bird
vrijdag 10 mei | 06.35 uur

Voormalig verzorgingshuis De Lindeboom wordt mogelijk nieuw dorpscentrum (met foto's)

26-07-2023 09:52
uur
Door: Martin van Hemert
190723_Lindeboom-Linc
Sinds september 2022 maakt Linc naar Zorg gebruik van De Lindeboom. Foto's: Bommelerwaardgids

AMMERZODEN – Samen met buurtbewoners koken, eten, tuinieren of schilderen. Als het aan De Kernen en Linc naar Zorg ligt, wordt dat in de nabije toekomst mogelijk voor de huidige gebruikers van de voormalige BrabantZorg-locatie De Lindeboom in Ammerzoden. ‘Op deze manier willen we iets terugleveren aan de omwonenden.'

De oplettende bezoeker ziet de leuningen en belletjes op rolstoelhoogte weliswaar nog hangen in de linkerflank van De Lindeboom, maar voor de rest is aan niets meer te zien dat dit gebouw lange tijd als verzorgingshuis fungeerde. De kamers zijn namelijk volledig opnieuw ingericht tot moderne studio's en kleinschalige appartementen voor respectievelijk starters en spoedzoekers. Aangezien de linkerkant van het pand plaats van handeling is voor de ondertekening van een overeenkomst over dit specifieke gedeelte van het gebouw, zijn op deze vrijdagochtend ook wethouder Michiel Alexander de Raaf, Faysal Settout (Connect2Jeugd) en Frank Meeuwsen en Tom van de Pol (beide De Kernen) van de partij.

(V.l.n.r.: wethouder Michiel Alexander de Raaf, Faysal Settout (Connect2Jeugd), Frank Meeuwsen (De Kernen))
De grootscheepse metamorfose van De Lindeboom heeft overigens wel zo zijn aanloop gehad. Anderhalf jaar geleden ging het project voor de herinrichting van het pand van start. In de tussenliggende periode is er veel werk verzet, of zoals Meeuwsen treffend stelt: "Alleen het gebouw stond er al, voor de rest is alles nieuw." Zo zijn de voormalige kamers inmiddels officiële adressen met huisnummer en worden de woonruimtes voorzien van glasvezel.

(Tekst loopt door onder de foto's)

Een oude kamer van De Lindeboom, die nog niet gerenoveerd is.


Eén van de nieuwe studio's voor jonge starters.

Een klein appartement, bestemd voor spoedzoekers. 

Parkeerruimte
Ook de gemeente Maasdriel heeft zich ingespannen door het huidige beleid voor dit specifieke geval aan te passen. De bestemming van het pand is bijvoorbeeld veranderd van alleen 'zorg' naar gedeeltelijk 'wonen' en gedeeltelijk 'zorg' en is er ook een aanpassing gedaan op het gebied van parkeren.

"In Maasdriel hanteren we bijvoorbeeld de norm van ruim twee auto's (2,3) per woning, bij het berekenen van de parkeerruimte. Aangezien het hier om een speciale doelgroep gaat, met name starters op de woningmarkt, hebben we dat aangepast. Starters hebben namelijk nooit 2,3 auto", legt wethouder De Raaf uit. 

Verbinding
Naast de moderne nieuwe appartementen en studio's - waarvan de bewoners de komende weken de sleutels ontvangen - is het ook de bedoeling dat de grotere gezamenlijke ruimtes een nieuwe functie gaan krijgen. De ideeën daarvoor lopen uiteen, maar er is één gemene deler; het moet van toegevoegde waarde zijn voor de omgeving. Tom van de Pol - die namens De Kernen de leiding heeft over het project De Lindeboom - benadrukt het belang daarvan: "We hebben gezien dat er best wat mensen hier in de buurt wonen die op leeftijd zijn, vaak ook alleenstaanden. Die willen we iets bieden, zodat ze elkaar en de bewoners hier kunnen ontmoeten en er iets aan de omgeving wordt teruggeleverd", aldus Van de Pol. 

Hij oppert meteen één van de mogelijke ideeën: "Iemand uit de omgeving heeft op een kookopleiding lesgegeven en wil mensen leren koken voor de gemeenschap. De bewoners van Linc naar Zorg bereiden dan de maaltijden voor als dagbesteding en de bewoners uit de buurt kunnen voor een gereduceerde prijs eten en elkaar ontmoeten. We willen echt de verbinding maken met de buurt." 

Wisselwerking
De naam van Linc naar Zorg komt allesbehalve uit de lucht vallen. Deze zorgpartij heeft in september vorig jaar namelijk al zijn intrek genomen in de rechterkant van De Lindeboom. Van de in totaal 22 beschikbare plaatsen voor zorg en huisvesting, zijn er op dit moment twintig bezet. "Er is veel vraag naar woningen zoals deze, waar zowel zorg als huisvesting wordt geboden. Normaliter zit je binnen twee maanden vol, maar bij Linc naar Zorg vinden we het belangrijk om ook rekening te houden met de omgeving. Daarom selecteren we op karakter, leeftijd of problematiek", aldus Linc naar Zorg-coach Fransiska Nikollaj.

Ze is positief over de locatie én de al actieve wisselwerking met de omgeving: "Je kunt hier met de bewoners heerlijk gaan wandelen en je staat binnen korte tijd in mooie natuurgebieden. In zo'n dorp leer je snel mensen kennen, dat is heel fijn. Coach Nicole (zelf ook wonend in Ammerzoden, red.) krijgt bloemen die niet meer te verkopen zijn van bloemist De Pimpernel. Daar mogen onze bewoners dan mee bloemschikken. En we gaan ook regelmatig wandelen met de huisdieren en ieder weekend maken we iets lekkers, zoals broodjes kroket of pannenkoeken."

Scheiding
De plannen voor een nog intensievere samenwerking met de omgeving én de bewoners van de linkerkant van De Lindeboom klinkt Nikollaj dan ook als muziek in de oren, al heeft ze ook een belangrijke kanttekening: "We willen wel de privacy van onze cliënten behouden. Als je bij 'Linc' aanbelt doen de begeleiders open, maar als je aan de andere kant aanbelt, doen de bewoners zelf open. De zelfredzaamheid is aan die kant veel groter dan bij ons."

Dat verschil onderschrijft Van de Pol volmondig: "We maken daarom een scheiding met sluisdeuren tussen de twee gedeeltes. De bewoners van 'Linc' hebben een stukje geborgenheid nodig om hun traject hier te kunnen laten slagen."

Huiskamer
Desalniettemin krijgt ondergetekende een kijkje achter de schermen: "Wilde gij onze huiskamer zien?", vraagt Nikollaj enthousiast. "Daar zijn we trots op!" Dat gevoel is terecht, want de huiskamer is een fijne, kleurrijke plek geworden, waar de bewoners regelmatig vertoeven: "Bijvoorbeeld om samen een film te kijken, of Uno te spelen. Iedereen die hier wil gaan zitten kan hier gaan zitten en anders hebben we ook nog de open ruimte of een zitje in de keuken. En ze hebben natuurlijk ook nog hun eigen studio."

(Tekst loopt door onder de foto's van de huiskamer van Linc naar Zorg)


Overigens hebben zo'n 75 omwonenden eerder tijdens een koffiemoment al kennis kunnen maken met de locatie van Linc. "Veel mensen kenden het gebouw nog omdat hun ouders hier in De Lindeboom hebben gewoond. Het was leuk om te merken dat de mensen zich hier welkom voelden en nieuwsgierig waren. We hebben aan hen laten zien dat ieder mens erbij hoort; ongeacht afkomst, leeftijd of problematiek."

Die mening is ook overbuurman Frank van Bakel toegedaan: "De bewoners hebben een ander levenspad bewandeld dan ik en niet iedereen heeft het even makkelijk. Ze moeten de kans krijgen om hier hun leven op te bouwen en ik heb het idee dat dat hier goed lukt."

Wat doet zorginstelling Linc naar Zorg?

AMMERZODEN - Sinds september vorig jaar is het rechtergedeelte van De Lindeboom in gebruik genomen door Linc naar Zorg.

Deze Bossche zorginstelling biedt zorg en onderdak aan cliënten die veelal kampen met mentale problemen. Linc naar Zorg beschikt over een groot aantal coaches (begeleiders) met verschillende culturele en maatschappelijke achtergronden die op allerlei verschillende manieren ondersteuning kunnen bieden. Ze bieden bijvoorbeeld begeleiding bij plannen, het krijgen van een dagritme- en structuur, het verminderen van stress, het verbeteren van sociale vaardigheden, het vergroten van eigenwaarde en zelfvertrouwen of werken aan zelfredzaamheid.

Linc naar Zorg heeft naast de coaches ook een expertiseteam dat de behandeling van de cliënten vormgeeft. In de meeste gevallen betreft het Wlz-cliënten (Wet langdurige zorg, red.) die vastlopen door bijvoorbeeld psychische of psychiatrische klachten, verslavings- of systeemproblematiek. Naast de locatie in De Lindeboom heeft Linc naar Zorg ook twee vestigingen in Den Bosch en één in Tilburg.

Tags

De Lindeboom,Linc naar Zorg,Ammerzoden