij schrikt van hetgeen de kinderen meemaken: "Armoede, geweld, drugs, drank, incest..." René heeft op elfjarige leeftijd ook de nodige klappen gekregen. Hij verloor binnen vijf dagen zus Della en broer Guus. "Daar werd niks mee gedaan", zegt hij met een omfloerste blik. Mijn dochter Sofie heeft mijn moeder eens gevraagd of ze erover wilde praten. 'Niet! Dat was zielig', zei ze..." René herkent zich in haar: "Ik vertel mijn vriendin Gerarda ook niet alles. Mijn moeder had ruggengraat. Mijn vader ging eraan kapot. Ze hadden al een doodgeboren kind gehad... Je leven keert zich wel om. Ik was niet langer de grote broer waar tegenop werd gekeken... Op mijn 18de was ik overspannen. Ik zat aan de pillen."

Gerarda
Nuchter: "Ik wil 100 worden. Zolang ik kan boetseren en schilderen... anders ga ik zitten piekeren. Ik zie veel dingen al gauw niet positief in." Hij prijst zich gelukkig met Gerarda. "Mijn vrouw Carolien is overleden aan kanker. We kenden elkaar 23 jaar. De eenzaamheid komt op je af, ik vereenzaamde. Ik wou weer een relatie."

Gerarda komt op zijn pad.

Bruchem
"Het huis waarin ik woonde, in Bruchem, was beladen. Ik ben in het centrum van Bommel gaan kijken. Van de Wal wees me op dit pand. De ruimte voelde goed. Ik ben nu een middenstander", zegt hij niet zonder trots.

Kunstrondje
"Met Kees van de Wal en Gerda Elfring hebben we op 21 locaties Kunstrondje Zaltbommel. We streven ernaar iedere eerste zondag van de maand open te zijn. We kennen geen ballotage, elke kunstenaar in de binnenstad kan er aan meedoen." René weet wat hij wil "... Alles in het centrum. We houden het klein, géén advertentie maar een folder." Voor de grote versie, Kunstrondje Zaltbommel XXL, die gehouden wordt in het weekend van 5 en 6 september, melden zich 85 belangstellenden, die hun werk op meer dan vijftig locaties laten zien.

De zondagen mogen van hem breed zijn. "Nico Engels vroeg me of hij iets mocht doen. Als hij op de stoep wil spelen, graag. Hier staat een piano. Er ligt een trekzak bovenop."

Tevreden
Terugblikkend zegt René: "Hoewel er veel op mijn bordje is gekomen, ben ik tevreden. Wat ik bij een relatie niet wil is dat deze op de vorige lijkt. Die deed zus en die deed zo. Voorkomen dat je vergelijkt." Gerarda woont in Alkmaar. Ze zegt: 'Als jij schildert, ga ik naar huis...' Ieder zijn eigen ding."

 

Rein van Willigen werkt momenteel aan een nieuw boek 'Hallo Hier Bommel!'. Hierin komen interviews met creatieve bekende en minder bekende Bommelaars. De Bommelerwaardgids publiceert verkorte versies van die interviews.

Tags

rené van dam,hallo hier bommel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie