bird
vrijdag 19 april | 14.29 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 41

12-10-2022 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
nkw2022facebookklimaatweek1200x627-1010 1224
Nationale Klimaatweek

Kom ook en doe inspiratie op tijdens Nationale Klimaatweek

Van maandag 31 oktober tot en met zaterdag 5 november is het Nationale Klimaatweek. In Zaltbommel organiseren we met verschillende organisaties die hele week leuke en inspirerende activiteiten in het teken van duurzaamheid. In aanloop naar de Nationale Klimaatweek lichten we iedere week een aantal van de activiteiten voor u uit:

Rondleiding bij de Avri
Altijd al willen weten wat er met uw afval gebeurt? Waar het naar toe gaat en wat ervan wordt gemaakt? Ga mee op reis in de wereld van afval en neem deel aan een rondleiding bij Avri. De rondleidingen vinden plaats op woensdagochtend 2 november en vrijdagochtendochtend 4 november van 09:30 tot 12:00 uur. Op de duurzaamheidsmarkt op zaterdag 5 november zijn de afvalcoaches van Avri aanwezig om u te meer te laten zien over afval scheiden. “Ga het gesprek aan, stel vragen of speel mee met het afvalscheidingsspel en maak kans op een leuke prijs. Voor u het weet loopt u bij onze kraam weg als echt afvalscheidingsexpert! Goed voor het milieu en de portemonnee!”

Netwerkbijeenkomst ‘Maak een plan voor het verduurzamen van je huis!’
Hoe kunt u zelf een plan maken voor het verduurzamen van uw huis om minder energie te gebruiken? Welke stappen moet u zetten om uw huis zonder gas te verwarmen? Hoe kunt u nu al energie besparen? Deze vragen komen aan de orde op donderdagavond 3 november van 19:30 tot 21:30 uur. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de Coöperatie Bommelerwaar en het Energieloket Rivierenland. De avond begint met het delen van informatie. Dan worden groepjes gevormd van bewoners met dezelfde verduurzamingswens of bouwjaar van het huis. Daarna gaan we met elkaar aan de slag om een plan voor uw eigen huis te maken. Handig: zoek alvast uit wat het bouwjaar van uw huis en hoe goed het al geïsoleerd is.

Benieuwd naar het hele programma?
Kijk dan op: www.zaltbommel.nl/nationaleklimaatweek


 

Wat kunt u doen voor een brandveilig thuis?

Deze week is het de Week van de Veiligheid en in oktober zijn het ook de brandpreventieweken. Daarom staan we deze week graag stil bij wat u kunt doen voor een brandveilig huis.

Check –koop – plak!

Voor een brandveilig huis doorloopt u drie stappen, namelijk: check, koop en plak!

  • Check rookmelders.nl en ontdek hoeveel rookmelders u nodig hebt in uw woning.
  • Check of u de rookmelders goed kan horen. Dit kan door een decibel-app te downloaden op uw telefoon. En te meten of het geluid met gesloten deuren minimaal 75 decibel is.
  • Check maandelijks of de melder het nog goed doet door de testknop enkele seconden in te drukken. Onderhoud uw rookmelders door de buitenkant iedere maand schoon te maken met de stofzuiger of een vochtig doekje.
  • Koop nieuwe rookmelders als u onvoldoende werkende rookmelders hebt. Kies voor een rookmelder met een 10-jarige batterij en levensduur. Dan hoeft u de batterij van de rookmelder de komende 10 jaar niet te vervangen.
  • Plak uw rookmelder(s) in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. In kamers met schuine plafonds plaatst u de rookmelders op 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt. Het volledige plaatsingsadvies leest u op rookmelders.nl.

 

Veilig online

Van 10 tot 17 oktober is het de ‘Week van de veiligheid’. Een week die in het teken staat van het bewust zijn en voorkomen van digitale criminaliteit.

Toename digitale onveiligheid
We zijn steeds meer actief op internet. Niet alleen voor het zoeken van informatie maar ook steeds meer producten worden via internet gekocht. Dit biedt kansen, maar helaas zijn er ook mensen die er misbruik van willen maken. Criminaliteit via het internet neemt sterk toe en internetcriminelen worden steeds slimmer. Ook in onze gemeente. Iedereen kan slachtoffer worden. Het wordt steeds lastiger om in één oogopslag te herkennen als internetcriminelen uw persoonlijke gegevens willen misbruiken of geld afhandig willen maken.

Weet u wat u moet controleren?
- Controleer zodra u een link ontvangt de URL (het adres) door er met uw muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of u rare tekens of vreemde woorden in de URL ziet staan.
- Controleer het e-mailadres van de afzender.
- Krijgt u een onverwacht betaalverzoek van een (on)bekende of een bedrijf? Bel op en vraag of het klopt.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.veiliginternetten.nl.


 

Een krant vol energie

Vandaag ontvangt u bij de Bommelerwaardgids de eerste Regionale Energiestrategie Rivierenland krant. Deze krant staat vol inwonersverhalen. Zij vertellen over hun ervaringen met meedoen aan een energieproject het verduurzamen van hun eigen huis. Ook geven ze tips waarmee ze zelf geld hebben bespaard. In de krant staat ook actuele informatie over wind en zonprojecten in Rivierenland en hoe er wordt gewerkt aan het omschakelen naar aardgasvrij wonen.

De krant geeft antwoord op vragen als: Wat zijn de voordelen van meedoen aan duurzame energie projecten? Hoe kan ik meedoen? Wat kan ik thuis zelf doen? En waar vind ik hulp als het niet meer lukt om de energierekening te betalen?


 

Raadsnieuws

Carrouselvergadering 6 oktober 2022 
Op donderdagavond 6 oktober was de Carrouselvergadering van de gemeenteraad van Zaltbommel.

Agenda
De vergadering was opgedeeld in 2 sessies, waarin onder andere zijn besproken:

  1. Opiniërende nota parkeerbeleid
  2. Vaststellen omgevingsvisie Bommelerwaard
  3. Een agenderingsverzoek over de Sint Maartenskerk

 Op 20 oktober zal er over de stukken verder worden vergaderd in de raadsvergadering.

Meer informatie?
U kunt de vergadering terugkijken op de website van de gemeenteraad:
www.raadzaltbommel.nl. Of via de app Notubox en de app Politiek Portaal (alleen voor iPad).


 

 


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie