bird
zondag 26 mei | 05.00 uur

Beleef Alem

DSC_4765-1

Het gebeurt niet zo vaak dat een dorp naar de overkant van de rivier verhuist. Toch is dat precies het geval geweest met het kleine rivierdorp Alem, al moet daarbij aangetekend worden dat dit niet gebeurde door het dorp te verplaatsen, maar door de loop van de Maas te verleggen. Sindsdien ligt Alem in de Bommelerwaard.

Schiereiland
Alem ligt op een schiereiland en de enige manier om het pittoreske dorpje over land te bereiken is over de Jan Klingenweg. Komt u vanuit Brabant dan bent u aangewezen op het veerbootje.

Onveranderd
Alem is ontsnapt aan de ruilverkaveling, die elders zoveel landschappelijk schoon heeft vernield. Het landschap van de Alemse Waarden is al eeuwenlang vrijwel onveranderd. Hier bloeien nog elk jaar de meidoornhagen die hier zijn aangeplant als goedkoop alternatief voor het prikkeldraad. De rondwandeling van ruim een uur is van harte aan te bevelen.

Kerken
Het dorpje is twee kerken rijk: De katholieke Sint-Hubertuskerk uit 1873 en het kleine 18e eeuwse Nederlands Hervormde kerkje. In 2017 werd besloten om De Sint - Hubertuskerk en pastorie te verkopen. Ook het Hervormde kerkje heeft een geheel andere bestemming gekregen, daar is het Nederlands Dakpannenmuseum gevestigd.

Heilige Odrada
Een plaquette voor de St-Hubertuskerk verhaalt van de legende van de Heilige Odrada, een ruim duizend jaar oud verhaal dat nog altijd zijn sporen achterlaat in het dorpje. Er is hier een Odradaschool, een Sint Odradastraat en sommige meisjes krijgen bij hun geboorte nog steeds de naam Odrada.

Carnaval
Het katholieke karakter van het dorp blijkt ook uit het feit dat Alem in carnavalstijd flink op z'n kop staat. De optocht die dan door Spreeuwendurp gaat wordt steevast goed bezocht.

Verder lezen