bird
zaterdag 11 mei | 22.29 uur

Gelre’s End gaat niet verhuizen naar de Woerd

06-10-2023 14:05
uur
Door: Britta Alink
gelres end_dorpshuis hedel
't Gelre's End blijft aan de Molendijk en verhuist niet naar de Woerd. (archieffoto: Bommelerwaardgids)

HEDEL – Dorpshuis Gelre’s End blijft waar het is en verhuist niet naar het toekomstige maatschappelijke centrum De Woerd. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

De Woerd is een agrarisch gebied tussen de Koningin Wilhelminastraat en de Burgemeester C. van de Werkenstraat. Het plan is om op deze locatie woningen te bouwen. Maar ook moet er een gebouw komen voor de Hedelse basisscholen, de buitenschoolse opvang, een gymzaal, de bibliotheek, een huisartsenpraktijk en de apotheek. In de eerste plannen werd er van uitgegaan dat het dorpshuis één van de deelnemers in het nieuwe centrum zou zijn.

Onvoldoende draagvlak
Inmiddels heeft de gemeente Maasdriel gesprekken gevoerd met het dorpshuisbestuur en de dorpsraad en is er een peiling geweest onder de inwoners van het dorp. “Daaruit blijkt dat er onvoldoende draagvlak is voor het verplaatsen van het dorpshuis naar de Woerd”, schrijft het college aan de gemeenteraad. “We nemen het Gelre’s End daarom niet meer mee bij het haalbaarheidsonderzoek naar een maatschappelijk centrum op de Woerd.” Het onderzoek bestaat onder meer uit een inventarisatie welke partijen in het centrum gehuisvest kunnen worden, wat het draagvlak onder deze partijen is en wat de kosten zijn voor gemeente en betrokken partijen.

Geluids- en parkeeroverlast
Volgens het college heeft het bestuur van het dorpshuis aangegeven ‘beter te kunnen functioneren op de huidige locatie’: “Zonder geluid- en parkeeroverlast te veroorzaken voor de omgeving.” Daarnaast zou een nieuw dorpshuis volgens gemeentelijk beleid maximaal tweehonderd vierkante meter vloeroppervlak krijgen. Dat zou betekenen dat het Gelre’s End minder ruimte zou krijgen, terwijl er meer nodig is voor de hoeveelheid en de grootte van de activiteiten.

Jammer
“De overige potentiële gebruikers van het maatschappelijk centrum respecteren het standpunt van het dorpshuis”, aldus het college. “Hoewel een enkeling het jammer vindt dat bijvoorbeeld een podium niet kan worden gedeeld.”

Eind dit jaar
Het haalbaarheidsonderzoek gaat nu verder met de andere mogelijke partijen. De conclusies van het onderzoek worden nog eind dit jaar verwacht.

Tags

gelre's end,de woerd