bird
donderdag 02 mei | 12.49 uur

Oekraïense vluchtelingen helpen volleybalclub Smash in onzekere periode

14-03-2024 08:22
uur
Door: Martin van Hemert
080324_vvSmash-LR
Bohdan (aan het net, met zwart shirt) traint mee bij vv Smash. Foto: Bommelerwaardgids

MAASDRIEL – Door een tekort aan leden is het voortbestaan van volleybalvereniging Smash uit Kerkdriel in gevaar. Dankzij het niet innen van contributie én de inzet van diverse Oekraïense gastspelers, hoopt de club het tij te keren. 

Eind maart is het twee jaar geleden dat de eerste Oekraïense vluchtelingen zijn opgevangen op Europarcs ‘Resort aan de Maas’ in Kerkdriel. Inmiddels heeft een groot deel van de Oekraïners zijn of haar plekje gevonden in de Bommelerwaard en daar dragen ook (sport)verenigingen hun steentje aan bij. Waar de Kerkdrielse Badminton Club (KBC) een jaar geleden in de sporthal van MFC De Kreek een badminton-middag organiseerde voor Oekraïense vluchtelingen, heeft onder andere ook volleybalvereniging Smash zich over diverse Oekraïners ontfermd.

Vertaal-app
Dat ontstond overigens min of meer per toeval, legt Smash-voorzitter Peter Maas uit: “Er kwamen hier weleens Oekraïners fitnessen in de sportschool boven. Na afloop keken ze door het raam naar één van onze trainingen. Daarop hebben we ze gevraagd of ze vrijblijvend en kostenloos wilden meedoen.” Spelend lid Kees van Baar vult aan: “Dat ging trouwens wel met handen en voeten, want ze konden geen Engels of Nederlands. Later zijn we met een vertaal-app gaan werken.”

Met handen en voeten of niet; regelmatig meldde een groepje van tussen de drie en zes Oekraïners zich op donderdagavond in De Kreek om mee te volleyballen bij Smash. Op deze trainingsavond is er met Bohdan slechts één gastspeler van de partij. De 16-jarige Oekraïner is druk bezig met het leren van de Nederlandse taal en ondanks het feit dat hij de taal nog niet helemaal machtig is, wil hij de vragen in het Nederlands beantwoorden. Desgevraagd vertelt hij dat hij van volleybal houdt en die sport ook in Oekraïne al heeft beoefend, voordat hij noodgedwongen naar Nederland verhuisde. En ondanks het feit dat hij nu het liefst in een veilig Oekraïne zou wonen, heeft Bohdan het hier erg goed naar zijn zin: “De mensen zijn hier erg aardig, het eten is goed: ik hou van alles in Nederland.”

Voorbeeld
Van Baar hecht daar belang aan: “Het is voor ons heel fijn dat de Oekraïners meedoen, omdat wij meer mensen hebben en het hen helpt om in alle ellende die ze meemaken toch ook plezier te hebben en iets van onze samenleving te leren. Ik denk dat we in de gemeente Maasdriel een mooi voorbeeld zijn van hoe het ook kan. Er is maar weinig overlast en zelfs in Den Haag zijn ze geïnteresseerd in hoe het er hier aan toe gaat. Dat vind ik mooi, want uiteindelijk moeten we die mensen helpen, simpel", aldus Van Baar, die tevens raadslid is voor coalitiepartij Samen Sterk Maasdriel.

Dat Bohdan en zijn landgenoten graag een balletje mee slaan bij VV Smash is voor de vereniging overigens allesbehalve een overbodige luxe. De club die sinds 1955 bestaat, kampt namelijk met een nijpend ledentekort. Waar de vereniging in haar hoogtijdagen nog zo’n honderd leden telde - inclusief een jeugd-, dames-, en heren-afdeling - zijn er daar nu nog een schamele vijftien recreanten van over. En dat terwijl de club al sinds 2019 geen contributie meer heft. Dat kan Smash zich veroorloven dankzij de opbrengst van vele jaren oud papier inzamelen voor de Avri, maar vanwege het feit dat die regeling sinds dit jaar gestopt is, dreigt ook die inkomstenbron op termijn op te gaan drogen. 

Ontspanning
Het is de vereniging er daarom alles aan gelegen om meer spelende leden aan te trekken, om op die manier het voortbestaan van de ooit zo bloeiende vereniging te kunnen waarborgen. Momenteel is de toekomst namelijk zeer ongewis. Doordat het aantal spelende leden op de donderdagse trainingsavonden zo laag is, heeft de club al meermaals concessies moeten doen, legt voorzitter Maas uit: "Eigenlijk hoor je volleybal met zes-tegen-zes te doen, dat is het allermooiste. Toen dat niet meer lukte, zijn we vijf-tegen-vijf gaan spelen, maar inmiddels hebben we al besloten om zelfs partijen drie-tegen-drie te spelen, op een ingekort veld. Het is niet ideaal, maar we kunnen de trainingen dan in ieder geval wel door laten gaan.”

Maas hoopt dan ook dat het enthousiasme van Bohdan navolging gaat krijgen bij zijn landgenoten. "We proberen met behulp van een tolk uit Oekraïne te kijken of er meer aanwas kan komen vanaf Europarcs; juist om te zorgen dat ze een avondje ontspanning hebben, de sport en de Nederlandse taal kunnen leren. En het is natuurlijk fijn dat wij dan ook met meer mensen kunnen volleyballen." 
Meer informatie over volleybalvereniging Smash is te vinden op: www.vv-smash.nl 

Tags

Oekraïne,volleybalvereniging Smash,vv Smash,Kees van Baar,Peter Maas