bird
maandag 15 april | 21.26 uur

Stroomnet zit overvol en dat zorgt voor problemen

04-07-2023 14:26
uur
Door: Dominik Morawiak
foto levin den boer_carwash a2_van voordenpark_zonnepanelen
De zonnepanelen op het dak van Carwash A2 kunnen waarschijnlijk pas in 2029 worden aangesloten. (Foto: Levin den Boer)

BOMMELERWAARD - Het elektriciteitsnet zit ook in de Bommelerwaard op veel plekken overvol. Dat brengt problemen met zich mee, zoals de uitval van stroom of het niet kunnen aansluiten van zonnepanelen.

Ondernemers op bedrijventerrein de Wildeman in Zaltbommel moeten zelfs ruim zes jaar wachten voordat ze de zonnepanelen waarin ze hebben geïnvesteerd zullen kunnen aansluiten. Zo ligt het dak van de Carwash A2, aan het Van Voordenpark in Zaltbommel, helemaal vol met zonnepanelen. Die panelen kunnen waarschijnlijk pas op z'n vroegst in 2029 worden aangesloten, zodat het bedrijf er op dit moment helemaal niets aan heeft.

Groepscontract
Er is een mogelijke, eerdere oplossing voor de ondernemers om meer capaciteit op het net te creëren via een 'groepscontract', maar de uitwerking ervan is wettelijk nog niet mogelijk. Netbeheerder Liander is ondertussen hard op weg om de capaciteit van het stroomnet te vergroten, maar waarschuwt tegelijkertijd voor een toename van problemen de komende jaren. "Helaas gaat de groei van zonnepanelen harder dan wij het net kunnen uitbreiden", zegt een woordvoerder.

In de Bommelerwaard ondervinden zowel particuliere als zakelijke verbruikers last van de beperkte capaciteit van het net. Netbeheerder Liander is druk bezig om de capaciteit van het stroomnet de komende jaren te vergroten, maar waarschuwt tegelijkertijd voor een groeiend aantal spanningsklachten.

Warmtepomp
Nederland verbruikt steeds meer stroom, bijvoorbeeld door een toenemend aantal elektrische voertuigen of door de modernisering van bedrijven die op meer elektrische technieken overstappen. Sinds de oorlog in Oekraïne is de vraag naar elektriciteit nog eens toegenomen, bijvoorbeeld vanuit huishoudens die van het gas afstappen en voor een warmtepomp kiezen.

Stroomstoringen
Het net kan de toenemende vraag naar stroom echter niet bijbenen en dat uit zich bijvoorbeeld in stroomonderbrekingen, ook in de Bommelerwaard. Alleen al sinds het begin van dit jaar waren er zes storingen in Brakel, zeven in Gameren en Kerkdriel en maar liefst zeventien stroomonderbrekingen in Hedel, blijkt uit het storingenoverzicht van Liander.

Stroomuitval in Hedel
Ina Quik woont aan de Hooiweg in Hedel en ervaarde de afgelopen maanden regelmatig stroomuitval. “In het begin was het twee keer per week raak en daarna werd het erger, bijna dagelijks”, vertelt Quik. Toen de inwoonster van Hedel contact met Liander opnam, kreeg ze telkens een andere oorzaak van de storing te horen. “Eerst zat er water in elektriciteitsdraden, daarna hoorden we dat er een glasvezelkabel was geraakt. Een andere keer werd er te veel stroom terug geleverd”, somt Quik op.

Voor Quik betekende de regelmatige stroomuitval onder andere dat haar twaalf zonnepanelen op het dak niet werkten. De situatie veranderde echter half juni toen Liander aangekondigd heeft onderhoudswerkzaamheden in de buurt uit te voeren. “Sindsdien lijken de problemen voorbij, tot nog toe zijn we heel blij”, aldus Quik.

Carwash A2
Hoe anders is de situatie op het bedrijventerrein de Wildeman in Zaltbommel waar het elektriciteitsnet propvol zit. Een van de ondernemingen die daar last van ondervindt is de autowasstraat Carwash A2. Het bedrijf heeft ruim zevenhonderd zonnepanelen op het dak laten plaatsen die niet aangesloten kunnen worden. De huidige kabels zijn simpelweg te licht voor de hoeveelheid stroom die teruggeleverd zou moeten worden.

“Het is ontzettend vervelend, vooral omdat we vooraf een goedkeuring van Liander hebben ontvangen, maar in de tussentijd is het net vol geraakt”, legt Roel Verhagen uit, eigenaar van Carwash A2. Als alles meezit zal Verhagen volgens Liander op z’n vroegst in 2029 zijn zonnepanelen kunnen aansluiten.

Coöperatie Duurzaamheid
Ondernemers willen echter niet zo lang wachten op een oplossing en daarom is er Coöperatie Duurzaamheid Bedrijventerreinen Zaltbommel (CDBZ) opgericht. Bedrijven zouden afspraken met elkaar kunnen maken om de pieken op het net te plannen en verdelen zodat er meer capaciteit vrijkomt. “Om dat te doen heb je een groepscontract nodig. Het probleem is de wettelijke achtergrond, daar moet eerst aan voldaan worden”, vertelt Zoltan Hunor, voorzitter van CDBZ.

Het afsluiten van groepscontracten is op dit moment wettelijk nog niet mogelijk in Nederland. Autoriteit Consument & Markt is bezig om groepscontracten mogelijk te maken. Hunor verwacht op z’n vroegst volgend jaar ontwikkelingen op dat gebied. Zodra groepscontracten mogelijk worden, kan CDBZ ondernemers warm maken voor zo’n contract.

Extra kabelverbinding
Liander werkt ondertussen hard aan de versterking van het elektriciteitsnet. Zo wordt er tussen hoogspanningsstations in Zaltbommel en Zuilichem een kilometerslange kabelverbinding aangelegd die voor verlichting op het stroomnet in de Bommelerwaard moet zorgen. Naar verwachting kan de uitbreiding begin 2024 in bedrijf worden genomen.

Langer wachten
Toch verwacht Liander dat het aantal spanningsklachten op het net de komende jaren zal groeien door het toenemende aantal consumenten met zonnepanelen. “Helaas gaat de groei van zonnepanelen harder dan wij het net uit kunnen breiden. Dit betekent dat wij niet overal het net op tijd uit kunnen breiden”, aldus Liander. “Iedereen, zowel consumenten als ondernemers en instellingen, kan merken dat ze de komende jaren langer moeten wachten op toegang tot het elektriciteitsnet en extra capaciteit.”

 

De zonnepanelen op het dak van Carwash A2 kunnen waarschijnlijk pas in 2029 worden aangesloten. (Foto: Levin den Boer)

 

 

Tags

stroomnet bommelerwaard,zonnepanelen carwash a2