bird
vrijdag 29 maart | 06.14 uur

Een vechtsport met wapens maar zonder fysiek contact

01-09-2021 11:59
uur
Schermen-1
• De schermzaal tijdens een trainingsavond. (Foto: aangeleverd)

‘S-HERTOGENBOSCH – Schermen in de Bommelerwaard? Nouja....bijna in de Bommelerwaard. Direct ten zuiden van ons eiland huist in gebouw de Maaspoort in Den Bosch Noord de Schermclub Den Bosch waar ook menig Bommelerwaarder in de avond de degens kruist. 

Voordat schermen een sport werd was het natuurlijk een type gevecht met een vaak dodelijke afloop. Tegenwoordig loop je in het ergste geval een blauwe plek op. Schermen is een prachtige sport die vroeger misschien heel elitair was maar tegenwoordig gelukkig door iedereen wordt beoefend. Het heeft natuurlijk overeenkomsten met veel andere vechtsporten met als groot verschil dat je geen fysiek contact hebt. Schermclub Den Bosch bestaat dit jaar tien jaar en komt voort uit De Troubadours in Den Bosch en Schermzaal Verwijlen uit Oss waar hoofdtrainer Roel Verwijlen ooit begon - evenals zijn zoon Bas Verwijlen die Nederland maar liefst voor de vierde keer op de Olympische Spelen mocht vertegenwoordigen. Schermclub Den Bosch is apetrots de thuisbasis van Bas Verwijlen te mogen zijn.

Wapens
De schermsport kent drie wapens: naast degen ook sabel en floret. Schermclub Den Bosch heeft zich helemaal op het schermen met degens toegelegd. Schermen vergt een bijzondere mix van concentratie, conditie en techniek maar het is tegelijk ook een denksport: je vraagt je voortdurend af wat je tegenstander gaat doen en tegelijk bedenk je je hoe jíj jouw tegenstander gaat verrassen. Wie het eerste de ander vijftien keer heeft getroffen heeft de partij gewonnen. De degens van tegenwoordig hebben een - gelukkig - bot puntje dat wordt ingedrukt zodra je de tegenstander raakt en dat wordt elektronisch geregistreerd.

Trainen
Julia uit Bruchem en Sophie en Roeland uit Hurwenen zijn een paar Bommelerwaarders die op doordeweekse avonden schermen op de Schermclub. Roeland (51 jaar) is twee jaar geleden begonnen met schermen toen hij zijn dochter Sophie een paar maanden had zien schermen. 

“Net zoals veel andere sporten bleek schermen een sport te zijn die je ook op mijn leeftijd nog vanaf niveau nul kunt leren. Ik ben maar één ergerniswekkend probleem tegengekomen en dat is dat ik regelmatig verlies van mijn oudste dochter Sophie. Julia schermt nog niet zo lang en is vriendelijker voor me, want zij laat mij af en toe nog winnen.” Julia en Sophie, beide met een leeftijd van 15 jaar, vertellen nog dat het een individuele sport is maar er in de schermzaal een grote teamspirit heerst tussen de jongere en oudere leden van de vereniging. Er wordt intensief getraind maar ook veel gelachen. 

Toernooien
Je traint met elkaar en gaat met elkaar naar nationale en - als je wilt en wat meer ervaren bent - internationale toernooien waar de leden van de schermclub elkaar coachen en steunen. Er zijn drie trainingsavonden doordeweeks: dinsdag, woensdag en donderdag. De jeugd (vanaf een jaar of acht) traint om vijf uur en de oudere jeugd en volwassenen om zeven uur.

Trainingen
De trainingen bestaan uit een mix van sessies die door de trainers worden gegeven en gewoon lekker veel onderling schermen. Van ieder partijtje word je beter. Julia, Sophie en Roeland roepen geïnteresseerde Bommelerwaarders op vooral eens een proefles te komen volgen. Meer informatie via: info@schermclubdenbosch.nl

Tags

Schermen,Bommelerwaard,trainen