bird
donderdag 09 mei | 01.57 uur

Gemeentenieuws Maasdriel week 17 2024

24-04-2024 00:00
uur
Door: Gemeente Maasdriel
2024 04 24 - links boven - wethouder Claassen

Bart Claassen benoemd als wethouder van Maasdriel

Op 18 april benoemde de gemeenteraad Bart Claassen als wethouder van Maasdriel. Hij gaat direct van start. Het bestuur van CDA Maasdriel droeg hem voor na het vertrek van Peter de Vries.

Bart Claassen komt uit Schijndel, waar hij van 2006 tot 2016 wethouder was. Na een halfjaar wethouderschap in Cuijk, ging hij in de gemeente Gemert-Bakel aan de slag als wethouder. Claassen had verschillende portefeuilles; van Wmo tot financiën en van ruimte tot infrastructuur. Buiten zijn bestuurlijke loopbaan was hij vooral werkzaam bij Rijkswaterstaat als adviseur en regisseur.

Bart Claassen over zijn benoeming: “Mijn ervaring van 13 jaar wethouderschap in verschillende gemeenten zet ik graag in Maasdriel in. Ik heb er zin in om met de gemeenteraad en het college samen te werken om de gezamenlijk afgesproken doelen te bereiken.”


 

Gemeenteraad beveelt Antoine Walraven aan als nieuwe burgemeester

Antoine Walraven wordt naar alle waarschijnlijkheid onze nieuwe burgemeester. De gemeenteraad heeft dat donderdagavond 18 april besloten in een extra raadsvergadering.

Bart de Leeuw, voorzitter van de vertrouwenscommissie, laat weten: “Zijn persoonlijkheid en ervaring maken Antoine Walraven iemand die kan samenwerken aan een krachtig gemeentebestuur, kan investeren in samenwerking in de regio en kordaat kan optreden voor onze veiligheid. Hij heeft gevoel voor mensen, kan zich duidelijk uitspreken, weet wat hij wil en hij durft ergens voor te staan.”

Antoine Walraven was het afgelopen jaar waarnemend burgemeester van de gemeente Bernheze. Daarvoor was hij burgemeester van de gemeente Mill en St. Hubert en was hij gemeenteraadslid en wethouder in Best.

Procedure
Op 11 januari heeft de gemeenteraad, onder andere op basis van een enquête onder de inwoners, de profielschets vastgesteld. Er solliciteerden 11 kandidaten. De gemeenteraad beveelt Antoine Walraven aan bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In uitzonderlijke gevallen kan de minister besluiten de aanbeveling niet over te nemen. De minister draagt de kandidaat uiteindelijk voor bij Zijne Majesteit de Koning. De Koning benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit.

Installatie
Naar verwachting is de officiële installatie van de nieuwe burgemeester op donderdag 27 juni in een bijzondere raadsvergadering.


 

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

Stilstaan bij 4 en 5 mei
Ook dit jaar staan we stil bij 4 en 5 mei. Op 4 mei herdenken we slachtoffers van de oorlog. De wethouders en raadsleden leggen dan bloemstukken bij oorlogsmonumenten. Op verschillende plaatsen in Maasdriel zijn er plechtigheden. De activiteiten vindt u in het programma hiernaast en het uitgebreide programma staat op maasdriel.nl. Op tourdewaal.nl ziet u wat er onder andere in de regio te doen is.

Welk protocol geldt er voor het uithangen van de vlag?
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle Nederlanders op om op 4 mei de hele dag de Nederlandse vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei kunt u de vlag de hele dag uitsteken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 79 jaar geleden hebben bevrijd.

 


 

Pachtgronden 2024

We bieden een aantal percelen landbouwgrond aan, bij inschrijving éénjarig in geliberaliseerde pacht. Het gaat om de volgende percelen:

  • Provincialeweg 131 in Velddriel, ongeveer 2,5 hectare
  • Ganzeweg 3 in Kerkdriel, ongeveer 1,5 hectare
  • Onderwaard 17 in Ammerzoden, ongeveer 4,0 hectare

Bent u inwoner van of ondernemer in Maasdriel? Dan kunt u inschrijven op één of meerdere percelen.

Informatie over de percelen
Op maasdriel.nl vindt u de brochure met daarin een overzicht van de kadastrale percelen, de inschrijfvoorwaarden, het inschrijfformulier en de pachtvoorwaarden.

Uitbrengen biedingen
U kunt biedingen uitbrengen tot vrijdag 3 mei 2024 12:00 uur. Dit kan via info@maasdriel.nl of per post via Postbus 10.000, 5330 GA Kerkdriel. Vermeld uw adresgegevens, de locatie en het totaal te betalen bedrag in euro’s. Onder voorbehoud van goedkeuring door het college worden de grond(en) gegund aan de hoogste inschrijver(s) van het perceel/de percelen. De hoogste inschrijver wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.

Hebt u nog vragen?
Neem dan contact op met Evert Morren via 14 0418 of info@maasdriel.nl.


 

Energietoeslag aanvragen?

Dat kan tot en met 31 mei

Hebt u een lager inkomen? Dan kunt u tot en met 31 mei de eenmalige energietoeslag aanvragen. Hiermee kunt u een deel van uw energiekosten betalen. Wij voeren de energietoeslag uit voor inwoners van Maasdriel én Zaltbommel. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op maasdriel.nl/energietoeslag.


 

Lokale omroep voor de Bommelerwaard

Het Commissariaat voor de Media heeft besloten om Stichting BWG TV voor vijf jaar aan te wijzen als lokale publieke media-instelling. Vanaf 4 april 2024 verzorgen zij de publieke mediadiensten in Maasdriel en Zaltbommel. De periode van vijf jaar eindigt op 3 april 2029.


 

Twee jaar Oekraïne opvang in Kerkdriel

Maasdrielse missie medemenselijkheid

Begin 2022 brak de oorlog uit in Oekraïne. Miljoenen Oekraïense mensen ontvluchtten hun thuisland en lieten noodgedwongen huis en haard achter. Gemeenten in Nederland kregen de opdracht om opvang te regelen. Ook Maasdriel helpt Oekraïners op de vlucht. Sinds 30 maart 2022 worden ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen opgevangen op EuroParcs aan de Maas. Vanaf deze maand is dit uitgebreid naar 360 plaatsen.

In de maand april delen we verhalen en interviews over hoe het nu gaat met de Maasdrielse Oekraïners en hoe de opvang georganiseerd is. Deze week meer over de Oekraïense jeugd.


 

Lijf helpt het hoofd, en andersom

Lijf en hoofd vormen een goed paar. Met de juiste begeleiding tenminste. Dat staat sportinstructeur Luuk helder voor ogen. Wekelijks begeleidt hij Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd op sportief gebied. “Het is ook een manier om te ontdekken waar hun talenten liggen.”

Luuk is van huis uit personal trainer. Gezondheid, balans en voeding zijn de kernwoorden in zijn dagelijkse bezigheden. De kinderen die hij nu wekelijks ziet in de Kerkdrielse sporthal De Kreek kwamen daar in de eerste plaats om de Nederlandse taal te leren. Al gauw kwam het besef dat een soort fysieke afwisseling nodig is om de spanningsboog overeind te houden. En zo kwam Luuk in beeld. Met zijn aanpak pikken de kinderen ook net weer wat meer mee van de taallessen.

“We beginnen elke week met een warming-up, gevolgd door een spelletje. Basketbal bijvoorbeeld. Van competitie houden ze allemaal. Het is een mooie kans ook om spelenderwijs de taal aandacht te geven. Ze spreken onderling vaak in hun eigen taal, maar ik probeer dat te doorbreken. Soms Engels en waar het kan Nederlands natuurlijk. Dat lukt al best goed. Je ziet dat ze willen leren. En als ik denk dat ik op de één of andere manier een bijzonder talent zie, dan laat ik dat natuurlijk weten.”

Luuk heeft niet alleen oog voor de fysieke gesteldheid van de kinderen. Hij ziet ook dat er kinderen tussen zitten die net even extra aandacht nodig hebben. Een bemoedigend klopje of even een extra praatje. En het werkt. De kinderen vertrouwen Luuk zichtbaar. Ze vragen meestal vrijuit en zijn aanwezigheid is voor hen een baken in een land dat voorlopig toch ‘vreemd’ blijft voor ze.

Luuk met kinderen in De Kreek. Er is zichtbaar een klik. (foto Gerrit Groeneveld)


 

Katja hervindt de rust in de keuken van Opa Pietje

Het is niet overdreven om te stellen dat Katja (16) totaal ontheemd was. Katja, in 2022 14 jaar, verliet samen met haar moeder en zusje het thuisland Oekraïne. Vader bleef achter, aan het front. En voor zover Katja op dit moment weet, verblijft hij nog steeds in de vuurlinie. Ongeveer één keer per maand slaagt ze erin contact met hem te hebben.

De overlevingsdrang van Katja is bewonderingswaardig. Samen met haar moeder bewoont ze een huisje op de gemeentelijke opvanglocatie bij EuroParcs aan de Maas in Kerkdriel. Ze wil graag vooruit in Nederland. Nederlands leren en hier ‘wortelen’. Voor dat eerste zit ze op de ISK Taalschool in Den Bosch. En het Nederlands verstaan gaat in ieder geval al vrij goed.

De ambitie van Katja levert haar al wat op. Toen ‘regelzuster’ Hester Nijhof en Jeroen van Liempt - restauranteigenaar van Opa Pietje op het Kerkdrielse Monseigneur Zwijsenplein - elkaar spraken, kwam daar een mooi plannetje bovendrijven. Katja zou weleens goed op haar plek kunnen zijn in de keuken van ‘opa’.

Hartstikke goed
Jeroen sloeg er meteen op aan. “Natuurlijk, ik zie ook wat er gebeurt in de wereld en in de samenleving. Wat we hier in Driel doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne, is onze menselijke plicht. Ik ben natuurlijk ook ondernemer. En personeel vinden in de horeca valt niet mee. Op deze manier helpen we elkaar. Katja doet het hartstikke goed. Ze werkt nu in de keuken. Zodra ze de taal wat meer beheerst kan ze bij mij stapjes maken. We hebben er allemaal profijt van.”

Katja en Jeroen in de keuken van Opa Pietje. (foto Gerrit Groeneveld)


 

Bekijk hier de PDF uit de krant 

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie