bird
zondag 28 april | 21.13 uur

POBkoor Kerkwijk: Gezelligheid, schwung en ritme

14-12-2023 13:53
uur
Door: Marlou van Dijk
141223_POBkoor-Kerkwijk
POBkoor repeteert op dinsdag van 20.00 - 22.00 uur in Kerkwijk. Foto: aangeleverd

KERKWIJK - POBkoor uit Kerkwijk bloeit als nooit tevoren. Onder leiding van dirigente Yolanda Brouwer heeft het koor de afgelopen anderhalf jaar een groei doorgemaakt van veertien naar bijna veertig leden. Op 19 en 23 december geeft POBkoor twee kerstconcerten.

Addy van Hemert, Marc Laan en Yvonne Struijk zijn actieve leden van POBkoor, het voormalige OBK uit Kerkwijk dat al ruim 85 jaar bestaat. Marc en Yvonne zitten samen in het bestuur en Addy is lid van de pr-commissie. Ze vertellen enthousiast over hun koor.

Addy: "De afgelopen jaren was er een flinke terugval in het aantal leden en in de coronaperiode overleed helaas ook de dirigent. Toen de penningmeester een advertentie voor een nieuwe dirigent plaatste, reageerde Yolanda. Yolanda is professioneel dirigent en woonachtig in Nieuwaal. Zij wilde graag iets terugdoen voor de regio."

Expressie
Onder haar expertise veranderde niet alleen het repertoire en de naam, het hele koor onderging een ware metamorfose. Marc: “De dirigente vond de toenmalige naam wat oubollig en haar man kwam op het idee om er een P van pop voor te zetten. Daardoor zit de oorspronkelijke naam OBK er nog steeds in."

“Het genre veranderde van musical en licht klassiek naar popsongs, maar we zingen ook ‘Rollercoaster’. De dirigente houdt van schwung en ritme”, vult Addy aan. “Ze heeft echt aandacht voor expressie. Zang moet niet alleen mooi zijn, maar ook met emotie.”

Vrolijk
POBkoor oefent elke dinsdag in Kerkwijk van acht tot tien uur ‘s avonds. "In oktober hebben we vrijblijvende workshops gehouden en die waren een groot succes. Het ledenaantal steeg naar 38 leden", vertelt Yvonne. Marc vult aan: “Van jong tot oud, iedereen is welkom.” Het jongste lid is 17 en het oudste lid 93 jaar oud. Yvonne is nu penningmeester, zij nam deze taak van haar vader over toen hij anderhalf jaar geleden overleed.  Het zingen geeft hen allemaal veel plezier. “Tijdens het zingen worden er stoffen in je lichaam aangemaakt waar je vrolijk van wordt”, legt Addy uit. “Het is tijdens de repetities ook heel gezellig. Het koor voelt bijna als familie aan”, aldus Yvonne, al is het wel weer even wennen en namen oefenen nu er veel nieuwe leden zijn.

“De nieuwe dirigente is heel enthousiast en heel goed in coaching, dat werkt heel stimulerend. Ze start altijd met een stemtest, zodat je stem het best tot zijn recht komt", zegt Addy. Hij was bas maar nu tenor. Naast een nieuw repertoire heeft Yolanda meer veranderingen doorgevoerd. Marc: “We zingen nu niet meer van een partituur, zodra we die beheersen, maar kijken op een tv met de tekst. Die hangt achter de dirigente, zodat we ook naar haar kijken als we zingen. Dat is best uitdagend om zonder de noten en de lijnen te zingen.” Het koor heeft een vaste pianiste en gitarist.

Zichtbaar
Voor meer zichtbaarheid en om de inkomstendaling op te vangen, heeft het koor een pr-commissie opgezet. "De opbrengsten van oud papier gaan stoppen, de AVRI gaat dit zelf organiseren. De afbouwregeling is heel netjes, maar daarna houdt het toch op”, legt Addy uit. "We zijn daarom ook op zoek naar sponsoren, maar dat is voor ons toch wel anders dan voor bijvoorbeeld een voetbalclub. Wij treden vier á vijf keer per jaar op en de andere momenten zijn we niet zichtbaar, omdat we dan repeteren."

Op 19 december verzorgt POBkoor de zang tijdens de samenkomst van de Vrouwen van Nu in het dorpshuis in Nederhemert en op 23 december geeft POBkoor een kerstconcert in Well in de Ned. Herv. Kerk, aanvang 19.30 uur. POBkoor repeteert op dinsdagavond van 20.00 - 22.00 uur in Kerkwijk.

Kijk op www.pobkoorbommelerwaard.nl voor meer informatie of op Facebook voor leuke weetjes en het laatste nieuws.

Tags

POBkoor