bird
maandag 29 april | 03.08 uur

SSM wil discussie over versnellen woningbouw in Maasdriel

30-11-2023 13:27
uur
Door: Britta Alink
nieuwbouw
(foto: Adobe Stock)

MAASDRIEL – Samen Sterk Maasdriel (SSM) wil in januari een discussieavond organiseren met de gemeenteraad over de mogelijkheden om de woningbouw in Maasdriel te versnellen. “De urgentie en noodzaak voor een groter woningbouwaanbod zijn groot”, schrijft de partij een discussienota.

Om zo snel mogelijk meer huizen te bouwen, vindt SSM het niet erg om ‘bepaalde kwalitatieve aspecten’ los te laten. Zo zouden de regels om ‘kangoeroewoningen’ en ‘mantelzorgwoningen’ op eigen terrein soepeler kunnen. Ook zou Maasdriel volgens de partij serieus moeten nadenken over de bouw van flexwoningen. “Denk hierbij aan woningen voor jongeren, die nu moeite hebben op de huidige woningmarkt in reguliere huur- en koopwoningen in te stromen, tijdelijke huisvesting voor spoedzoekers, bijvoorbeeld ten gevolge van een scheiding”, aldus SMM. Flexwoningen zouden volgens de partij ook geschikt zijn om statushouders te huisvesten. “Maar zeker ook voor ouderen, die graag hun grote woning vrij willen maken.” SSM denkt ook dat er mogelijkheden zijn om de tijdelijke flexwoningen langer dan vijftien jaar te gebruiken. Bijvoorbeeld door het bestemmingsplan te wijzingen of om de flexwoningen een tweede leven te geven op een andere locatie.

Kooptraditie
SSM schrijft verder dat de partij vindt dat er in Maasdriel ‘te veel wordt gefocust op het percentage sociale huurwoningen’. “In een landelijke gemeente als Maasdriel is er een ‘kooptraditie”, aldus SSM. “Daardoor moet er meer aandacht komen voor goedkopere koopwoningen (tot 250.000 euro) voor jongeren.”

Premantelwoningen
In de discussienota vraag SSM de raad ook te praten over meer mogelijkheden om een tweede woning onder één dak te bouwen (kangoeroewoning) of om een levensloopbestendig huis of een zorgwoning op eigen terrein te mogen bouwen. De partij noemt daarbij ook de ‘premantelwoning’. Die zijn bedoeld voor nog vitale ouderen zonder medische verklaring, die bij hun kinderen op het terrein zouden kunnen wonen. “Zorg kan daarbij wederkerig zijn”, aldus SSM. “De ouderen kunnen gemakkelijk zorg voor hun kinderen uit handen nemen, zoals oppassen op de kleinkinderen. Dat kan een positieve bijdrage leveren aan de krapte op de arbeidsmarkt (ouders kunnen meer gaan werken) en aan het probleem van de uitpuilende buitenschoolse opvanglocaties. Op deze manier wordt een klein sociaal netwerk opgetuigd op eigen terrein en ontstaat er een win-win situatie.”

Rand van het dorp
SSM oppert verder dat de gemeenteraad goed kijkt naar de huidige beleidsregels. Bouwen aan de randen van de dorpen, net buiten de bebouwde kom, zou moeten kunnen, denkt de parij. Ook woningsplitsing en het herbestemmen van bedrijfswoningen naar burgerwoningen zouden makkelijker mogelijk moeten zijn. Een andere mogelijkheid om de woningbouw te versnellen is volgens SSM het aanpassen van de parkeernorm. Die ligt nu op 2,3 auto per woning maar mag wat de partij betreft best omlaag.

1454 woningen
Maasdriel heeft als doel om in vijf jaar tijd zevenhonderd woningen te bouwen. SSM wil er minstens duizend zien. En volgens de woondeal van minister De Jonge moeten er tot 2030 1454 woningen gerealiseerd worden. “Om deze aantallen te halen is wat SSM betreft, de komende jaren de invulling van de kwantitatieve woningbehoefte de belangrijkste prioriteit”, aldus SSM. “Wij schuwen daarbij niet de discussie dat bepaalde kwalitatieve aspecten mogelijk (tijdelijk) meer ondergeschikt zullen worden."

Tags

discussienota ssm,nieuwbouw maasdriel