bird
dinsdag 26 januari | 15.38 uur

Twan van Gendt over unieke starthelling Ammerzoden

04-11-2020 09:05
uur
Door: Martin van Hemert
fototwan-2
• Twan van Gendt op de replica van de startbaan in Tokio. (Foto: Jarno Schurgers, Red Bull).

AMMERZODEN - Imponerend, spectaculair en professioneel. Dat zijn de eerste drie woorden die te binnen schieten wanneer de enorme starthelling van Twan van Gendt in Ammerzoden opdoemt.

Met zijn acht meter hoogte moet een ‘gewone sterveling’ er niet aan denken om met zijn fiets bovenop de helling te staan, maar voor Van Gendt is het zowat gesneden koek. Met hoge snelheid stort hij zich op de 125 meter lange baan naar beneden, naar de eerste hobbels. Voor het ongeoefende oog is het nu al een perfecte run, maar de 28-jarige Van Gendt is veeleisend.

Puck Moonen
De BMX-wereldkampioen van 2019 uit Velddriel heeft zelf zijn steentje bijgedragen aan het aanleggen van de oefenbaan - waarbij ook zijn landelijk bekende vriendin Puck Moonen een handje meehielp – en heeft daarmee een heel duidelijk doel voor ogen: goud op de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio, de plaats waar de baan uit exact dezelfde 125 meter bestaat als de replica die nu bij FCC Ammersoyen is verrezen.

Beetje settelen
De baan ligt er nu inmiddels een week en na de grootse opening, waarbij ook de landelijke pers aanwezig was, heeft Van Gendt er een aantal trainingssessies op zitten. En dat ging naar eigen zeggen prima: “De grond moet zich nog een beetje gaan settelen, maar het ligt er best goed bij. Statistisch gezien is tachtig procent van de BMX-wedstrijden al beslist in de eerste bocht. In Tokio zijn de eerste twee bulten cruciaal. Als je die een jaar lang kunt voorbereiden, kun je in ieder geval zeggen dat het daar niet aan heeft gelegen.”

Uniek
Maar hoe bijzonder is het eigenlijk, zo’n persoonlijke starthelling, met dank aan de gemeente Maasdriel en de sponsor met de rode stier? “Dit is heel uniek. Ik ken onze sponsor, die doet al jaren hele gave dingen. Behalve het verkopen van de blikjes energiedrank, steunen ze ook de sporters zelf. Het is een heel mooi voorbeeld van wat voor soort partner ze zijn. Er zijn wel landelijke Olympische comités die het nabouwen, maar dat ze dit speciaal voor mij hebben laten neerleggen, gaat wel heel erg ver natuurlijk.”

Grootste wedstrijd
En dat dus in de spreekwoordelijke achtertuin, bij de vereniging waar Van Gendt op vierjarige leeftijd zijn eerste meters op de BMX-fiets aflegde: “Ik ben 24 jaar geleden in Ammerzoden begonnen. Dat is nu ook de locatie waar het allemaal gaat samenkomen: waar het allemaal begonnen is, ga ik me voorbereiden op de grootste wedstrijd uit m’n carrière.”

Tags

twan van gendt,replica startbaan bmx,bmx ammerzoden