bird
zondag 12 mei | 08.57 uur

Ontmoetingsplek in Hedel voor mensen met geheugenproblemen: 'Huiselijk, warm en gezellig'

15-11-2023 08:54
uur
Door: Britta Alink
151123_OdenseHuiskamer
Gretha den Elzen (l) en Mariëlla van Heck van Welzijn Bommelerwaard in de ontmoetingsplek. Foto: Bommelerwaardgids

HEDEL - Dorpshuis Gelre's End is vanaf januari elke woensdagochtend een ontmoetingsplek voor mensen met geheugenproblemen of (beginnende) dementie en hun mantelzorgers. "Iedereen uit de hele Bommelerwaard is welkom, ook zonder indicatie", zeggen Gretha den Elzen en Mariëlla van Heck van Welzijn Bommelerwaard.

Het is de bedoeling dat de ontmoetingsplek een 'Odense Huis(kamer)' wordt. Odense Huizen zijn ontstaan in Denemarken en bedoeld voor mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers. Er is geen programma, er zijn geen regels. De ochtenden zijn gericht op ontmoeting en gezelligheid en het samen ondernemen van activiteiten. "Ook wordt het een plek om informatie op te halen", vertelt Mariëlla.

Een Odense Huis is géén dagbesteding. "Een belangrijk verschil is dat de ontmoeting heel laagdrempelig is, er geen indicatie nodig is en dat zowel mensen met geheugenproblemen als de mantelzorger hier kunnen komen", licht Gretha toe. "We faciliteren de ontmoeting tussen lotgenoten. De deelnemers bepalen zelf hoe de ochtend verloopt. Mensen met dementie hebben soms moeite zich bij anderen aan te sluiten. In de Odense Huiskamer komen ze lotgenoten tegen en kunnen ze erover praten."

Kwaliteit
De ochtenden vinden plaats in de ruimte van inloop 'Ons Plekje'. "We zijn heel blij dat we hier terecht kunnen", vertellen Gretha en Mariëlla. "Het is er huiselijk, warm en gezellig."

Met de Odense Huiskamer wil Welzijn Bommelerwaard nog meer aandacht vragen voor dementie. "Eén op de vijf mensen krijgt er mee te maken", vertelt Mariëlla. "Tegelijkertijd wonen steeds meer mensen zelfstandig. Als Welzijn Bommelerwaard proberen we het leven voor mensen met dementie zo fijn mogelijk te maken. In de Odense Huiskamer focussen we op wat iemand nog wél kan, de kwaliteit van leven staat centraal."

Vrijwilligers
Bij elke ontmoetingsochtend zijn twee vrijwillige gastvrouwen of -heren nodig. "Zij krijgen een training om te kunnen begeleiden met hun handen op de rug", zegt Mariëlla. Naast vrijwilligers zoeken de initiatiefnemers ook sponsors. "In Hedel starten we de pilot voor een jaar", zegt Gretha. "Maar daarna willen we het uitrollen naar andere dorpen in de Bommelerwaard."

Op woensdag 13 december om 10:00 uur is er in Ons Plekje een informatie-ochtend voor vrijwilligers. De start van de Odense Huiskamer is op 10 januari. Meer informatie is verkrijgbaar bij Gretha en Mariëlla via: 0418-634231 of mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl.

Tags

ontmoetingsplek,Odense Huiskamer,Welzijn Bommelerwaard