bird
maandag 03 oktober | 12.55 uur

Definitief geen radarstation in gemeente Zaltbommel

21-09-2022 09:42
uur
Door: Britta Alink
defensieradar
Artist impression van een luchtverdedigingsradar. Archieffoto: defensie.nl

ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel wordt niet langer gezien als een mogelijke locatie voor een radarstation van Defensie.

Dat schrijft het ministerie in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. In december 2021 meldde het ministerie dat in de zoektocht naar een locatie voor het station ook Zaltbommel werd meegenomen. "Uit de onderzoeken en verkennende gesprekken met de gemeente Zaltbommel en andere betrokken gemeenten en provincies is geen meer geschikte locatie dan Herwijnen naar voor gekomen", schrijft Defensie.

De procedures voor een nieuw radarstation in het dorp in de gemeente West Betuwe, aan de overkant van de Waal, worden dan ook voortgezet. De gemeente Zaltbommel liet in een eerder stadium al weten dat het geen luchtverdedigingsradar op haar grondgebied wil.

Eén van de redenen was de 'aanzienlijke beperking' die een dergelijke radar met zich mee zou brengen voor het plaatsen van windmolens. Nu het radarstation er definitief niet komt, zijn die beperkingen weggenomen. Wat dat precies betekent voor de plaatsing van meer windmolens in de gemeente Zaltbommel is nog niet bekend, daar wordt onderzoek naar gedaan.

Tags

radarstation,defensie,luchtverdedigingsradar,Radar Zaltbommel