bird
zondag 12 mei | 06.42 uur

Elke maand gezellig samen eten aan 'Aanschuiftafel' bij Willemien

29-09-2023 11:15
uur
Door: Britta Alink
290923_aanschuiftafel
Willemien heeft de tafel al gedekt en treft de laatste voorbereidingen voor het etentje. Foto: Esmée Pellegrom

HEDEL - Eén keer per maand kookt Willemien van Zitteren (74) niet alleen voor zichzelf, maar voor zes mensen. Gewoon omdat het gezellig is om samen te eten.

Willemien woont pas twee jaar in Hedel, lekker in de buurt van haar dochter en kleinkinderen. Vanaf het eerste moment in haar nieuwe woonplaats sloot ze zich aan bij verschillende activiteiten. Zo volgde ze verschillende workshops en is ze vrijwilliger bij 'Ons Plekje', de ontmoetingsplaats in het Gelre's End. "Als je wil integreren, dan moet je ergens lid van worden", is haar motto.

Gezellig
Ook toen ze nog fulltime werkte (in de zorg) zocht ze de sociale contacten op. In haar vorige woonplaats in het midden van het land was ze onder andere lid van een leesclub en een eetclub. En ze organiseerde daar een 'Schuif maar aan tafel'.

De mensen die in Hedel bij haar komen eten kent ze vooral van 'Ons Plekje'. "We hebben een app-groep, zodat ik iedereen makkelijk kan bereiken", vertelt ze terwijl ze de tafel dekt en de voorbereidingen voor het toetje treft. "Ik laat via de app weten wanneer de volgende Aanschuiftafel is. Wie zin heeft om mee te eten kan daar op reageren en dan is het snel geregeld." De samenstelling van de groep wisselt, er zijn mannen en vrouwen, maar ook echtparen die meedoen. De deelnemers eten wat de pot schaft en dragen 4 euro bij in de onkosten. "Ik vind het enig om te koken voor anderen en gezellig samen aan tafel te zitten."

Eenzaamheid
Het initiatief is een mooi voorbeeld om eenzaamheid te voorkomen. Mensen leren kennen kan in Hedel op veel meer manieren. Seniorenhof De Munt organiseert activiteiten waar vooral ouderen elkaar ontmoeten, er is een maandelijkse een open eettafel (van Marianne) in 't Gelre's End en SSH (Stichting Senioren Hedel) organiseert elke maand een gezellige activiteit. Ook de Zonnebloem is actief in Hedel.

Van 28 september tot en met 4 oktober is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Welzijn Bommelerwaard vraagt in deze week aandacht voor activiteiten om mensen bij elkaar te brengen. "Voor sommige mensen is de drempel hoog om een keertje bij zo'n activiteit binnen te stappen", weet Willemien. "Maar het is zo belangrijk om een netwerk te hebben in de buurt waar je woont. Een goede buur is echt beter dan een verre vriend. Er zijn zoveel leuke dingen te doen, er is heel veel keus. En er zijn heel veel lieve aardige mensen, veel meer dan vervelende mensen."

Tags

aanschuiftafel,Willemien van Zitteren,eenzaamheid