over ons | adverteren | sitemap | contact

Alem


Deel deze pagina

Plaquette van de heilige Odrada
zicht op Alem
Het gebeurt niet zo vaak dat een dorp naar de overkant van de rivier verhuist. Toch is dat precies het geval geweest met het kleine rivierdorp Alem, al moet daarbij aangetekend worden dat dit niet gebeurde door het dorp te verplaatsen, maar door de loop van de Maas te verleggen. Sindsdien ligt Alem in de Bommelerwaard.

Schiereiland
Alem ligt op een schiereiland en de enige manier om het pittoreske dorpje over land te bereiken is over de Jan Klingenweg. Komt u vanuit Brabant dan bent u aangewezen op het veerbootje.

Onveranderd
Alem is ontsnapt aan de ruilverkaveling, die elders zoveel landschappelijk schoon heeft vernield. Het landschap van de Alemse Waarden is al eeuwenlang vrijwel onveranderd. Hier bloeien nog elk jaar de meidoornhagen die hier zijn aangeplant als goedkoop alternatief voor het prikkeldraad. De rondwandeling van ruim een uur is van harte aan te bevelen.

Kerken
Het dorpje is twee kerken rijk: De katholieke Sint-Hubertuskerk uit 1873 en het kleine 18e eeuwse Nederlands Hervormde kerkje. In 2017 werd besloten om De Sint - Hubertuskerk en pastorie te verkopen. Ook het Hervormde kerkje heeft een geheel andere bestemming gekregen, daar is het Nederlands Dakpannenmuseum gevestigd.

Heilige Odrada
Een plaquette voor de St-Hubertuskerk verhaalt van de legende van de Heilige Odrada, een ruim duizend jaar oud verhaal dat nog altijd zijn sporen achterlaat in het dorpje. Er is hier een Odradaschool, een Sint Odradastraat en sommige meisjes krijgen bij hun geboorte nog steeds de naam Odrada.

Carnaval
Het katholieke karakter van het dorp blijkt ook uit het feit dat Alem in carnavalstijd flink op z'n kop staat. De optocht die dan door Spreeuwendurp gaat wordt steevast goed bezocht.
 
Plaatsnaam
Alem
Gemeente
Maasdriel (per 1 jan. 1999)
Aantal inwoners
621 inwoners (per 1 januari 2013)
Eerste vermelding
Het jaar 1107
Herkomst naam
Een samenvoeging van 'Aa' = water en 'heim' = woonplaats
Carnavalsnaam
Spreeuwendurp
Dakpannenmuseum
Ooit 2000 verschillende dakpannen bij elkaar gezien? Kom dan maar eens kijken in het oude kerkje aan de Sint Odradastraat 12. Iedere dakpan heeft een kleurrijk verleden. Tussen 700 jaar dakpangeschiedenis vindt u zelfs originele dakpannen uit de Romeinse tijd! Open: elke eerste en derde zaterdag van de maand. 11.00 – 17.00 uur.

Rotonde met de drie eieren
Eén van de vele markante plekken in de Bommelerwaard. Raadselachtig liggen er op de rotonde voor Alem drie reusachtige eieren. De bijzondere creatie van kunstenares Maria Roozen uit Arnhem blijft boeien. Hoe vaak je er ook langs rijdt. Het is alsof ze op elk moment kunnen openbarsten. Wat zit er in? Een reuzenvogel, een dinosaurus?

Streekproducten
In Alem hebben ze streekproducten met bijzondere namen: Alems Opkikkertje, Alems Fietsvoer en Alemse Konijnekeutels. U kunt ze kopen in Museum 't Schuurke.

Landelijk museum 't Schuurke
Museum met spullen uit grootmoeders tijd en alles van het boerenlandleven: landelijke snuisterijen en cadeau-artikelen. Museum zaterdags geopend van 14.00u - 17.00u of op afspraak.

Soepenfestival
Sinds 2009 is Alem een nieuwe traditie rijker: het soepenfestival. Iedereen kan met een eigenbedachte soep meedoen, die dan gekeurd wordt door een deskundige jury. De opbrengst is ieder jaar voor het goede doel.

Bezienswaardigheden
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Uitwaaien en opladen op het eiland
Uitwaaien en opladen op het eiland
Wandelen in de bommelerwaard
Wandelen in de bommelerwaard
Nieuws, 6 maart 2013: Klompenpad Alem, Hurwenen en Rossum in aantocht!
Proef de streekproducten
Proef de streekproducten
Uitgelicht
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden