bird
woensdag 22 mei | 12.28 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 16 2024

17-04-2024 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
vlag-halfstok-1

Herdenkt u ook op 4 mei?

Op 4 mei herdenken wij hen die zich ingezet hebben om onze vrijheid te verkrijgen en te behouden. We herdenken op deze dag ook hen die door oorlogsgeweld en bij vredesmissies over de hele wereld om het leven kwamen. Net als andere jaren houden wij in verschillende kernen in onze gemeente herdenkingen en is er een stille tocht in Zaltbommel. U bent hierbij van harte welkom.

Herdenkingen
Wij nodigen u uit om bij de herdenkingen aanwezig te zijn. Ook zal iemand van het college van B&W of de gemeenteraad hierbij aanwezig zijn. Het programma van de herdenkingen dit jaar is als volgt:

 • 18.00 uur Zaltbommel, herdenkingsbijeenkomst in de Gasthuiskapel, aansluitend stille tocht en om 20.00 uur bijeenkomst Bossche Poort, Oude algemene Begraafplaats
 • 19.00 uur  Aalst, begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat
 • 19.00 uur  Brakel, NH Begraafplaats aan de Markt
 • 19.00 uur  Bruchem/Kerkwijk, Begraafplaats aan de Molenstraat
 • 19.00 uur  Gameren, Begraafplaats aan de Prins Willem-Alexanderstraat
 • 19.00 uur  Nederhemert, Algemene Begraafplaats, Molenstraat 
 • 19.00 uur  Nieuwaal, Begraafplaats aan de Kerkstraat
 • 19.00 uur  Poederoijen, NH Begraafplaats aan de Burgemeester Posweg
 • 19.00 uur  Zuilichem, Algemene begraafplaats aan de Maas-Waalweg

Herdenkingsbijeenkomst
Om 18.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de Gasthuiskapel, Gasthuisstraat 34 in Zaltbommel. Tijdens deze bijeenkomst spreekt de heer Adrie Bragt over de laatste oorlogsmaanden in Bruchem en Kerkwijk. De heer Koos Tromp spreekt over Adrianus van Zee, verzetsstrijder uit Poederoijen.

Het winnende gedicht van de stad Zaltbommel wordt voorgedragen door Diede Canters van CBS De Leiboom. De bijeenkomst wordt muzikaal begeleid door Nick van Wijk, Rob Roemers en Maggie van den Heuvel. Toegang is vrij.

Stille tocht
Aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst is de stille tocht in Zaltbommel. Deze begint om 18.50 uur. De tocht start bij de Gasthuiskapel in de Gasthuisstraat en gaat langs het stadhuis aan de Markt, de Joodse en de Katholieke begraafplaats en eindigt bij de algemene Begraafplaats aan de Bossche Poort. Voor de kranslegging spreekt burgemeester Van Maaren en draagt Diede Canters haar eigen geschreven winnende gedicht voor. 

Herdenkingsconcert
In de Sint-Maartenskerk, Kerkplein 1 in Zaltbommel begint om 20.45 uur een herdenkingsconcert. Het Koninklijk Zaltbommels Mannenkoor – Belcanto, gemengd koor (KZM-Belcanto), koorschool Senta, het Belcanto begeleidingsorkest en bariton Jaap van der Wel voeren, onder algehele leiding van Marilou Krouwel, het Requim van Gabriël Fauré uit. De toegang is gratis, een gift na afloop is mogelijk.

Gedichtenwedstrijd
Het 4 mei comité heeft, in samenwerking met de gemeente Zaltbommel, een gedichtenwedstrijd uitgeschreven onder alle basisscholen in de gemeente Zaltbommel. Twaalf scholen hebben meegedaan. Uit de inzendingen heeft een jury van elke deelnemende school een winnaar gekozen. Een aantal van deze gedichten wordt door de schrijvers voorgedragen bij de diverse dodenherdenkingen.

Oproep van het college
Het college van B&W nodigt ook alle kinderen uit om tijdens de herdenkingen op 4 mei bloemen te leggen op de graven van oorlogsslachtoffers. De kinderen krijgen bij de begraafplaats witte anjers van ons.

Meer informatie?
Wijzigingen zijn voorbehouden. Voor meer informatie neemt u contact op met Kabinetszaken, via info@zaltbommel.nl of via telefoonnummer 14 0418.


 

Ervaart u wel eens discriminatie?

Discriminatie komt nog steeds voor in onze samenleving. Heeft u wel eens te maken gehad met discriminatie? Of twijfelt u of het discriminatie was? Meld het op www.discriminatie.nl of bel 085 0734600. De klachtenconsulenten van Discriminatie.nl staan voor u klaar om u te helpen. Zij geven advies en zoeken samen met u naar een oplossing. Deze hulp is gratis. Uw melding kan het verschil maken.

Discriminatie kan overal voorkomen: op het werk, op school, thuis. Het kan gebaseerd zijn op verschillende kenmerken zoals huidskleur, afkomst, seksuele gerichtheid, leeftijd, geslacht of handicap.


 

Veilig op vakantie: hoe hard zijn uw autobanden?

Gaat u met de auto op vakantie? Zorg dan dat uw autobanden op juiste spanning zijn. Op de parkeerplaats tussen de Hogeweg en de Jip en Jannekelaan in Zaltbommel, tegenover het Van der Valk Hotel, staat een ‘Slimme Bandenpomp’. Hiermee kunt u gratis de bandenspanning van uw auto controleren en op de gewenste spanning brengen.

De voordelen
Een goede bandenspanning is belangrijk voor de wegligging en daarmee voor de veiligheid van uw auto en uw medeweggebruikers. Goed opgepompte banden verhogen de grip en verkorten de remweg. Ook verbruikt de auto minder brandstof en slijten de banden minder snel. De Slimme Bandenpomp helpt automobilisten niet alleen klimaatvriendelijker de weg op, maar verbetert ook de verkeersveiligheid.


 

Raadsnieuws

Raadsvergadering 18 april
Donderdagavond 18 april vergadert de gemeenteraad. De raadsvergadering start om 20.00 uur in het stadhuis aan de Markt in Zaltbommel. De agenda ziet er als volgt uit:

Besluitvorming/stemming

 • Bestemmingsplan Gameren, Hendrikstraat achter 21
 • Financiële bijdrage NV De Poorterij

Daarnaast neemt de gemeenteraad afscheid van Willemien van Gog-van Genderen. Zij is sinds 2022 fractievoorzitter van de VVD en stopt als raadslid.

De vergadering volgen?
Dat kan live vanaf de publieke tribune in het stadshuis of via zaltbommel.raadsinformatie.nl. Hier kunt u ook de volledige agenda en agendastukken bekijken.


 

Het zilveren verhaal van de CHiLLrunners

Gemeente Zaltbommel bestaat 25 jaar! Het hele jaar door vertellen we het ‘zilveren’ verhaal van inwoners of organisaties uit onze bruisende gemeenschap die ook iets bijzonders hebben met het getal 25. Deze week staat het verhaal van de CHiLLrunners centraal. Deze hardloopgroep uit Zaltbommel bestaat op dit moment uit 25 leden.

In 2017 richtten Karen de Bondt en Pieter Elias de hardloopgroep CHiLLrunning op. Het idee was om een alternatief te bieden naast de meer traditionele hardloopgroepen en methoden. Uit hun verhaal blijkt dat deze groep meer is dan alleen een aantal mensen die samen rennen. In de groep draait het vooral om saamhorigheid, steun en het delen van een passie voor beweging en gezondheid.

CHiLL hardlopen
Karen vertelt hoe CHiLLrunning ooit is ontstaan. “Als trainers van de atletiekunie ontdekten Pieter en ik tijdens onze opleiding dat er verschillende manieren zijn om te hardlopen, passend bij verschillende behoeften. Daar zijn we verder onderzoek naar gaan doen.” Voor Karen bleek hardlopen op neusademhaling het beste te werken. Het zorgt voor meer rust in je lijf en het loopt dus veel relaxter. Met die kennis begon Karen daarna met het geven van mindfulness trainingen. “Mensen die bij mij op training kwamen hadden na vijf weken behoefte aan meer. Misschien moeten we dan toch maar een groep starten.” En zo ontstond CHiLLrunning. Karen legt uit: “In onze trainingen passen we naast ademhalingstechniek diverse alternatieve hardlooptechnieken toe, zoals natural running of barefootrunning. We werken aan de loophouding en genieten van onze mooie omgeving. CHiLL dus.” Bij de start bestond de groep uit ongeveer 10 leden en sindsdien groeit dit aantal organisch. Dus mensen komen en gaan of stappen soms tijdelijk uit vanwege een blessure. En de CHiLLrunners komen uit alle windstreken: Culemborg, Geldermalsen, Alem, Kerkdriel, Wellseind, Zuilichem en natuurlijk Zaltbommel.

Iedereen is welkom
Of je nu een ervaren hardloper bent op zoek naar een nieuwe uitdaging, of gewoon op zoek bent naar een gemeenschap om deel van uit te maken. Iedereen is welkom bij CHiLLrunning. Pieter legt uit: “We hopen met deze groep jong en oud aan te trekken. Op het moment is het jongste lid 17 jaar en de oudste 64 jaar. Als diverse groep met elkaar trainen en lol hebben met elkaar, dat is het idee.” De CHiLLrunners trainen drie keer in de week, namelijk maandagavond, woensdagochtend en vrijdagochtend. Eén van de leden, Deborah, vertelt wat haar zo aanspreekt aan CHiLLrunning. “We trainen op diverse plekken. Meestal in Zaltbommel, soms in Neerijnen of in de Drunense Duinen. We zijn onlangs een weekend weggeweest met z’n allen. Heel gezellig!” En uitdagingen zijn er genoeg. “Over een halfjaar gaan we naar de kustmarathon in Zeeland. Daarnaast lopen we met een groot deel van onze groep op 21 juni de Midzomernacht Halve Marathon hier in Zaltbommel.”

Een bijzondere band
Wat CHiLLrunning echt waardevol maakt, is niet alleen het sporten, maar het gevoel van saamhorigheid. Karen wijst naar het logo op hun shirts, een knipoog en een smiley. “Dit symboliseert niet alleen onze groep, maar ook onze benadering van hardlopen, namelijk op neusademhaling. We zijn meer dan alleen een hardloopgroep; we zijn een familie die elkaar steunt, inspireert en samen groeit.” Zo is één van onze leden momenteel ernstig ziek. Anderhalf jaar geleden zou hij nog maar drie weken te leven hebben. We besloten om hem helemaal mee te nemen in onze trainingen, te omarmen. Meer kun je niet doen. Er alleen maar zijn en zoveel mogelijk rust en liefde geven. En hij traint nog altijd regelmatig mee. En dat maakt zo’n groep zo ontzettend waardevol omdat diegene daar ook zoveel energie uithaalt. Dat is magisch!”

Wat betekent het getal 25 voor u? Laat het ons weten via 25jaar@zaltbommel.nl en wie weet verschijnt uw verhaal binnenkort op deze pagina.

Foto: Wendelmoet van der Gugten


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie