bird
vrijdag 19 april | 14.19 uur

Fietsen in de Vestingdriehoek 55 km

03_Fietsen-1

Cultuur, natuur en historie; je ziet het allemaal tijdens de Vestingdriehoekroute. Je fietst over de dijken door het prachtige rivierenlandschap langs de Maas, Waal en Merwede en ontdekt vestingsteden, kastelen en forten.

De Vestingdriehoek – bestaand uit Gorinchem, Woudrichem, Fort Vuren, Zaltbommel en Slot Loevestein – kan worden gezien als het sluitstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, één van de mooist bewaard gebleven verdedigingswerken van Nederland.

Vestingstad Gorinchem
In Gorinchem herinneren tientallen monumenten aan de tijd dat de vestingstad een centrum van visserij, markten, scheepvaart en handel was en als vesting een belangrijke plaats in de Hollandse Waterlinie innam. Er zijn veel leuk winkeltjes, restaurants en gezellige terrassen. Vanuit Gorinchem kun je met de veerdienst Riveer naar Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren varen. Een andere leuke manier om de rivier over te steken is met de watertaxi. Vergeet niet deze minimaal een uur van tevoren te reserveren!

Woudrichem en Slot Loevestein
Ook Woudrichem is een echte vestingstad. Vroeger woonden er veel riviervissers in het gebied. In het Cultuur- en Visserijmuseum ontdek je alles over het visserijverleden. Vanaf Woudrichem vervolg je de route met veerdienst Riveer of het voetveer naar Slot Loevestein. De vesting is één van de best bewaard gebleven monumenten uit de middeleeuwen. De aarden wallen, dubbele grachten, kruittoren, commandantwoning, taveerne, het arsenaal en het straatje met soldatenhuisjes nemen je eeuwen mee terug in de tijd. Rondom de burcht kun je heerlijk struinen in de prachtige natuur.

Fort Vuren
Als je vanuit Slot Loevestein de Waal oversteekt, kom je bij Fort Vuren. Hier kun je met een gids op pad die je alle geheimen van het fort laat zien. Geniet op het terras of in de taveerne van een stevige soldatenmaaltijd, lekkere kop koffie of borrel. Je kunt zelfs overnachten in het fort.

 

https://www.beleefbommelerwaard.nl/route/fietsen-in-de-vestingdriehoek/

Tags