bird
woensdag 08 mei | 23.08 uur

Gemeentenieuws Maasdriel week 15 2024

10-04-2024 00:00
uur
Door: Gemeente Maasdriel
2024-04-10---links-onder---digitale-veiligheid

Bescherm uzelf online

Een van de beste adviezen die we u kunnen geven om uzelf online te beschermen tegen criminelen, is het inschakelen van zogenaamde tweestapsverificatie. Door het instellen van inloggen in twee stappen voegt u een extra beschermlaag toe aan uw account of app. De meest populaire diensten zoals de social media kanalen, uw Apple-ID of betalingsdienst bieden deze mogelijkheid.

Een van de online diensten die u waarschijnlijk wel gebruikt is WhatsApp. Weten hoe u tweestapsverificatie voor WhatsApp instelt? Kijk op veiliginternetten.nl/inloggen-in-twee-stappen. En wees gerust: u hoeft de verificatie niet iedere keer te doen wanneer u weer een appje krijgt.

Wilt u meer weten over online of digitale veiligheid? Hebt u vragen of zoekt u hulp voor problemen? Neem een kijkje op veiliginternetten.nl. Hier vindt u meer informatie, handige tips en praktische uitleg over hoe u online uw veiligheid kunt bewaken.


 

 


 

Vertrek uit Nederland

Het college van burgemeester en wethouders maakt het volgende bekend:
Uit onderzoek blijkt dat onderstaande persoon niet meer woont op het adres waar hij/zij in de basisregistratie personen (BRP) staat ingeschreven. In de basisregistratie hebben wij daarom bij deze persoon gegevens opgenomen van vertrek naar het buitenland met verblijfplaats ‘onbekend’. Dit betekent dat hij/zij formeel niet meer in Nederland woont.

Naam en voorletters

Geboortedatum

Datum besluit

Giowanowicz, L.A.

27-06-1987

28-03-2024

Meşină, V.

24-12-1985

02-04-2024

Bahlbi Tela, W.

13-04-1995

02-04-2024

Lewandowski, R.P.

06-05-1974

03-04-2024

Berehab Tamimy, O.

09-08-1999

03-04-2024

Moisoaie, F.S.

31-08-2004

03-04-2024

Bent u of kent u deze persoon? Neemt u dan contact op met team Publieke Dienstverlening van de gemeente Maasdriel via telefoonnummer 14 0418.

Bezwaarschrift
U kunt tegen dit besluit van uitschrijving binnen zes weken na publicatie een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift richt u aan het college van burgemeester en wethouders van Maasdriel, Postbus 10.000, 5330 GA Kerkdriel. In het bezwaarschrift vermeldt u uw naam, uw adres, het onderwerp en de motivatie van uw bezwaar, de datum en uw handtekening.


 

De gemeenteraad vergadert

Op donderdag 18 april is er een raadsvergadering vanaf 19:30 uur. De vergadering wordt rechtstreeks uitgezonden op maasdriel.raadsinformatie.nl.

Een greep uit de agenda:

  • Algemene Plaatselijke Verordening 2024-2

Hamerstukken:

  • Wijzigen verordening verblijfsbelasting 2024 en verordening waterverblijfsbelasting 2024
  • Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan en beheersverordening ‘Parapluplan Klimaat 2023’
  • Ontheffing ingezetenschap wethouders Sørensen en De Raaf

Hebt u vragen over de vergadering van de gemeenteraad?
Stuur een mail naar griffier@maasdriel.nl.

Vergaderstukken inzien of meekijken via internet?
Kijk op maasdriel.raadsinformatie.nl.


 

Tegels eruit? Bel de Tegeltaxi!

Uw tuin groener maken? We helpen u graag. De Tegeltaxi komt door heel Maasdriel gratis de tegels ophalen die u zelf uit de tuin verwijdert, tot maximaal 10 m². Dus wilt u in uw tuin binnenkort tegels vervangen door groen? En wilt u van de tegels af? Maak dan gebruik van de Tegeltaxi. Samen maken we Maasdriel een stukje koeler en groener! Kijk voor meer informatie over hoe de Tegeltaxi werkt en hoe u uw tegels kunt aanmelden op maasdriel.nl/tegeltaxi.


 

Tot wanneer is uw paspoort geldig?

Reisdocumentenpiek in 2024

Verloopt uw paspoort of uw identiteitskaart in 2024? Dat geldt voor heel veel inwoners, we verwachten de komende jaren dus een flinke piek in de aanvragen en daardoor langere wachttijden. Plan daarom uw afspraak op tijd in op maasdriel.nl.

Tip: u mag uw reisdocument eerder vernieuwen dan vlak voor de verloopdatum.


