bird
woensdag 08 mei | 08.55 uur

Gemeentenieuws Maasdriel week 14 2024

03-04-2024 00:00
uur
Door: Gemeente Maasdriel
2024 04 03 - links midden - logo tegeltaxi 2

Tegeltaxi

We helpen u graag om uw tuin groener te maken. Wij komen door heel Maasdriel en Zaltbommel gratis de tegels ophalen die u zelf uit de tuin verwijdert. Dus wilt u binnenkort in uw tuin tegels vervangen door groen en wilt u van de tegels af? Maak dan gebruik van de Tegeltaxi.

Hoe werkt het
Meld u aan voor de Tegeltaxi via het aanmeldformulier op maasdriel.nl/tegeltaxi. Geef hierbij aan op welk ophaalmoment u de tegels opgehaald wilt hebben. Zorg dat op die datum de tegels klaar liggen en de tegels worden opgehaald.

De tegeltaxi rijdt op deze dagen:
- 15 en 16 april
- 13 en 14 mei
- 10 en 11 juni
- 2 en 3 september
- 30 september en 1 oktober

Een groene tuin, belangrijk voor ons allemaal
Een tuin met meer planten en minder tegels zorgt voor meer verkoeling tijdens hete zomerdagen. Ook kan het regenwater beter weg tijdens zware regenbuien. Zo zorgen we samen voor een fijne en gezonde plek om te leven.

Voor voorwaarden en aanmelden ga naar maasdriel.nl/tegeltaxi.


 

NL-Alert op uw mobiel

Bij een noodsituatie in uw omgeving wilt u weten wat u moet doen. Daarom is er NL-Alert. Als er bij u in de buurt een ramp gebeurt, dan ontvangt u een melding op uw mobiel. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. Kijk op nl-alert.nl voor meer informatie.


 

Twee jaar Oekraïne-opvang in Kerkdriel

Begin 2022 brak de oorlog uit in Oekraïne. Miljoenen Oekraïense mensen ontvluchtten hun thuisland en lieten noodgedwongen huis en haard achter. Gemeenten in Nederland kregen de opdracht om opvang te regelen. Ook Maasdriel biedt, net als veel andere gemeenten in Nederland, een thuis aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

Sinds 30 maart 2022 worden circa 300 Oekraïense vluchtelingen opgevangen op EuroParcs aan de Maas. En nog zo’n 20 Oekraïners verblijven bij particulieren. Naast opvang hebben ze recht op medische zorg. Kinderen en jongeren mogen naar school en/of volgen taallessen. En volwassenen mogen werken, vrijwilligerswerk doen en/of taallessen volgen.

Op de middenpagina’s van deze krant lees je meer over 2 jaar Oekraïne-opvang in Maasdriel.


 

Vertrek uit Nederland

Het college van burgemeester en wethouders maakt het volgende bekend:
Uit onderzoek blijkt dat onderstaande persoon niet meer woont op het adres waar hij/zij in de basisregistratie personen (BRP) staat ingeschreven. In de basisregistratie hebben wij daarom bij deze persoon gegevens opgenomen van vertrek naar het buitenland met verblijfplaats ‘onbekend’. Dit betekent dat hij/zij formeel niet meer in Nederland woont.

Naam en voorletters

Geboortedatum

Datum besluit

Horvat, R.

22-07-1987

27-03-2024

Sralik, M.

02-10-1987

27-03-2024

Croitoru, V.

23-02-1974

27-03-204

Baciu, L.

15-05-1977

27-03-2024

Ursu, V.

02-05-1988

28-03-2024

Cionau, I.

19-11-1987

28-03-2024

Bent u of kent u deze persoon? Neemt u dan contact op met team Publieke Dienstverlening van de gemeente Maasdriel via telefoonnummer 14 0418.

Waarom nemen wij gegevens op van vertrek naar het buitenland?
Iedereen is verplicht schriftelijk aangifte te doen bij het college van burgemeester en wethouders van de woongemeente. Niet eerder dan vier weken vóór de beoogde datum van adreswijziging en niet later dan de vijfde dag na adreswijziging of binnen vijf dagen voor vertrek naar het buitenland. Dat staat in de Wet Basisregistratie Personen. We kunnen de beschikking ‘Vertrek uit Nederland’ niet toesturen aan deze persoon, omdat het onbekend is waar hij/zij verblijft. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht publiceren wij daarom deze bekendmaking.

Bezwaarschrift
U kunt tegen dit besluit van uitschrijving binnen zes weken na publicatie een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift richt u aan het college van burgemeester en wethouders van Maasdriel, Postbus 10.000, 5330 GA Kerkdriel. In het bezwaarschrift vermeldt u uw naam, uw adres, het onderwerp en de motivatie van uw bezwaar, de datum en uw handtekening.


 

25 jaar Maasdriel: deel uw foto voor wandelroute ‘Toen en nu’

Voor de wandelroute ‘Toen en nu’ hebben we al mooie foto’s ontvangen uit de periode 1999 tot nu. Maar we hebben nog meer foto’s nodig.

Hebt u een foto van een belangrijk moment of een mooie herinnering, zoals een kampioenschap of een opening? Of een foto van een uniek straatbeeld, natuur of een bijzondere gebeurtenis? Stuur deze foto van minimaal 2,5MB dan naar 25jaar@maasdriel.nl met een omschrijving, jaartal, dorpskern waar de foto genomen is en uw persoonsgegevens. Dit kan tot 8 april 2024.

Meer informatie?
Hebt u een tip, een idee of wilt u meer weten over deze activiteit? Stuur dan een mail naar 25jaar@maasdriel.nl of bezoek een van de inloopmomenten op het gemeentehuis. Kijk voor meer informatie op maasdriel.nl/25-jaar-maasdriel.


 

Bent u voorbereid op overlast?

Water, verwarming, licht, internet: we zijn er zo aan gewend dat alles werkt, dat het uitvallen van één of meer van deze voorzieningen ons flinke overlast kan bezorgen. Daarom is het goed om u voor te bereiden en te weten wat u kunt doen als er langere tijd geen stroom, water en/of gas is.

  • Zorg dat u een noodpakket in huis hebt.
  • Volg tijdens een noodsituatie de informatie van de overheid via NL-Alert, de website en sociale media van de gemeente, veiligheidsregio en regionale omroep. De regionale omroep kunt u ook ontvangen op een radio met batterijen of op de autoradio.
  • Help bij de uitval van stroom, water of gas mensen in uw omgeving die dat nodig hebben.

Meer informatie, bijvoorbeeld over het samenstellen van een noodpakket, leest u op denkvooruit.nl.


 

Twee jaar Oekraïne opvang in Kerkdriel

Maasdrielse missie medemenselijkheid

Begin 2022 brak de oorlog uit in Oekraïne. Miljoenen Oekraïense mensen ontvluchtten hun thuisland en lieten noodgedwongen huis en haard achter. Gemeenten in Nederland kregen de opdracht om opvang te regelen. Ook Maasdriel biedt een thuis aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Sinds 30 maart 2022 worden ongeveer 300 Oekraïense vluchtelingen opgevangen op EuroParcs aan de Maas.


 

Oekraïners onderdeel van maatschappij

De Oekraïense vluchtelingen die op EuroParcs aan de Maas in Kerkdriel verblijven zijn al aardig onderdeel van de gemeenschap geworden. Twee jaar geleden begon de ‘mega-operatie’ waarbij Oekraïners die in Kerkdriel aankwamen in sporthal De Kreek werden opgevangen. ‘Regelzuster’ Hester Nijhof en wethouder Michiel Alexander de Raaf leggen uit hoe het reilt en zeilt op het park en wat de aanpak in Maasdriel zo bijzonder maakt.

Regelzuster als medische duizendpoot
Hester Nijhof is verpleegkundige van huis uit. Naast regelzuster en medische duizendpoot, is zij de ‘moeder’ van dit unieke Maasdrielse project. Al snel na de aankomst van de Oekraïners in Maasdriel startte de gemeente met medische spreekuren. Iedereen op het park die een zorgvraag heeft, komt eerst bij Hester, de regelzuster. De regelzuster heeft contact met de Maasdrielse huisartsen en andere medische organisaties. Dat bleek enorm goed te werken. Hierdoor kwam er weinig extra druk op de zorg te staan. En dat bracht rust en lucht.

