bird
maandag 29 april | 04.54 uur

Welzijn Bommelerwaard vindt vrijwilligerswerk dat bij je past

28-11-2023 10:40
uur
Door: Britta Alink
welzijn bommelerwaard_vrijwilligerswerk_ingeborg verweij_tess van der zalm_foto esmee pellegrom
Tess van der Zalm (l) en Ingeborg Verweij zijn de vrijwilligerscoördinatoren van Welzijn Bommelerwaard. (foto: Esmee Pellegrom)

ZALTBOMMEL - Annemiek uit Zaltbommel zou zo graag binnenkort een keer naar de kerstafdeling van de Intratuin. Maar dat is met haar rolstoel in haar eentje niet te doen. Ze heeft niemand in de buurt, die haar ernaar toe kan brengen en daarom zoekt Welzijn Bommelerwaard een vrijwilliger die een keer met Annemiek op pad wil gaan.

"Vrijwilligerswerk betekent niet dat je je meteen aan een organisatie hoeft te binden", zegt Ingeborg Verweij. Samen met Tess van der Zalm coördineert zij vanuit Welzijn Bommelerwaard vrijwilligerswerk in Maasdriel en Zaltbommel. Organisaties kunnen een vacature op de vacaturebank plaatsen, mensen die als vrijwilliger aan de slag willen kunnen zich hier aanmelden.

Vraag en aanbod
Ingeborg en Tess gaan dan op zoek naar de perfecte match. Zo brengen zij vraag en aanbod bij elkaar. "De verzoeken zijn heel divers", vertellen ze. "Zo hielpen we een meisje, dat moeite heeft met sociale contacten. Op een plek waar zij met dieren kan werken voelt zij zich helemaal thuis. Ook hebben we een vrijwilliger gevonden, die regelmatig gaat duofietsen met een oudere vrouw die dit jaar weduwe is geworden."

Kleine hulpvragen
Mensen die een baan hebben, de zorg voor kinderen of ouders erbij en een druk sociaal leven denken vaak dat ze geen tijd hebben voor vrijwilligerswerk. Maar voor de 'kleinere' hulpvragen kunnen zij van grote betekenis zijn. "Een paar keer de boodschappen doen voor een buurman of zijn hond uitlaten; het is allemaal vrijwilligerswerk", zegt Ingeborg. "De verzoeken komen soms van mensen zelf, soms via het buurtteam of de huisarts."

Niet meteen vastleggen
Vaak zijn het gepensioneerden die zich aanmelden voor vrijwilligerswerk. "Zij willen zich vaak niet meteen vastleggen, maar vinden het fijn om zo af en toe eens iets voor een ander te doen", licht Ingeborg toe. "En vaak willen ze hun eigen kennis en ervaring gebruiken. Zo melden mensen uit het onderwijs zich regelmatig als Taalmaatje of mensen met een zorgachtergrond voor zorgtaken. Wij gaan met de mensen in gesprek en vinden vaak vrijwilligerswerk dat echt bij ze past."

Maatschappelijke stage
Ook scholieren die hun maatschappelijke stage moeten doen, gaan aan de slag als vrijwilligers. Vaak eerst met frisse tegenzin, maar na afloop hebben ze het vaak toch erg leuk of leerzaam gevonden en blijven ze soms actief bij de organisatie.

Springplank
Tess is zelf ook als vrijwilliger begonnen bij Welzijn Bommelerwaard. Ze werkte in de zorg, maar kreeg een burn-out. Via een reïntegratietraject kwam ze in het voorjaar van 2022 als vrijwilliger terecht bij Welzijn Bommelerwaard en sinds begin dit jaar heeft ze een baan als vrijwilligerscoördinator. "Vrijwilligerswerk kan ook een springplank zijn naar een betaalde baan", vertelt ze.

Dag van de Vrijwilliger
Donderdag 7 december is de Dag van de Vrijwilliger. Veel organisaties zetten op die dag hun eigen vrijwilligers in het zonnetje. Welzijn Bommelerwaard wil dat in 2024 elke maand doen. "We gaan op tour door de Bommelerwaard", kondigen Tess en Ingeborg aan. "Elke maand organiseren we samen met sociaal makelaar Ilse van Eldijk een verrassingsmiddag in een ander dorp in Maasdriel en Zaltbommel. Iedereen die vrijwilligerswerk doet is daarbij welkom." Met de bijeenkomsten wil Welzijn Bommelerwaard haar waardering uitspreken voor de vele vrijwilligers. "Daarnaast zijn we ook nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag waaróm iemand vrijwilligerswerk doet."

Britta Alink

 

Tags

welzijn bommelerwaard,vrijwilligerswerk bommelerwaard