bird
maandag 29 april | 05.44 uur

Petitie gestart tegen locatie evenemententerrein Zaltbommel

14-12-2023 11:47
uur
Door: Britta Alink
watertoren
De beoogde locatie ligt rechts van de watertoren. Archieffoto: Bommelerwaardgids

ZALTBOMMEL – Een aantal inwoners van de Waluwe en de Bomela is niet te spreken over de keuze van de gemeente Zaltbommel om het stuk grond bij de Witte Watertoren aan te wijzen als tijdelijk evenemententerrein. Inmiddels is een petitie gestart om de locatie tegen te houden.

Het college van burgemeester en wethouders maakte begin november bekend dat carnaval en het festival Lolliepop in 2024 plaats mogen gaan vinden op het bewuste terrein bij de entree van Zaltbommel. Dit jaar werden die twee evenementen nog gehouden op het Schootsveld aan de Gisbert Schairtweg. Ook daar waren omwonenden van tevoren niet blij met die locatie, maar achteraf bleek de overlast mee te vallen. Toch kunnen carnaval en Lolliepop niet definitief terecht op het Schootsveld, omdat dat terrein nodig is voor ‘klimaatadaptie’.

De gemeente is op zoek gegaan naar een nieuwe, liefst definitieve locatie, voor grotere evenementen in Zaltbommel. De Kindertuin is niet geschikt meer sinds de restauratie van de Stadswallen. De Beersteeg leek lange tijd wel een goede plek, maar valt vanwege de nabijheid van het nieuwe hospice De Samaritaan toch af. Ook is serieus gekeken naar het terrein bij het NS-station. Maar dat viel volgens de gemeente af vanwege de veiligheid.

Scheidsrechter
Het college heeft vervolgens besloten het terrein bij de Watertoren tijdelijk voor twee á drie jaar aan te wijzen als ‘groot evenemententerrein’. Als de locatie bevalt, wordt een bestemmingsplanprocedure opgestart om er een definitief terrein van te maken. Op dat moment mag de gemeenteraad er ook iets van vinden.

Volgens een bewoner van de Waluwe is omwonenden tijdens een informatieavond geadviseerd ‘achteraf bezwaar aan te tekenen’. “Dus pas nadat de vergunningaanvragen zijn ingediend. De omgekeerde procedure dus”, vindt hij. “Hiermee zetten de bestuurders de betrokken partijen tegenover elkaar en is tevens duidelijk gemaakt dat de burgemeester een positief advies zal geven op de aanvragen. Deze wedstrijd wordt dus eerst gecreëerd door een politiek besluit en daarna treedt diezelfde politiek op als ‘vooringenomen’ scheidsrechter.”

Ondoordacht
Volgens de bewoner, die anoniem wil blijven, ondervinden de omwonenden op dit moment al veel geluidshinder van de verderop gelegen sportvelden, mede door de weerkaatsing van geluid via de watertoren. Ook vraagt hij zich af waarom de gemeente de locatie Beersteeg heeft afgewezen in verband met het hospice. “Bij het watertorenterrein liggen twee uitvaartcentra, nog dichterbij dan het hospice bij de Beersteeg”, zegt hij.

“Het gaat hier om een bestuurlijke dwaling, een ondoordacht en ongefundeerd plan, waarbij geen enkele rekening is gehouden met omwonenden en de grote geluidsoverlast die dit veroorzaakt. Naast de overlast die er al is van het sportcomplex en die nog erger wordt door de padelbanen die er komen.”

Milieuschade
Ondertussen lijkt het er op dat voorbereidende werkzaamheden voor het tijdelijke terrein al zijn gestart. “Dat daarbij kennelijk over een hogedruk NATO pijpleiding, die daar ligt, wordt gereden over een tijdelijke toerit was niet bekend bij de projectleider”, aldus de omwonende. “Grote milieuschade kan daarvan het gevolg zijn.”

Hij roept het gemeentebestuur op nog eens goed naar alle betrokkenen te luisteren. “Doe zorgvuldig onderzoek en geen quick-scan naar de omgeving en mogelijke gevolgen voor mens en milieu”, zegt hij. “En wijs dan pas een terrein aan en start de vergunningprocedures. Hier is het omgekeerd gegaan, maar het is nog niet onomkeerbaar. Het is nog niet te laat voor voortschrijdend inzicht.”
De petitie is terug te vinden op petities.nl en was maandag door ruim honderd mensen ondertekend.

Tags

evenemententerrein