bird
dinsdag 06 december | 21.33 uur

Zaltbommel wil geen radar van defensie

17-01-2022 11:43
uur
Door: Britta Alink
defensieradar-1
• Artist impression van een luchtverdedigingsradar. (Foto: defensie.nl)

ZALTBOMMEL - Zaltbommel wil niet dat defensie een luchtverdedigingsradar plaatst op haar grondgebied. Dat schrijft de gemeente in een brief aan het ministerie.

In september vorig jaar ontving de gemeente een brief van het ministerie over de zoektocht naar een locatie voor een tweede luchtverdedigingsradar. Burgemeester Pieter van Maaren liet toen al weten de plaatsing van een radar ‘niet wenselijk’ te vinden onder andere omdat een radar ‘aanzienlijke beperkingen’ met zich mee zou brengen voor het plaatsen van windmolens.

Duurzame energieopgave
In december vond een gesprek plaats tussen een vertegenwoordiger van het ministerie en de afdeling Leefomgeving van de gemeente. In de vorige week verstuurde brief vat Zaltbommel de argumenten tegen plaatsing van de radar nog even samen. De radar zou de plaatsing van windturbines beperken en dat belemmert Zaltbommel in het realiseren van de duurzame energieopgave.

Riviermaatregelen
Daarnaast heeft Zaltbommel op het grondgebied al te maken met verschillende ‘bovenlokale opgaven en belangen’ die ruimtelijke beperkingen met zich meebrengen. “Wij denken hierbij onder andere aan de provinciale tuinbouwintensiveringsgebieden en de vraag naar huisvesting van internationale werknemers, de Nieuwe Hoallandse Waterlinie en riviermaatregelen zoals de herinrichting van het Munnikenland.”

Draagvlak
Volgens de gemeente draagt Zaltbommel al bij aan de belangen voor wat betreft defensie: “Wij zitten in een laagvlieggebied.” Verder verwacht de gemeente dat er weinig draagvlak zal zijn bij de inwoners. “Dit bleek eerder ook het geval in de gemeente West Betuwe”, aldus de gemeente. Defensie heeft lange tijd plannen gehad om een radar te plaatsen in Herwijnen, maar dat heeft de gemeente West Betuwe tot nu toe tegengehouden. De inwoners van het dorp wilden de militaire installatie niet hebben vanwege de sterke elektromagnetische straling, die gezondheidsklachten zou veroorzaken.

Nederland heeft op dit moment twee luchtverdedigingsradars. Er staat er een in Friesland en een in de buurt van Apeldoorn. De radar in Apeldoorn moet vervangen worden en op een andere locatie komen, meer naar het zuiden van het land.

Tags

luchtverdedigingsradar,radar zaltbommel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie