bird
maandag 20 mei | 16.13 uur

Cor de Groot doet mee aan de Dutch Dairy Challenge

09-05-2024 10:43
uur
Door: Britta Alink
cor de groot_natuurbalans_lakenvelder_foto Koen Vandenput
Cor de Groot bedacht een systeem om urine en poep los van elkaar op te vangen, waardoor er veel minder ammoniak en stikstof ontstaan. (foto: Koen Vandenput)

ROSSUM - Cor de Groot uit Rossum heeft iets bedacht om de mestproblematiek te verkleinen. "Het komt er op neer dat je poep en pies van elkaar gescheiden opvangt", legt hij uit. "Daardoor ontstaat er een minimale ontwikkeling van ammoniak en stikstof."

Met zijn plan maakt hij kans op de prijs van de Dutch Dairy Challenge, een initiatief van onder andere FrieslandCampina, LTO-vakgroep Melkveehouderij en de Rabobank. Acht deelnemers staan in de finale met hun ingebrachte innovaties. Zelf is Cor geen melkveehouder. Hij groeide wel op op een boerderij in Rossum, maar werd later champignonkweker.

Lakenvelders
Samen met zijn zoon Roy heeft hij nu een paar Lakenvelder vleeskoeien achter zijn huis rondlopen. "Door de Lakenvelders is het idee eigenlijk ontstaan", vertelt hij. "Ik ging nadenken over de mestproblematiek en zocht een oplossing." Cor besprak zijn idee met melkveehouder Wouter, die wel mee wilde werken. In zijn stal, waar zo'n zestig melkkoeien rondlopen, ligt nu een proefopstelling.

Natuurlijke manier
"We scheiden de dunne en de dikke fractie op een natuurlijke manier. Er ligt een rubberen mat op de vloer in de stal, daarboven op ligt een bed van stro. Het lijkt erg op de manier waarop het vroeger gedaan werd." De urine van de koeien spoelt weg, de dikke mest blijft over en kan worden gebruikt om energie uit te halen. Het overgebleven substraat kan op de bodem van het land worden uitgestrooid, wat weer zorgt voor een goede bodem- en waterkwaliteit.

Eenvoud
De selectiecommissie van Dutch Dairy Challenge was onder de indruk van de eenvoud van het plan. "Soms moet je niet al te moeilijk doen", lacht Cor. "Dan moet je iets terugbrengen naar de bron. Met de juiste techniek kan elke veehouder dit systeem toepassen. Door dit systeem ontstaat een nieuw soort kringloop en verklein je de mestproblematiek. Bovendien wordt de bodemdiversiteit verbeterd."

Vakjury
Vanaf deze week kan het publiek zijn stem uitbrengen op de deelnemers aan de Challenge. Een vakjury beslist wie de winnaar wordt van 2024 en er met de eerste prijs vandoor gaat. Met dat geld zou Cor zijn plan verder kunnen ontwikkelen en breder bekend maken. "Als veehouders met de juiste technieken aan de slag gaan, dan moet dit in elke stal te realiseren zijn", vindt hij. "Ik ben positief en praktisch ingesteld."

Op 16 mei wordt de winnaar bekend gemaakt op de finaledag in Boxtel.

Stemmen
Het publiek kan vanaf nu stemmen op Cor, zijn project heet Natuurbalans. Een stem uitbrengen kan via de website.

 

Tags

cor de groot,dutch dairy challenge,lakenvelder