bird
donderdag 02 mei | 09.56 uur

Sophie (18) uit Hurwenen schermt half april op wereldjeugdkampioenschap

08-04-2024 15:05
uur
Door: Martin van Hemert
WJK-schermers-2024_004
Sophie Reesinck (rechts) komt binnenkort in actie op het WJK schermen. Foto: Soulmates Images

HURWENEN/RIYADH/PARIJS - Twintig jonge Nederlandse schermers melden zich midden april in de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyadh om deel te nemen aan het wereldjeugdkampioenschap schermen. Onder hen is ook de 18-jarige Sophie Reesinck uit Hurwenen.

Waar haar plafond ligt, weet ze nog niet, maar dat Sophie Reesinck talent heeft voor schermen is een vaststaand feit. Toen de geboren Rotterdamse op haar twaalfde naar Hurwenen verhuisde, besloot ze in navolging van haar vader te gaan schermen.

Parijs
Het was vervolgens geen moeilijke keuze waar Sophie voor het eerst haar schermkunsten zou gaan vertonen. De nabijgelegen Schermclub Den Bosch is immers hoog aangeschreven in de sport. Voor een groot deel is dat te danken aan Bas Verwijlen. De inmiddels veertigjarige Ossenaar behaalde tal van (internationale medailles) en kwam maar liefst vier keer in actie op de Olympische Spelen. "En dat is voor een Nederlandse schermer best bijzonder", weet Sophie. "De sport is in Nederland best klein en het niveau ligt in het buitenland ook een stuk hoger."

Daarom woont Sophie tijdelijk in Parijs. En waar ze eerst van plan was om slechts voor drie maanden naar de Franse hoofdstad te verhuizen, heeft ze haar verblijf inmiddels verlengd tot bijna een jaar. "Hier kan ik vijf keer in de week trainen, de trainingen zijn langer en de mensen met wie ik train, spelen op een hoog niveau. Daardoor merk ik dat mijn resultaten steeds beter worden."

Focus
Sophie heeft dus al een gewaagde stap gezet om beter te worden, maar durft nog niet te dromen over eenzelfde sportloopbaan als Verwijlen. Ze heeft wel al eens letterlijk de degens (het schermwapen, red.) met haar zeer succesvolle clubgenoot gekruist. Ze weet nu dat ze - onder andere - nog veel ervaring moet opdoen en daar dient zich met het wereldjeugdkampioenschap in Saoedi-Arabië binnenkort een uitgelezen gelegenheid voor aan. Sophie is één van de vijf leden van Schermclub Den Bosch die Nederland mag vertegenwoordigen op dit prestigieuze toernooi.

Op maandag 15 april start de categorie waarin de Hurwenense in actie komt. Welke tegenstanders ze die dag gaat treffen, wordt pas een dag van tevoren bekend gemaakt, maar dat is voor haar geen probleem. "De meeste schermers hebben een plan, maar ik doe vaak maar wat. Het is ook geen garantie dat ik zomaar win, als ik van tevoren weet wie mijn tegenstanders zijn. Ik stop gewoon zoveel mogelijk focus en energie in mijn partij en wil zo goed mogelijk schermen als ik kan."

Tags

schermen,Sophie Reesinck,Hurwenen,WJK,schermclub Den Bosch