Hester: “Je moest ze, zeker op medisch gebied, echt een hoop leren. Wij zijn in Nederland gewend om eerst zelf uit te zoeken wat er met je aan de hand is. In Oekraïne is dat anders. Daar stappen ze veel sneller naar de dokter. In de afgelopen twee jaar hebben we hier een grote slag in gemaakt. Dat zien we terug in de zorgvraag.”

Teamwork en betrokkenheid
Elke dag is Hester samen met haar collega’s aan het organiseren, overleggen, eindjes aan elkaar aan het knopen, motiveren en activeren. Er ontgaat haar weinig. Ze kent alle 300 Oekraïners. Ook de kinderen. Als die Hester zien, dan rennen ze naar haar toe. Ze spreken dan in goed Nederlands met haar. Het geeft aan dat er vertrouwen en respect voor elkaar is.

Naast een team van mensen dat op het park werkt, zijn er ook op het gemeentehuis mensen met een rol in de Oekraïne opvang.

Hester: “We trekken echt samen op, als parkteam, met onze collega’s op het gemeentehuis én met onze maatschappelijke partners en vrijwilligers. De taken zijn helder verdeeld. Iedereen weet wat hij of zij moet doen. Onze mensen - professionals en vrijwilligers - zitten niet op hun eigen eilandje, maar kijken verder dan hun neus lang is. Werken op deze manier kan alleen als je elkaar vertrouwt, op elkaar kunt rekenen en er grote betrokkenheid is bij iedereen. De kracht zit in de samenstelling van het team en in het creëren van een sterk netwerk. We kunnen snel schakelen en de lijnen zijn kort. Daarnaast is heel belangrijk: wij houden simpelweg van deze mensen. En zij houden van ons.”

Onderdeel van de samenleving
Ook Wethouder Michiel Alexander de Raaf is zich bewust van de positieve energie en de gedreven aanpak van de opvang. De ongeveer 300 Oekraïners leven in rust en harmonie met elkaar op EuroParcs aan de Maas. Ze zijn onderdeel van de Maasdrielse samenleving geworden. Wethouder Michiel Alexander de Raaf: “De Oekraïense kinderen gaan bijvoorbeeld inmiddels naar een reguliere school. Kerkdriel draagt veel bij aan een belangrijke levensfase van een bevolkingsgroep. Het is enorm betekenisvol werk.”

Inmiddels werkt driekwart van de Oekraïners. Het werk dat ze doen is verschillend. Ze werken onder meer in de retail, dienstverlening, bouw, als jurist en in het onderwijs. Wethouder Michiel Alexander de Raaf: “Deze mensen willen niet ‘stil’ zitten. We vragen ook actief wat ze zouden willen doen. 85 procent geeft aan op de een of andere manier aan de slag te willen. En dat lukt, je ziet ze steeds vaker op een werkplek in de lokale samenleving. Bij een restaurant, de bakker of de apotheek. Het is overigens niet zo dat die andere 15 procent niet wil werken. Het is voor sommigen door omstandigheden niet mogelijk om buitenshuis te werken.”

Aanpak trekt landelijk de aandacht
Er gaat enorm veel goed op en om EuroParcs aan de Maas. Ook gaat er af en toe wat fout, maar daar staat de bereidheid tegenover om ervan te leren. De Maasdrielse opvang van de Oekraïners is ook opgevallen bij veel buurgemeenten en bij de landelijke overheid. Ruim veertig gemeenten hebben al interesse getoond in de Maasdrielse aanpak en er zijn ervaringen gedeeld. Iedereen ervaart dat het hier gaat om een project waarin medemenselijkheid en interesse in elkaar de boventoon voeren. Elkaar helpen, elkaar aanvullen, elkaar serieus nemen.

 

Regelzuster Hester Nijhof en wethouder Michiel Alexander de Raaf op het park tussen de spelende Oekraïense kinderen (foto Gerrit Groeneveld)


 

Uitbreiding van 300 naar 360 plaatsen op EuroParcs aan de Maas

De gemeente Maasdriel vangt al veel Oekraïense vluchtelingen op, maar de nood is hoog voor meer plekken. In het hele land zitten de opvanglocaties voor Oekraïners namelijk vol.

Wethouder De Raaf licht toe: “De opvang van Oekraïners loopt goed en we wilden het bij de huidige 300 plekken houden. We willen namelijk de regie behouden op zowel de aantallen als de interne organisatie. Maar vanwege de hoge urgentie en omdat er op EuroParcs aan de Maas ook nog plaats is voor een uitbreiding, hebben we besloten om het aantal plekken op EuroParcs aan de Maas toch uit te breiden met 60 plekken. Dat maakt dat we vanaf april 2024 in totaal 360 plaatsen beschikbaar hebben. Hiermee helpen we én zorgen we dat het hier goed kunnen blijven organiseren.”


 

Feiten en cijfers

  • Vanaf 30 maart 2022 worden ongeveer 300 Oekraïners opgevangen op EuroParcs aan de Maas. Vanaf half april 2024 zijn dat er ongeveer 360.
  • Meer dan 90 procent van de vluchtelingen komt uit gevaarlijke gebieden in Oekraïne.
  • Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Daarom hebben ze meer rechten op bescherming in Nederland dan reguliere asielzoekers.
  • Oekraïense ontheemden hebben recht op opvang, leefgeld, onderwijs en zorg. Ze mogen werken in Nederland en hoeven niet eerst naar Ter Apel om zich aan te melden.
  • Hoeveel leefgeld Oekraïners krijgen staat op de website van de Rijksoverheid. Wie werkt krijgt minder of geen leefgeld.
  • Driekwart van de bewoners op EuroParcs werkt.
  • 34 Oekraïense kinderen leerden fietsen in Kerkdriel.
  • 20 kinderen doen elke week mee met sportactiviteiten
  • Veel Oekraïners volgen Nederlandse en Engelse les.
  • De kinderen gaan naar de gewone basisschool.

 

Kerkdrielse warmte biedt een luisterend oor

De oorlog is in kilometers misschien aardig ver weg. Maar in haar hoofd is ze er elke dag mee bezig. De zorgen om familie en geliefden die in het thuisland achterbleven zijn groot. De Kerkdrielse warmte en zorg zijn tegen deze achtergrond het beste wat Tatjana (74) kon overkomen.

Tatjana verliet Oekraïne in april 2022. Samen met haar broer. De bus en het lot brachten hen naar Kerkdriel. Naar EuroParcs aan de Maas. Een vakantiepark waar circa 300  vluchtelingen uit het belaagde Oekraïne een tijdelijk ‘thuis’ konden vinden. Een eigen stekkie waar ze weer ‘mens’ kunnen zijn. Tatjana liet haar zoon achter in haar thuisland. Ze heeft regelmatig contact met hem. “Wat is het fijn wanneer het hier in Kerkdriel vertrouwd voelt en er mensen voor je zijn als het nodig is.”

Eén van die mensen is Gerda, een van de vele vrijwilligers die Oekraïners bijstaan op het park. Zij helpt Tatjana met een luisterend oor, mentale steun en soms met logistieke en praktische hulp. Gerda is blij dat ze kan helpen: “Een heel bijzonder project is dit, dat steeds als eerste kijkt naar het belang en welzijn van de medemens. Ik voel me op het park - net als de Oekraïners - erg thuis. Ik doe dit van harte. Waarom? Mocht de situatie ooit omgekeerd zijn dan hoop ik dat er voor ons ook die zorg en warmte is.”

Vele vrijwilligers dienden zich al aan bij het project. De hulp was en is hartverwarmend. Omdat de vluchtelingen op het park steeds meer hun weg vinden in de maatschappij is de hulp van vrijwilligers een stuk minder nodig dan in het begin. Velen organiseren bijvoorbeeld nu zelf vervoer en veel vragen zijn inmiddels beantwoord.

Gerda en Tatjana (foto Gerrit Groeneveld)


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

 

 

 

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie