bird
zaterdag 27 april | 10.11 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 12 2024

20-03-2024 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
25jaarZB_Tonnie_Keinemans-03

Het zilveren verhaal van Tonnie Keinemans

Gemeente Zaltbommel bestaat 25 jaar! Elke week vertellen we het ‘zilveren’ verhaal van iemand uit onze bruisende gemeenschap. Deze week vertellen we het verhaal van Tonnie Keinemans. Zij werkt dit jaar 25 jaar bij zorgcentrum ’t Slot in Gameren.

Met toewijding en plezier verzorgt Tonnie Keinemans al 25 jaar de was van de bewoners bij zorgcentrum ‘t Slot in Gameren. Een jubileum om bij stil te staan! Een spontane suggestie van een collega leidde tot haar deelname aan deze rubriek. ‘’Ik kende de zilveren verhalen nog niet, maar het leek me gelijk leuk om mee te doen’, vertelt Tonnie. Haar verhaal biedt een mooi inkijkje in wat ze tijdens haar jarenlange dienstverband zoal heeft meegemaakt bij ‘t Slot. Een verhaal over veranderingen in de zorg, maar vooral over toewijding.

Dagelijkse taken
Voor Tonnie starten haar werkdagen altijd om half tien. Wassen, strijken, vouwen – het behoort allemaal tot haar takenpakket. Haar inzet is duidelijk zichtbaar in de zorg die ze draagt voor schone, gestreken kleding. “Ik haal er voldoening uit dat ik alle bewoners voorzie van schone kleding,” vertelt ze.  Bewoners mogen overigens zelf bepalen wie de was verzorgt. Ze mogen dit ook door familie laten doen. Tonnie merkt hier wel een verschil in met vroeger: “We merken de afgelopen jaren dat steeds meer familie ervoor kiest om de was door ons te laten doen. Iedereen werkt ook. Wij krijgen het daardoor wel drukker, maar dat is prima.”

Baas over de was
Wat Tonnie extra waardeert in haar werk is de zelfstandigheid en flexibiliteit. Als een soort  ‘eigen baasje’ kan ze zelf bepalen hoe ze het werk verdeelt over de dag. Vanwege gezondheidsproblemen een aantal jaar terug leerde Tonnie zichzelf aan om zittend de was te strijken en op te vouwen. Dankbaar dat ze het werk op haar manier kan uitvoeren: “Als ik dit werk niet had, dan had ik waarschijnlijk thuis gezeten,” erkent Tonnie. Toch is wassen niet altijd haar hobby geweest. “Heel vaak hoor ik: dat je daar zin in hebt, de hele dag achter die strijkplank! Ik had er vroeger thuis ook altijd een hekel aan. Maar toen kwam ik er toch wel achter dat er ook veel voordelen aan zitten, zeker gezien mijn gezondheid.”

Veranderingen bij ’t Slot
In 2009 was de opening van het nieuwe zorgcentrum ’t Slot. Het voormalig bejaardenhuis veranderde in een zorgcentrum met afdelingen somatiek en verpleegafdelingen. Tonnie herinnert zich dat het niet meteen voelde als ‘thuis’. “Het kwam wat steriel en kil over. Maar de sfeer is warmer en gezelliger geworden.” De gesloten afdeling werd bijvoorbeeld omgetoverd tot een ‘open leefcirkel’, waar bewoners met dementie vrij kunnen rondlopen. En er kwam een prachtige beleeftuin tot stand door giften. Tonnie ziet dat er veel ten gunste van de bewoners is veranderd: “Ondanks de efficiëntere aanpak van tegenwoordig wordt er veel meer rekening gehouden met de wensen van de bewoners. Willen ze helpen met koken dan kan dat. En er worden veel activiteiten georganiseerd, zoals de zomer- en de wintermarkt. We hebben hier heel veel vrijwilligers. Daar mogen we dankbaar voor zijn.”

Wat betekent het getal 25 voor u? Laat het ons weten via 25jaar@zaltbommel.nl en wie weet verschijnt uw verhaal binnenkort op deze pagina.


 

Doe mee aan KlimaatGesprekken in de Bommelerwaard

Wilt u graag klimaatvriendelijker leven, maar weet u niet goed hoe? Doe dan mee met de KlimaatGesprekken in de Bommelerwaard. Tijdens 6 bijeenkomsten onderzoekt u samen welke keuzes u kunt maken om klimaatvriendelijker te leven. Daarnaast krijgt u handvaten om met anderen het gesprek aan te gaan en ze te inspireren.

Waar en wanneer
De gesprekken zijn onderverdeeld in 6 workshops. Iedere week komt er een ander thema aan bod.

27 maart – U en klimaatverandering, wat wilt u doen?
3 april – Wonen
10 april – Eten
16 april – Vervoer en vakantie
24 april – Consumeren
14 mei – KlimaatGesprekken met anderen

De avonden starten om 19.30 uur in het Groene Huis, Hogeweg 17 in Zaltbommel.

Voorkennis is niet nodig, wel de wens om klimaatvriendelijker te leven. Meer weten en aanmelden? Kijk op www.klimaatgesprekken.nl/aanmelden.


 


 

Verloopt dit jaar uw reisdocument?Vraag op tijd een nieuwe aan.

We zijn goed voorbereid, maar toch kan het zijn dat de wachttijd oploopt voor het aanvragen van een nieuw paspoort of identiteitskaart. Dus heeft u dit jaar een nieuw document nodig? Wacht niet te lang met het maken van een afspraak. U maakt een afspraak via www.zaltbommel.nl of bel ons via 14 0418.

Dit jaar is het extra druk met de aanvraag voor nieuwe reisdocumenten. Dit komt omdat in 2014 de geldigheidsduur verlengd werd van 5 jaar naar 10 jaar. Dat leverde toen veel aanvragen op.  En dat betekent dat voor veel inwoners het paspoort of de identiteitskaart in 2024 verloopt.


 

Raadsnieuws

Donderdag 21 maart start de raadsvergadering om 20:00 uur in het stadhuis aan de Markt in Zaltbommel. Er wordt een plaatsvervangend burgerlid benoemd, geheimhouding opgeheven en een verklaring afgelegd door burgemeester Van Maaren. De raad vergadert daarna over de volgende punten:

Besluitvorming/stemming

  • Benoeming intrekken bestuurslid Zondag en benoeming bestuurslid Van Maaren AB Regio Rivierenland
  • Verordening starterslening gemeente Zaltbommel 2024
  • Wijziging verordening Cliëntenraad Bommelerwaard

Debat

  • Meerjarenstrategie GGD Gelderland-Zuid 2024-2027

De vergadering volgen?
Dat kan live vanaf de publieke tribune in het stadhuis of via www.zaltbommel.raadsinformatie.nl. Hier kunt u ook de vergadering terugkijken.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie