over ons | adverteren | sitemap | contact

Alem


Deel deze pagina

Plaquette van de heilige Odrada
zicht op Alem
Het gebeurt niet zo vaak dat een dorp naar de overkant van de rivier verhuist. Toch is dat precies het geval geweest met het kleine rivierdorp Alem, al moet daarbij aangetekend worden dat dit niet gebeurde door het dorp te verplaatsen, maar door de loop van de Maas te verleggen. Sindsdien ligt Alem in de Bommelerwaard.

Schiereiland
Alem ligt op een schiereiland en de enige manier om het pittoreske dorpje over land te bereiken is over de Jan Klingenweg. Komt u vanuit Brabant dan bent u aangewezen op het veerbootje.

Onveranderd
Alem is ontsnapt aan de ruilverkaveling, die elders zoveel landschappelijk schoon heeft vernield. Het landschap van de Alemse Waarden is al eeuwenlang vrijwel onveranderd. Hier bloeien nog elk jaar de meidoornhagen die hier zijn aangeplant als goedkoop alternatief voor het prikkeldraad. De rondwandeling van ruim een uur is van harte aan te bevelen.

Kerken
Het dorpje is twee kerken rijk: De katholieke Sint-Hubertuskerk uit 1873 en het kleine 18e eeuwse Nederlands Hervormde kerkje. In 2017 werd besloten om De Sint - Hubertuskerk en pastorie te verkopen. Ook het Hervormde kerkje heeft een geheel andere bestemming gekregen, daar is het Nederlands Dakpannenmuseum gevestigd.

Heilige Odrada
Een plaquette voor de St-Hubertuskerk verhaalt van de legende van de Heilige Odrada, een ruim duizend jaar oud verhaal dat nog altijd zijn sporen achterlaat in het dorpje. Er is hier een Odradaschool, een Sint Odradastraat en sommige meisjes krijgen bij hun geboorte nog steeds de naam Odrada.

Carnaval
Het katholieke karakter van het dorp blijkt ook uit het feit dat Alem in carnavalstijd flink op z'n kop staat. De optocht die dan door Spreeuwendurp gaat wordt steevast goed bezocht.
 
Plaatsnaam
Alem
Gemeente
Maasdriel (per 1 jan. 1999)
Aantal inwoners
621 inwoners (per 1 januari 2013)
Eerste vermelding
Het jaar 1107
Herkomst naam
Een samenvoeging van 'Aa' = water en 'heim' = woonplaats
Carnavalsnaam
Spreeuwendurp
Dakpannenmuseum
Ooit 2000 verschillende dakpannen bij elkaar gezien? Kom dan maar eens kijken in het oude kerkje aan de Sint Odradastraat 12. Iedere dakpan heeft een kleurrijk verleden. Tussen 700 jaar dakpangeschiedenis vindt u zelfs originele dakpannen uit de Romeinse tijd! Open: elke eerste en derde zaterdag van de maand. 11.00 – 17.00 uur.

Rotonde met de drie eieren
Eén van de vele markante plekken in de Bommelerwaard. Raadselachtig liggen er op de rotonde voor Alem drie reusachtige eieren. De bijzondere creatie van kunstenares Maria Roozen uit Arnhem blijft boeien. Hoe vaak je er ook langs rijdt. Het is alsof ze op elk moment kunnen openbarsten. Wat zit er in? Een reuzenvogel, een dinosaurus?

Streekproducten
In Alem hebben ze streekproducten met bijzondere namen: Alems Opkikkertje, Alems Fietsvoer en Alemse Konijnekeutels. U kunt ze kopen in Museum 't Schuurke.

Landelijk museum 't Schuurke
Museum met spullen uit grootmoeders tijd en alles van het boerenlandleven: landelijke snuisterijen en cadeau-artikelen. Museum zaterdags geopend van 14.00u - 17.00u of op afspraak.

Soepenfestival
Sinds 2009 is Alem een nieuwe traditie rijker: het soepenfestival. Iedereen kan met een eigenbedachte soep meedoen, die dan gekeurd wordt door een deskundige jury. De opbrengst is ieder jaar voor het goede doel.

Bezienswaardigheden


Gerelateerde info

Uitwaaien en opladen op het eiland
Uitwaaien en opladen op het eiland
Wandelen in de bommelerwaard
Wandelen in de bommelerwaard
Nieuws, 6 maart 2013: Klompenpad Alem, Hurwenen en Rossum in aantocht!
Proef de streekproducten
Proef de streekproducten
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Uitgelicht
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Praktijk Manpune
Praktijk Manpune
Massagetherapeut Tatsanan Manpune uit Gameren is specialist op het gebied van Traditionele Thaise massage. Zij helpt mensen hun eigen energie weer terug te vinden en de balans terug te brengen in het lichaam.
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Krant lezen
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden