bird
maandag 29 april | 09.23 uur

De Meidoorn-directeur Egon van Erven gaat met pensioen: 'Veertig jaar als een vis in het water gevoeld’

18-12-2023 10:48
uur
Door: Martin van Hemert
181223_EgonvanErven
Egon van Erven op het schoolplein van De Meidoorn. Foto: Koen Vandenput

KERKDRIEL - De Meidoorn neemt op woensdagavond 20 december afscheid van directeur Egon van Erven. Hij gaat na 40 jaar in dienst van de openbare basisschool uit Kerkdriel - waarvan 37 jaar als directeur - namelijk met pensioen. 'De nieuwe directeur krijgt een warme sleutel van me.'

"Ik lees altijd in interviews met schooldocenten of -directeuren; ‘vroeger was alles beter’, ‘de kinderen zijn veel mondiger geworden’ en 'toen kwam de computer, dat was ook een grote verandering’. Dat soort uitspraken komen van mij niet in de krant." Want hoewel het onderwijs in de afgelopen veertig jaar enorm is veranderd, zou Egon van Erven namelijk niet meer terug willen naar het begin van zijn carrière in het onderwijs.

Boeiend
Eind jaren '70 begint hij als leerkracht op de Julianaschool in Zaltbommel, waarna hij op openbare lagere school De Groene Linde in Rossum terecht komt. Daar maakt de geboren Zaltbommelaar kennis met Jan Pepping, het 'hoofd der school' van De Groene Linde. "Naast het lesgeven was hij schoolleider. Ik vond het mateloos knap en boeiend hoe hij dat deed. Hij zorgde goed voor zijn school en de kinderen, gaf zijn visie op onderwijs en vond het contact met ouders belangrijk. Toen kwam in me op; 'dat wil ik ook'."

Van Erven trekt de stoute schoenen aan en solliciteert in 1984 bij De Meidoorn. Hij wordt aangenomen en drie jaar later komt zijn droom uit; net zoals zijn voorbeeld Jan Pepping gaat hij het leraarschap combineren met de functie van hoofd der school. "Toen ik directeur werd, moest ik voor het eerst administratief werk doen. Ik ging de eerste dag in mijn kantoortje zitten en ik dacht; ‘wat zal ik nu toch doen? Echt geen idee!' Ik heb nog vaak aan die dag teruggedacht."

Fundament
En dat is niet meer dan logisch, want hoe anders is het nu. Een gecombineerde functie van docent en directeur is tegenwoordig immers volstrekt ondenkbaar. "Als directeur heb je zó veel dingen op je lijstje staan. Financiën, beleid, administratie; het is superbelangrijk dat dat goed geregeld is. Dat is het fundament van je school. En ik ben ook niet te beroerd om een keer 's avonds of in het weekend naar school te gaan, om ervoor te zorgen dat alles geregeld is."

Dat is tekenend voor de persoon Egon van Erven; een actieve, betrokken schooldirecteur, die daarnaast jarenlang deel heeft uitgemaakt van het Oranjecomité van Kerkdriel, het voorzitterschap van Popkoor Zinder bekleedt én aan de wieg heeft gestaan van STROOMM (Stichting Regionaal Openbaar Onderwijs Maas en Meierij, red.).  Onder die scholengroep valt ook ook De Meidoorn en die school past Van Erven als een jas.

Business
Waar de Katholieke Mgr. Zwijsenschool om en nabij de 650 leerlingen heeft, schommelt het leerlingenaantal op de openbare basisschool De Meidoorn rond de 140. "Ik ga goed op die kleinschaligheid. Het contact met ouders en het informele, dat vind ik heel belangrijk. En we zijn een stabiele school. Qua personele bezetting zijn er geen grote pieken en dalen; mensen werken hier graag en zijn trouw aan de school. Die stabiliteit zorgt ervoor dat we goed onderwijs kunnen verzorgen."

Hij vervolgt: "Dus we zijn wel blij met elkaar. Ik heb me hier veertig jaar lang als een vis in het water gevoeld en ik snap eigenlijk helemaal niet dat ik weg ga", concludeert hij lachend. Desgevraagd ontkracht hij die opmerking meteen: "Het vak van directeur is superleuk maar je staat ook altijd ‘aan'. En het is misschien ook wel fijn om dat niet meer te hoeven. Het heeft me nooit dwars gezeten, maar het is wel meteen 'business' vanaf 8:00 uur. Ik ga bekijken hoe de nieuwe toekomst bevalt en dan kan het best zo zijn dat ik denk; 'dit leven bevalt me wel'." 

Goed gevoel
Na veertig jaar De Meidoorn - waarvan 37 jaar als directeur - behoort Van Erven tot het meubilair van de school. Hij maakte door de jaren heen dan ook veel mee, waaronder de verhuizing in 2015 naar het nieuwbouwpand waarin De Meidoorn tegenwoordig gevestigd is. "We zijn enorm trots op dit gebouw dat perfect past bij de uitstraling en visie van deze school. Bij ons staat transparantie hoog in het vaandel en dat is ook aan het gebouw te zien; het is open, vriendelijk en staat ook nog op een A-locatie. Dat kunnen we benutten om de school zichtbaar te maken. Hier staat echt een school die klaar is voor de toekomst."

Die toekomst zal Van Erven zelf zoveel mogelijk vanaf de zijlijn gaan volgen. Hij staat namelijk op het punt om het stokje over te dragen aan Rob Zwijgers uit Nieuwkuijk. "Hij krijgt een warme sleutel van me. De school staat er financieel goed voor, we hebben een heel mooi team en kunnen kinderen goed bedienen. In dat opzicht neem ik met een goed gevoel afscheid. Er staat een prachtige visie, een goed jaarplan en voor de rest moet Rob zelf de ruimte hebben om uit te vliegen. Hij moet het op zijn eigen manier doen. Dat kan ik wel loslaten. Denk ik."

De afscheidsreceptie vindt op woensdag 20 december plaats in De Meidoorn. Iedereen die afscheid van Van Erven wil nemen is daar vanaf 19:00 uur van harte welkom.

Tags

De Meidoorn,Egon van Erven