bird
donderdag 09 mei | 22.54 uur

Gelderse verhalen in museum Stadskasteel en Historisch Museum Hedel

08-08-2023 15:33
uur
Door: Britta Alink
080823_gelderseverhalen
Kinderen dompelen zich onder in de geschiedenis. Foto: aangeleverd

ZALTBOMMEL/HEDEL - Spannende lokale verhalen, belevenissen en lokale lekkernijen. Museum Stadskasteel in Zaltbommel en het Historisch Museum Hedel zijn een samenwerkingsproject gestart. Kinderen van de basisschool kunnen hier alles leren over de Gelderse geschiedenis.

Met het project worden de verhaallijnen uit de Gelderse geschiedenis, als een rode draad, van noord naar zuid in de Bommelerwaard met elkaar verbonden. De verbinding wordt gelegd aan de hand van de thema’s ‘kastelen’, ‘Het hertogdom Gelre’ en ‘de Tachtigjarige Oorlog’.

Ontdekken
In het Stadskasteel zijn inmiddels twee museumkamers over deze thema’s opnieuw ingericht. Na de zomervakantie kunnen kinderen hier meer over deze verhalen komen ontdekken en buiten schooltijd deelnemen aan verschillende workshops bij het MuseumAtelier.

Alle basisscholen in de Bommelerwaard kunnen zich inschrijven voor een lesochtend op school over ‘de Gelderse Gouden Eeuw’. Tijdens de lesochtend wordt onder andere aandacht besteed aan de verhalen over het Kasteel van Hedel en de muntstempels. Maar ook volwassenen kunnen in beide musea van alles te weten komen over de lokale geschiedenis. Zij worden op de hoogte gehouden door middel van een thema-krant en korte filmpjes op sociale media.

Afsluiting
Er komt een nieuwe website met informatie over evenementen en tentoonstellingen. Volgend jaar is het 450 jaar geleden dat Spaanse legerkampen in de Bommelerwaard neerstreken en de stad blokkeerden tijdens het ‘Beleg van Zaltbommel'.

Als afsluiting van het project Gelderse Verhalen kan iedereen in de zomer van 2024 deelnemen aan cultureel omlijste thema-diners in de prachtige kasteeltuin in Zaltbommel. De diners worden verzorgd door een derde partner in het project; Proeflokaal Bommelerwaard. ‘Gelderse verhalen’ wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland. #GelderseVerhalen

Tags

Gelderse Verhalen,museum Stadskasteel,Historisch Museum Hedel