 

Twee jaar Oekraïne opvang in Kerkdriel

Maasdrielse missie medemenselijkheid

Begin 2022 brak de oorlog uit in Oekraïne. Miljoenen Oekraïense mensen ontvluchtten hun thuisland en lieten noodgedwongen huis en haard achter. Gemeenten in Nederland kregen de opdracht om opvang te regelen. Ook Maasdriel helpt Oekraïners op de vlucht. Sinds 30 maart 2022 worden ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen opgevangen op EuroParcs aan de Maas. Vanaf half april wordt dit uitgebreid naar 360 plaatsen.

In de maand april delen we verhalen en interviews over hoe het nu gaat met de Maasdrielse Oekraïners en hoe de opvang georganiseerd is. Deze week komen huisartsen, tandartsen en een apotheker aan het woord.


 

Bezoek aan de dokter? Eerst naar Hester

Het was begin 2022 wel even schrikken voor de vier huisartsen van de Maasdrielse praktijken in Kerkdriel, Velddriel en Rossum. In één keer een paar honderd patiënten erbij. Is dat wel te behappen?

Er was gelukkig al snel een plan om de druk van de ketel te halen. Maasdriel startte met medische spreekuren. Iedereen op het park die een zorgvraag heeft, komt eerst bij Hester, de ‘regelzuster’. Zij beoordeelt eerst de klachten of vragen en verwijst al dan niet door naar een van de vier huisartsen binnen de gemeente Maasdriel. Hester Nijhof: “Wij zijn in Nederland gewend om eerst zelf uit te zoeken wat er met je aan de hand is. In Oekraïne is dat anders. Daar stappen ze veel sneller naar de dokter.”

De huisartsen zijn er maar wat blij mee, zo vertellen huisarts Erwin en assistente Greet van de Velddrielse praktijk: “De mensen komen hier met een brief waarin helder de klachten staan. Een soort voorbereiding op het bezoek aan de dokter. Erg fijn, voor iedereen.” Door deze aanpak wordt iedereen goed geholpen en komt er weinig extra druk op de zorg te staan.

Foto: v.l.n.r. assistente Greet, huisarts Erwin en Hester. (foto Gerrit Groeneveld)


 

Heleen en Britt ontfermen zich over Oekraïense tandjes

Bij tandarts Heleen en assistent Britt in Zaltbommel komen de ontheemde Oekraïense kinderen één voor één voorbij. De dames halen alles uit de kast om te zorgen dat de kinderen zich op hun gemak voelen in de behandelstoel. Eenmaal in de stoel is de spanning dan ook snel voorbij.

Het idee achter dit mondzorgprogramma is preventie. Heleen: “In Oekraïne is het gebruikelijk om pas met je kind naar de tandarts te gaan als er klachten zijn. En hier werken we vooral preventief. We willen gaatjes voorkomen. Dat is voor de Oekraïense mensen dus even schakelen, anders denken.”

Het programma is opgezet mede dankzij de inspanningen van tandartsassistent Britt. Zij maakte samen met de Oekraïne-opvang in Kerkdriel een plan voor een gestructureerd mondzorgprogramma. “We hopen dat de kinderen ook in de rest van hun leven profiteren van onze inspanningen hier op dit gebied.”

Foto: Britt (rechts) met tandarts Heleen bezig met een mondcontrole bij een Oekraïens kindje. (foto Gerrit Groeneveld)


 

Victoriia vindt haar draai in de apotheek

Een paar maanden na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne waren Victoriia (29) en haar man er uit. Weg hier, dachten ze. De bommen en raketten wisten ze op een haar na te ontwijken. Hun geboorteplek Marioepol was een slagveld. Samen met hun dochtertje van 2 kwamen ze uiteindelijk in Kerkdriel terecht.

In betere tijden vulde Victoriia haar dagen als apotheker. Dat bood haar in Kerkdriel ook weer kansen bij de plaatselijke apotheek. Victoriia volgt nu ook taallessen en ze leert verbluffend snel. Apotheker Nina Winters is dan ook erg ingenomen met de samenwerking. “We kunnen elkaar op een heel mooie manier vooruit helpen.”

Intussen houdt Victoriia zich knap staande. Haar moeder, zij heeft een ernstige vorm van suikerziekte, verblijft nog in het troosteloze Marioepol. Het leven daar is te doen, maar ook niet meer dan dat. Dagelijks proberen ze contact te hebben. Als dat gaat, is dat een geluksmomentje. Een hereniging met moeder, dat zou wat zijn. Hoe en waar dan ook.

Foto: Victoriia en Nina in de apotheek. (foto Gerrit Groeneveld)


 

Bekijk hier de PDF uit de krant 

 

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie