bird
woensdag 01 mei | 03.55 uur

Brakel ongeschikt voor gebruik van aardwarmte

09-03-2023 09:46
uur
Door: Britta Alink
090323_aardwarmte-stock-LR
Foto: Adobe Stock

BRAKEL - Ruim anderhalf jaar is intensief onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om aardwarmte te gebruiken in Brakel. "Het zag er in het begin heel goed uit, maar blijkt uiteindelijk toch niet rendabel te zijn", zegt wethouder Willem Posthouwer. "Dat is ontzettend jammer."

Het onderzoek heeft de gemeente geen geld gekost, want het werd uitgevoerd door een private partij. "Ons doel is nog steeds om zoveel mogelijk warmte uit de eigen omgeving te halen", aldus Posthouwer. "We hebben als doelstelling dat we tien procent van de woningen daarmee willen verwarmen. Die doelstelling willen we nog steeds halen en we gaan nu werken aan een plan B."

Tegenslag
Bij het onderzoek in Brakel bleek dat er breuken in de ondergrond zitten, die de doorstroom van de aardwarmte belemmeren. Ook bleken de diepere zandlagen met de hoogste temperaturen te dun om veel warmte uit te winnen.

Verder bleek de temperatuur in de geschikte, minder diepe lagen, te laag om rendabel warmte te kunnen exploiteren. Wethouder Posthouwer blijft optimistisch: "We laten ons door deze tegenslag niet weerhouden en gaan voortvarend verder."

Tags

aardwarmte,Brakel